Με τους καλύτερους οιωνούς «υποδέχεται» η Αστυπάλαια τη νέα τουριστική σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νησί της Πεταλούδας έγινε πόλος έλξης επισκεπτών με αφορμή το Red Bull Art of Motion, τη σημαντικότερη διοργάνωση free running παγκοσμίως με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου να «κατακλύζουν» το πανέμορφο νησί.

Παράλληλα, το πρωτοποριακό εγχείρημα «Smart & Sustainable Island» εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, με στόχο τη δημιουργία του πρώτου αειφόρου και ενεργειακά αυτόνομου νησιού. Στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε παραλαβή νέων κρατικών οχημάτων, όπως του νέου ηλεκτρικού ασθενοφόρου. Στο νησί λειτουργεί πλέον η On Demand δημόσια συγκοινωνία και η υπηρεσία Car Sharing. 

Οι δυο νέες πρωτοπόρες για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσίες λειτουργούν μέσω εφαρμογής σε κινητές συσκευές. Το Car Sharing αφορά ένα στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία διαμοιράζονται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, ενώ η On Demand δημόσια συγκοινωνία αποτελείται από ηλεκτρικά βανάκια τα οποία παραλαμβάνουν τους επιβάτες στις στάσεις και την ώρα που επιθυμούν, μεταφέροντάς τους χωρίς καθυστέρηση και αναμονές.  

Το δίκτυο δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων ενισχύεται συνεχώς, καθώς έχουν ξεκινήσει και προμηθεύονται ηλεκτρικά οχήματα και οι ιδιώτες. Επιπλέον, ο Δήμος Αστυπάλαιας προχωρά στην επίλυση ενός προβλήματος ετών, με την καταγραφή, συλλογή και ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων που αποτελούσαν εστίες ρύπανσης. Είναι σημαντικό ότι στο νησί εγκαταστάθηκε μια νέα μονάδα συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ, η οποία θα λειτουργεί υπό το καθεστώς εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. 

«Μέσα σε κλίμα ενεργειακής κρίσης, τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας. Στην Αστυπάλαια γράφεται ιστορία καθώς η προοπτική αειφορίας μπορεί να δώσει μία διέξοδο για κάθε προορισμό στο μέλλον. Διαπιστώνουμε πως τόσο οι κάτοικοι όσο και οι ταξιδιώτες ενθαρρύνουν την αλλαγή», τονίζει ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Άλλωστε, με έμβλημα την αυθεντικότητα και την αειφορία, ο δήμος δημιούργησε τις προϋποθέσεις για στοχευμένες δράσεις και αξιόλογες διακρίσεις σε διεθνή ΜΜΕ όπως οι Times του Λονδίνου και ο Guardian που συμπεριέλαβαν την «πεταλούδα του Αιγαίου» στους εναλλακτικούς προορισμούς, που θα πρωταγωνιστήσουν το φετινό καλοκαίρι.