Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε εξώδικα διότι ακόμα παραμένει άλυτο το ζήτημα της καταμέτρησης των ενσήμων των Ξεναγών και προκηρύσσει Πανελλαδική κινητοποίηση την Τρίτη 5/ 4 /2022 στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30, και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εργασίας στις 12.00.

Αναλυτικά η επιστολή της Ομοσπονδίας:

ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΘΕΙ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε εξώδικο στον Υπουργό Εργασίας και στον διοικητή του e – ΕΦΚΑ διότι ακόμα παραμένει άλυτο το ζήτημα της καταμέτρησης των ενσήμων των Ξεναγών.

Δεν υπήρξε καμία πρόοδος πρός την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος και γι’αυτό το λόγο ,η Ομοσπονδία μας, προκηρύσσει Πανελλαδική κινητοποίηση την Τρίτη 5 / 4 / 2022.

Το Σωματείο της Αθήνας θα έχει προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στίς 11.30, και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εργασίας στίς 12.00 Η Ομοσπονδία μας αναγκάστηκε να προβεί στην παραπάνω διαδικασία διότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας αλλά και τις συναντήσεις μας με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το ζήτημα της καταμέτρησης των ενσήμων μας.

 Ένσημα 3 ολόκληρων χρόνων δεν έχουν καταμετρηθεί!!!! ( 2019 ,2020 ,2021 ). Αποτέλεσμα αυτού είναι:

1. Η μη έγκαιρη ανανέωση της ασφαλιστικής μας ικανότητας. 2. Η μη καταβολή επιδομάτων που δικαιούμαστε, όπως ΟΑΕΔ, ατυχημάτων, μητρότητας κλπ.

3. Η αδυναμία συνταξιοδότησης των Ξεναγών που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις. -Είναι κοινωνικά ανάλγητο να διακινδυνεύει κάθε χρόνο η ασφαλιστική μας ικανότητα. -Είναι ανήκουστο οι Ξεναγοί να στερούνται το χειμερινό επίδομα ανεργίας, που νόμιμα δικαιούνται.

Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί μία παρατεταμένη ,λόγω πανδημίας ,περίοδος ανεργίας. -Είναι απάνθρωπο Ξεναγοί που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί τα ένσημα τους δεν έχουν καταμετρηθεί και να εξαναγκάζονται έτσι να συνεχίζουν να εργάζονται.

Όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί: 1.εάν είχε προχωρήσει η μηχανογράφηση των ενσήμων των Ξεναγών. Η σχετική Διάταξη που έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΕΦΚΑ είναι έτοιμη μέχρι παραμικρής λεπτομέρειας και ζητούμε να κατατεθεί άμεσα σε νομοσχέδιο. 2. εάν μέχρι την υπογραφή της Διάταξης ,ο ΕΦΚΑ καταμετρούσε τα ένσημά μας. Ο ΕΦΚΑ, αντίθετα προς τη νόμιμη υποχρέωσή του, που υφίσταται ακόμη, αρνείται να καταμετρήσει τα ένσημά μας.

 Ζητούμε: 1. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης των ξεναγών, των ετών 2019, 2020 και 2021, εφόσον παρίσταται ανάγκη, ακόμα και με περαιτέρω στελέχωση (έστω και προσωρινή) του τμήματος ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) Ξεναγών Συντάγματος.

2. Να προβεί (επιτέλους) ο Υπουργός στην έκδοση της -μέχρι λεπτομέρειας επεξεργασμένης- διαταξης που εκκρεμεί από το 2020 για την μηχανογράφηση των ενσήμων μας.

 3. Να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ξεναγών το αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος ανεργίας να απαιτηθούν 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας.