Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μετά από πρόσκληση της  Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας προς τους Υφυπουργούς και Βουλευτές της περιοχής μας και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας,την ΟΕΒΕΜ, τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Μαγνησίας και τις Ενώσεις Ξενοδόχων Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου

Στην τηλεδιάσκεψη παρευρέθησαν  ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ., κος. Χρήστος Μπουκώρος, ο συνεργάτης του βουλευτή Ν.Δ. Μαγνησίας κου. Αθανάσιου Λιούπη και Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου κος. Κωνσταντίνος Λάμπρου, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κα. Θέκλα Καμμένου, η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, κα. Δωροθέα Καναβιτσά, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, κα. Μαίρη Διαμάντη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων, Γιώργος Ζαφείρης (Πρόεδρος), Βασίλης Καραουλάνης (Α’Αντιπρόεδρος), Γιώργος Μποτσιβάλης (Β’Αντιπρόεδρος), Γρηγόρης Κοντορίζος (Γενικός Γραμματέας), Δήμητρα Αγριγιάννη (Αναπλ. Γενική Γραμματέας), Βασίλης Ασδεράκης (Ταμίας), Ευαγγελία Βενιέρη (Μέλος).

Στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάσαμε τα μεγάλα προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού και γενικότερα των επιχειρηματιών στην περιοχή μας και επιγραμματικά αναφέρουμε τα θέματα που συζητήθηκαν και τα αιτήματά μας πάνω σε αυτά:

Επιστρεπτέα προκαταβολή:

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέτεινε την αποπληρωμή των επιστρεπτέων κατά έξι μήνες, άποψη μας, όμως, είναι ότι οι επιστρεπτέες δεν πρέπει να επιστραφούν, καθώς αυτές δόθηκαν ως επιχορήγηση των επιχειρήσεων, που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της που ακόμη και σήμερα παραμένουν απρόβλεπτες. Ζητάμε την κατάργηση της αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

ΕΝΦΙΑ

Θεωρούμε απαράδεκτη την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα των ξενοδοχείων και θυμίζουμε ότι η  προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  επί Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη είχε καταργήσει τον φόρο, εν συνεχεία η κυβέρνηση του Σύριζα τον επέβαλε  ξανά και αυτός συνεχίστηκε και από την παρούσα κυβέρνηση. Κάθετη άποψη μας είναι να καταργηθεί τελείως.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει αυτόν τον φόρο από άλλο οπτικό πεδίο, καθώς τα ξενοδοχεία είναι εργαλεία δουλειάς.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Δεν μπορούν να αποκλείονται τα μισά περίπου ξενοδοχεία από τον αναπτυξιακό νόμο. Καμία λογική δεν έχει η βελτίωση να ισχύει μόνο για τα 5*, 4* και 3* ξενοδοχεία (κάτι που έγινε την τελευταία στιγμή με τις παρεμβάσεις των φορέων του τουρισμού). Για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες πρέπει να υπάρξει επιδότηση, ώστε να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν. Το «δόλωμα» που μας έδωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης ότι αυτά τα ξενοδοχεία θα μπουν στο ΕΣΠΑ μας ανησυχεί, καθώς ξέρουμε τι προβλήματα υπάρχουν με τα προγράμματα ΕΣΠΑ.  Αναμένουμε την υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου, ότι θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις στο ΕΣΠΑ για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Δε χρειαζόμαστε νέα ξενοδοχεία, ανακαίνιση χρειαζόμαστε, ώστε  να βελτιώσουμε τις υποδομές του τουριστικού προϊόντος.

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, μια γενναία απόφαση της κυβέρνησης, που παρουσιάζει πολλά προβλήματα.  Εκτός του ότι καθυστερεί πάρα πολύ, προκύπτει πρόβλημα όταν οι οφειλές στις τράπεζες συνδέονται με τις υπόλοιπες οφειλές, με αποτέλεσμα και οι επιχειρηματίες να μην μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά και το κράτος να μην εισπράττει.

 Άποψη μας είναι ότι στον εξωδικαστικό θα πρέπει να διαχωριστούν τα χρέη στο δημόσιο και στους ασφαλιστικούς φορείς από τις υπόλοιπες οφειλές, ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και  240 δόσεις και έτσι να εισπράξει χρήματα και το δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρχουν χρέη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ο ιδιωτικός τομέας να υποχρεούται να ακολουθήσει τη ρύθμιση που αποδέχεται το δημόσιο.

ΔΑΝΕΙΑ

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι μικρές επιχειρήσεις  είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα και είναι γνωστή η τακτική των τραπεζών να μεταφέρουν σε funds τα δάνεια σε αξίες πολύ μικρότερες από την αξία του ακινήτου. Θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποπληρώνουν οι επιχειρηματίες στην ίδια τιμή, που αγοράζουν τα funds τα δάνεια από τις τράπεζες.

Επίσης, θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Δεν μπορούν να ρυθμίζονται σε 72 δόσεις οι οφειλές, που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και να μην μπορούν να ρυθμιστούν οι υπόλοιπες. Θα πρέπει να μας εξηγήσει κάποιος πως θα μπορούσαν να πληρωθούν οι ρυθμισμένες δόσεις, ενώ τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά.

Για άλλη μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να κάνει μια γενναία ρύθμιση σε όλες τις οφειλές, η αποπληρωμή των οποίων να ξεκινάει από τον Ιούνιο και μετά, που περιμένουμε όλοι την επάνοδο στην πολυπόθητη κανονικότητα. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση  να υπάρξουν εξατομικευμένες ρυθμίσεις ανάλογα με τις δυνατότητες και ικανότητες της κάθε επιχείρησης και θα πρέπει φυσικά να επανέλθουν οι ρυθμίσεις που αφορούν στις οφειλές στους Δήμους (οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού χρεώνονται ποσά που αφορούν στα δημοτικά τέλη και τέλη παρεπιδημούντων χωρίς να χρεώνουν  την επιβάρυνση που δέχονται οι δήμοι τους σε όλα τα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και θα πρέπει επιτέλους οι δήμοι να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό ελέγχου γι’ αυτό).

Επίσης, θα πρέπει να μπορούν να ρυθμιστούν οι  οφειλές των εταίρων των επιχειρήσεων, όταν οι οφειλές αυτές προέρχονται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι παράλογο και άδικο να μην μπορούν να ρυθμίσουν τις ατομικές τους οφειλές όταν οι εταίροι έχουν μοναδικό εισόδημα τα έσοδα του ξενοδοχείου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ

Σαφώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το ενεργειακό. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των Ελλήνων αυτή τη χρονική στιγμή, όλων των οικογενειών και των επιχειρήσεων. Οι αυξήσεις, όμως, αυτές  δεν μπορούν σε καμία περίπτωση ούτε να απορροφηθούν ούτε να μεταφερθούν στον πελάτη. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

Καταστήσαμε σαφές σε έντονους τόνους ότι:

είναι επιτακτική ανάγκη το κράτος να διοικείται από την κυβέρνηση. Δεν αντέχουμε άλλο πια την απίστευτη γραφειοκρατία και την λειτουργία ενός αθηνοκεντρικού κράτους. 

Εξηγήστε μας επιτέλους πώς να έχουμε εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που δεν τηρεί τις υποσχέσεις του, ειδικά για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», που δόθηκε η υπόσχεση ότι οι ξενοδόχοι θα πληρώνονται από τον επόμενο μήνα της έκδοσης του τιμολογίου. Οι ξενοδόχοι μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο και μετά και η μόνη απάντηση που παίρνουμε επτά μήνες μετά είναι ότι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προχωρήσουν οι αποπληρωμές. Πώς γίνεται ένα κράτος να διεκδικεί τα χρήματα από τις οφειλές, όταν το ίδιο είναι αφερέγγυο σε ότι αφορά τις υποσχέσεις του στους επιχειρηματίες, οι οποίοι για άλλη μια φορά έβαλαν «πλάτη» στην οικονομία της χώρας  και τα πρώτα έσοδα αυτής προήλθαν από τους επιχειρηματίες του τουρισμού;

Οι επιχειρηματίες αισθάνονται τεράστια αγωνία από την αδικία του συστήματος. ΔΕΝ μπορούμε να περιμένουμε άλλο. ΔΕΝ έχουμε άλλα περιθώρια. Και μέσα σε όλα αυτά, είμαστε θεατές στη λειτουργία της παραοικονομίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, από την οποία πλήττονται άμεσα τα ξενοδοχεία, μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Λάβαμε εδώ και πολύ καιρό υποσχέσεις ότι αυτά θα ελεγχθούν και θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα. Στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης δεν γίνεται μετά από τόσο καιρό να βλέπουμε ανακοινώσεις της ΣΔΟΕ για μερικούς μόνο ελέγχους και μερικές μόνο παραβάσεις.

Μετά από όλα αυτά και μέσα σε όλη αυτή την κρίση, οι ξενοδόχοι καλούνται να πληρώσουν τηλεοπτικά, συγγενικά και άλλα δικαιώματα, χωρίς να έχει μπορέσει επιτέλους το κράτος να δημιουργήσει έναν ενιαίο φορέα για όλα αυτά.

Σήμερα αποστέλλουμε σε όλους επισήμως τις θέσεις μας.  Δε θέλουμε άλλες επερωτήσεις στη Βουλή. Δε θέλουμε άλλες υποσχέσεις. Θέλουμε δράση των πολιτικών της περιοχής μας άμεση και αποτελεσματική. Τους θέλουμε στο πλευρό μας για να λύσουμε όλα αυτά τα οποία αιτούμαστε. Θέλουμε την άμεση αντίδραση τους, όταν από επίσημα χείλη ακούγονται δηλώσεις ότι παραδείγματος χάρη ο τουρισμός πήγε καλά την περίοδο των εορτών ότι «δεν έβρισκες καρέκλα και μπριζόλα». Θέλουμε να μιλάνε μαζί μας, να τους λέμε την αλήθεια για τις πληρότητες και ότι αν δεν υπήρχαν «μπριζόλες και καρέκλες» σίγουρα ένα μεγάλο μέρος αυτών είχε εξαντληθεί από τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Θέλουμε από τους πολιτικούς μας να μιλάμε μαζί μας για όποια πρόταση θέλουν να κάνουν. Δε μηδενίζουμε τις προσπάθειες κανενός ξέρουμε και είχαμε επαφή για τις παρεμβάσεις τους σε διάφορα θέματα. Θέλουμε, όμως, και τη λύση τους. Θέλουμε επενδύσεις στην περιοχή μας και είμαστε και θα είμαστε αρωγοί κάθε προσπάθεια για την αύξηση των πτήσεων στα αεροδρόμιο, για την βελτίωση υποδομών στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, και άλλα.

Δηλώνουμε φωναχτά ότι δεν πάει άλλο.