Υπογράφηκε στις 16 Φεβρουαρίου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και την εταιρεία που εκπροσωπεί το National Geographic σύμβαση για ολοκληρωμένες δράσεις προβολής τεσσάρων περιοχών της Κρήτης (Σαμαριά/Λευκά Όρη, Αστερούσια απόθεμα βιόσφαιρας UNESCO καθώς και τα Γεωπάρκα της UNESCO Ψηλορείτης και Σητεία).

Πρόκειται για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (OXE) περιοχών φυσικού κάλλους UNESCO της Κρήτης, την οποία επέλεξε το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να παρουσιάσει ως καλή πρακτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για τους επόμενους 18 μήνες θα διατεθούν συνολικά 1.000.000 ευρώ από πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος «Κρήτη 2014 – 2020» για την στοχευμένη ανάδειξη της κρητικής ενδοχώρας, των ορεινών της όγκων, του μοναδικού της πολιτιστικού και ανθρωπογενούς κεφαλαίου, των στοιχείων αυτών που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου τουρισμού για την Κρήτη του 2030.

Στο επίκεντρο των δράσεων προβολής βρίσκεται η στρατηγική συνεργασία με το National Geographic, μέσα από τα δίκτυα του οποίου (έντυπα, ψηφιακά, τηλεοπτικά) θα προβληθούν στοχευμένα οι τέσσερις αναγνωρισμένες από την UNESCO περιοχές της Κρήτης. 

«Το National Geographic Creative Works, το βραβευμένο στούντιο μας, θα δημιουργήσει περιεχόμενο που θα διοχετευτεί  τηλεοπτικά, ψηφιακά  και έντυπα  και θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση για αυτά τα εξαιρετικά μνημεία προωθώντας μια πραγματικά ιδιαίτερη και βιώσιμη τουριστική εμπειρία», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Nadine Heggie, Αντιπρόεδρος Brand Partnerships στο National Geographic, αναφερόμενη στη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. 

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «η Περιφέρεια Κρήτης, με τον πλέον δυναμικό τρόπο, εστιάζει στον βιώσιμο τουρισμό για την Κρήτη του 2030 μέσα από τις 4 περιοχές του νησιού που είναι ενταγμένες στα προγράμματα της UNESCO. Το γεγονός πως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επέλεξε την Κρήτη για να προβάλει ως καλή πρακτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ένα θετικό μήνυμα που υπηρετεί την στρατηγική μας στόχευση για στήριξη και ανάδειξη του βιώσιμου τουρισμού στην ενδοχώρα». 

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, ο Ειδικός Σύμβουλος Περιφερειάρχη Δημήτρης Μιχελογιάννης που έκαναν δηλώσεις για το έργο, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Νίκος Ζωγραφάκης, ο εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μπάμπης Φασουλάς και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.