«Η τοποθέτηση του νέου προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) ήρθε να ολοκληρώσει την απαξίωση και την κομματικοποίηση ακόμη μίας Ανεξάρτητης Αρχής, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είχαν προηγηθεί η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη Ρ.Α.Λ. και η κατάργηση αποφάσεών της που είχαν επιβεβαιωθεί και δικαστικά, και αφορούσαν στη διαχείριση των αποβλήτων από τον Ο.Λ.Π. Η τοποθέτηση στη θέση του Προέδρου ενός κομματικού στελέχους της Ν.Δ., που η μόνη του ενασχόληση με τα λιμάνια ήταν η συμμετοχή του στο Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. ως εκπρόσωπος του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον θεσμικό ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών και σίγουρα θέτει έναν ηθικό αστερίσκο στον τρόπο που η «νέα» Ρ.Α.Λ. θα ασκεί τα καθήκοντά της από δω και πέρα.

Την ίδια περίοδο που οι υποχρεωτικές επενδύσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες, οι εργασιακές σχέσεις επιδεινώνονται και τα περιβαλλοντικά προβλήματα διογκώνονται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να στείλει το μήνυμα σε υφιστάμενους και μελλοντικούς ιδιώτες διαχειριστές των λιμανιών ότι δεν θα υπάρξει κανένας έλεγχος στον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των λιμενικών υποδομών. Ακόμη χειρότερα, ότι προκειμένου να εξασφαλίσουν το ανεξέλεγκτο των πεπραγμένων τους θα πρέπει να τα έχουν καλά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και η ενίσχυση των ελεγκτικών και εποπτικών της αρμοδιοτήτων αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματική και ισόρροπη ανάπτυξη, στόχο που ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε και υπηρετεί με συνέπεια προς όφελος των τοπικών κοινωνικών και οικονομιών».