Πλεονέκτημα η φθηνότερη λίρα για τον τουρισμό της γειτονικής χώρας που ταυτόχρονα κινδυνεύει από τυχόν κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώνει η τουρκική λίρα με την ισοτιμία σήμερα να ξεπερνάει τις 14 λίρες ανά δολάριο. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη και η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση με τους διεθνείς αναλυτές να κατηγορούν τον Ερντογάν για τις επιλογές του και να επισημαίνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε γειτονικές οικονομίες.
Την ίδια ώρα όμως η φθηνότερη λίρα φαίνεται πως αποτελεί θέλγητρο και πλεονέκτημα για τον τουρισμό της γειτονικής χώρας. Αν συνεχίσει να κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα οι διακοπές στην Τουρκία θα είναι πολύ φθηνότερες και ως εκ τούτου πολύ ελκυστικές για τους ταξιδιώτες. Το γεγονός αυτό αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας, ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί και ως θέσφατο.
Η πτώση της τουρκικής λίρας και η εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη έχουν προκαλέσει ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα στην τουρκική κοινωνία. Για να καταφέρει η γειτονική χώρα να «εκμεταλλευθεί» τουριστικά το κακό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, βασική προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις εντός της χώρας λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι καθόλου απίθανη δεδομένων της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες και φυσικά θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας και στον τουρισμό. Το σίγουρο είναι πως έτσι και αλλιώς η Τουρκία τουριστικά έχει το αβαντάζ του φθηνότερου νομίσματος σε σχέση με την Ελλάδα που έχει το «σκληρό» ευρώ. Ο ανταγωνισμός σε αυτή την περίπτωση θα εστιάζει σε ζητήματα ποιότητας και σε καμία περίπτωση σε θέματα ποσότητας και τιμών, ένα πεδίο που εκ των πραγμάτων η γειτονική χώρα εξ αντικειμένου και με τις τρέχουσες εξελίξεις έχει το πάνω χέρι.