Οδοιπορικό και αυτοψία πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου η «itn Ελληνικός Τουρισμός» στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Συνομιλήσαμε με πολλούς φορείς της περιοχής καταγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησαν τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, τις ζημιές που έχουν υποστεί και τα προβλήματα που μέχρι και σήμερα αναζητούν λύσεις. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά εξαγγελιών για τη Βόρεια Εύβοια, ενώ και η Επιτροπή Μπένου έχει αναπτύξει δραστηριότητα, όμως στην πράξη μέχρι σήμερα τουλάχιστον λίγα είναι αυτά που έχουν γίνει και δεν αφορούν όλους τους πληγέντες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης μαζί με τον Στ. Μπένο παρουσίασαν σήμερα τα έργα και τις 14 μελέτες που αφορούν την Εύβοια που παρουσιάζουμε παρακάτω αναλυτικά.
Οι εικόνες που αντικρύσαμε μιλούν από μόνες τους για το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στο περιβάλλον και κατά συνέπεια στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο τουριστικός και εμπορικός κλάδος της περιοχής -που εξαρτάται και αυτός σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό- καλούνται να βρουν τον βηματισμό τους σε πρώτη φάση για την χειμερινή σεζόν που είναι μπροστά μας και για τη θερινή σεζόν του 2022.
Σύσσωμοι οι άνθρωποι που συνομιλήσαμε μας δήλωσαν ότι η αντιμετώπιση της φωτιάς από τις κρατικές αρχές δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Από όλες τις πλευρές τονίστηκε ότι οι φλόγες επελαύναν και η πυροσβεστική ήταν σχεδόν απούσα, ενώ ακόμη και εκεί που υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επέμβαιναν υποστηρίζοντας πως έχουν εντολή μη κατάσβεσης.
Γνωρίζουμε πως αυτά γραφτήκανε και τη στιγμή των δραματικών γεγονότων, όμως κρίνουμε πως αυτό που έγινε στη Βόρεια Εύβοια δεν πρέπει να ξεχαστεί και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ και πουθενά. Επίσης θεωρούμε πως έχει τη δική του σημασία η καταγραφή των γεγονότων σήμερα που οι πληγέντες μπορούν να καταθέσουν την μαρτυρία τους χωρίς τη έντονη συναισθηματική φόρτιση που επικρατούσε τις μέρες που κατέκαιγε την περιοχή τους η φωτιά.
Σε οικονομικό επίπεδο η επίδραση της πυρκαγιάς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με έκδηλη την αγωνία σε όλη την τοπική κοινωνία για το πώς και πότε θα μπορέσει η Βόρεια Εύβοια να ανακάμψει από την καταστροφή. Ο φετινός χειμώνας κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολος και το κύριο ζητούμενο είναι παρθούν μέτρα τώρα και να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές εξαγγελίες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα και οι τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις.
Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να χαραχθεί ένας πιο μακρόπνοος σχεδιασμός για το πώς και με τι όρους θα αναπτυχθεί η περιοχή. Εδώ είναι που μπαίνει σε ενεργό ρόλο η Επιτροπή Μπένου, η οποία δείχνει να διαθέτει ένα όραμα για την περιοχή που δεν φαίνεται όμως, τουλάχιστον όπως μας είπαν οι περισσότεροι άνθρωποι που μιλήσαμε, να δίνει λύσεις για το άμεσο μέλλον που είναι φυσικά η κύρια αγωνία τους.
Να πούμε εδώ πως και στο θέμα των μέτρων στήριξης διαπιστώσαμε, ας το ονομάσουμε, μια ανισοκατανομή. Σε ξενοδοχεία και καταλύματα δόθηκε η δυνατότητα της αναστολής για το προσωπικό, αλλά όχι στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων, πολλοί εκ των οποίων έχουν στις τάξεις τους και τα τουριστικά καταλύματα, μας τόνισαν ότι οι τοπικές οικονομίες εξαρτώνται στην περιοχή από τον τουρισμό και παρά το γεγονός ότι ζητούν να έχουν συνολικά στήριξη, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει πράξη.
Επίσης οφείλουμε να πούμε πως αναγνωρίζεται το ενδιαφέρον που έχει δείξει για την αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, που έχει οριστεί για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, ωστόσο η πλειονότητα των φορέων μας επισήμανε πως πέραν του ενδιαφέροντος, των ομολογουμένως καλών προθέσεων και των εξαγγελιών, ακόμα δεν έχουν δει απτά αποτελέσματα.
Εδώ θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως έχουμε να κάνουμε με την παραδοσιακή ελληνική γκρίνια, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Οι «άφαντες» αποζημιώσεις
Δύο είναι στοιχεία είναι αυτά που μας έκαναν εντύπωση και τα καταθέτουμε και ειλικρινά θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν είναι ενδεικτικά των όσων θα επακολουθήσουν. Στη διάρκεια της φωτιάς τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό. Πέρα λοιπόν από τις καλλιέργειες και τις επιχειρήσεις που κάηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, ακόμα και αυτές που δεν ήρθαν άμεσα αντιμέτωπες με τις φλόγες έπαθαν ζημιές, καθώς υποχρεώθηκαν να πετάξουν κυριολεκτικά στα σκουπίδια τα ευπαθή προϊόντα που είχαν προμηθευθεί.
Αναφερόμαστε κυρίως σε ξενοδοχεία, καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες υποχρεώθηκαν να απορρίψουν προμήθειες χιλιάδων ευρώ. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου και ως εκ τούτου, όλες αυτές οι επιχειρήσεις ήταν γεμάτες με προμήθειες ενόψει της περιόδου υψηλής αιχμής που μέχρι εκείνη τη στιγμή μάλιστα έδειχνε πως πήγαινε και πολύ καλά! Από την πρώτη στιγμή και το πρώτο αίτημα που κατατέθηκε ήταν να αποζημιωθούν για αυτές τις απώλειες, ώστε να μπορέσουν να εξοφληθούν και οι προμηθευτές τους.
Παρά τα «ναι» που πήραν και τις δεσμεύσεις που υπήρξαν, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Έτσι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν με τα χρέη που έχουν στους προμηθευτές, για τρόφιμα και ποτά, νωπά και κατεψυγμένα, από τα οποία δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ.
Το δεύτερο είναι η φιλοξενία που παρείχαν στους πυρόπληκτους τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής, τα οποία ξαφνικά άδειασαν σχεδόν αμέσως μόλις ξέσπασε η φωτιά και φιλοξένησαν ως όφειλαν τους πυρόπληκτους συντοπίτες τους. Έλαβαν επίσης δεσμεύσεις ότι θα αποζημιωθούν για αυτές τις διαμονές, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ακόμη δεν έχουν δει το «χρώμα» του χρήματος.
Είμαστε στο Νοέμβριο και είμαστε ευρωπαϊκό κράτος, μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, ωστόσο το να μην έχουν προχωρήσει καν οι αποζημιώσεις σε αυτά τα θέματα που προαναφέρθηκαν δεν συνάδει με κράτος που υποτίθεται διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Αν υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις για αυτά τα άμεσα ζητήματα τι μπορούν να περιμένουν οι επαγγελματίες για τα υπόλοιπα θέματα; Για τη χειμερινή περίοδο; Για την επόμενη σεζόν; Για την ανασυγκρότηση της περιοχής;
Εμείς απαντήσεις δεν διαθέτουμε, οφείλουμε όμως να μεταφέρουμε τα ερωτήματα και τις αγωνίες των πληγέντων και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά την καταστροφή. Παρακάτω παρουσιάζουμε αναλυτικά τις συναντήσεις με τους φορείς που είχαμε και τι μας δήλωσαν στις συζητήσεις που είχαμε.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΒΟΥΛΑ ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗ
«Η Βόρεια Εύβοια άδειασε εξαιτίας της φωτιάς»
Στο Επιμελητήριο Εύβοιας είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και με την πρώην πρόεδρο του φορέα κυρία Βούλα Αγιοστρατίτη. Η κυρία Αγιοστρατίτη μας είπε πως είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Η φετινή σεζόν στη Βόρεια Εύβοια απλά σταμάτησε στις 3 Αυγούστου μόλις έπιασε η φωτιά και οι ακυρώσεις ήταν στο 90% και μετά την καταστροφή, ακόμα και στις περιοχές που δεν επηρεάστηκαν. Μεγαλύτερο παράδειγμα η Αιδηψός που έμεινε άδεια τον 15αύγουστο.
Η κυρία Αγιοστρατίτη μας επανέλαβε και αυτή πως ο υφυπουργός κύριος Τριαντόπουλος έχει δείξει ενδιαφέρον, συμπληρώνοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής το μόνο που υπάρχει είναι υποσχέσεις. Τόνισε πως εκτός από τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές της Β. Εύβοιας, να υπάρξει επιπλέον παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» για τα δάνεια, αλλά και πρόγραμμα επιδότησης για το προσωπικό. Οι επαγγελματίες επίσης ζητούν να αποκτήσουν επαγγελματικό ακατάσχετο λογαριασμό, ώστε να μην κινδυνεύουν να χάσουν τα όποια χρήματα λάβουν εξαιτίας οφειλών προς το δημόσιο.
Η πρώην πρόεδρος μας θύμισε πως φωτιά έπιασε και στη Νότια Εύβοια και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν –ευτυχώς- ανάλογου μεγέθους, οι καταστροφές έχουν επηρεάσει όλο το νησί. Επίσης υπογράμμισε πως το πρόβλημα επιτείνεται και από παλαιότερες «ανοιχτές πληγές».
Το 80% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ τα πυρόπληκτα δάνεια που είχαν δοθεί για τις φωτιές του 2008 δεν μπορούν να ρυθμιστούν. Τα δάνεια είχαν δοθεί με εγγύηση του δημοσίου από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Εύβοιας. Την περίοδο των μνημονίων η συγκεκριμένη τράπεζα έπαψε να λειτουργεί, τα δάνεια μεταφέρθηκαν στα γνωστά διαχειριστικά funds και πλέον δεν μπορούν να ρυθμιστούν, όχι τουλάχιστον χωρίς παρέμβαση της Πολιτείας.
Τέλος η πρώην πρόεδρος αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού στα σούπερ μάρκετ μπαίνουν άπαντες και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύουν περιορισμοί επ’ απειλή βαριών προστίμων. Μας είπε πως υπάρχει θυμός στους επαγγελματίες και εφόσον πρέπει να επιβληθούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας θα έπρεπε να είναι καθολικά.
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΛΑΤΖΑ
«Πολλά λόγια, πράξεις να δούμε»
Ο επόμενος σταθμός του οδοιπορικού ήταν το Μαντούδι όπου βρεθήκαμε με τον πρόεδρο του Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Κώστα Αλατζά. «Εχουμε ακούσει πολλά λόγια, αλλά πράξεις δεν έχουμε δει», μας είπε ο κύριος Αλατζάς. «Δεν έχουν δοθεί κίνητρα ανάπτυξης για τη Βόρεια Εύβοια, ενώ και τα ποσοστά επιδότησης που δίνονται είναι ανάλογα με άλλες περιοχές», συμπλήρωσε θέτοντας το ερώτημα γιατί να προχωρήσει κάποιος σε μια τουριστική επένδυση στη Β. Εύβοια, που έχει υποστεί αυτή την καταστροφή, αν θα επιδοτηθεί το ίδιο με άλλες περιοχές.
Σημείωσε πως η περιοχή έχει δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Μας ανέφερε ότι το λιμάνι του Μαντουδίου (σ.σ. ναι λοιπόν λειτουργεί λιμάνι στο Μαντούδι) απέκτησε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και έχει δρομολόγια για τις Σποράδες. Πάνω που μας ενθουσίασε και εμάς η πληροφορία που δεν τη γνωρίζαμε, προσγειωθήκαμε απότομα στην ελληνική πραγματικότητα. «Ναι, αλλά δεν έχει φτιαχτεί ο δρόμος για το λιμάνι. Είναι χωματόδρομος…
», είπε ο κύριος Αλατζάς. Τον ρωτήσαμε πώς είναι δυνατόν να έχει φτιαχτεί λιμάνι, να έχουν γίνει ακτοπλοϊκές συνδέσεις, αλλά να μην έχει φτιαχτεί ο δρόμος που φτάνει στο λιμάνι και μας απάντησε αφοπλιστικά ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν σε ποιον ανήκει ο δρόμος, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές προκηρύξεις… Η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία στα καλύτερά της!
Συνεχίζοντας ο κύριος Αλατζάς μας τόνισε πως η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης καταρχάς θρησκευτικού τουρισμού (Αγ. Ιωάννης Ρώσσος – Μονή Οσίου Δαυίδ), αλλά την ίδια ώρα το Μαντούδι δεν διαθέτει κανένα απολύτως κατάλυμα για να εξυπηρετήσει τυχόν επισκέπτες. «Από το ’92 που έκλεισε το μεταλλείο η Βόρεια Εύβοια δεν έχει αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα. Αυτό ήταν πρόβλημα και πριν από την καταστροφή», επισήμανε.
Αναφερόμενος γενικά στην περιοχή τόνισε πως οι πληρότητες φέτος ήταν ψηλά, μέχρι τις 3 Αυγούστου που ξέσπασε η φωτιά και κατόπιν έμεινε άδεια μέχρι το τέλος της σεζόν…
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΥΦΙΩΤΗ
«Πρέπει να γίνουν επενδύσεις»
Φθάνοντας στη Λίμνη, αντικρύσαμε και την εικόνα της καταστροφής, που προκαλεί ακόμα και τώρα κόμπο στο στομάχι. Τεράστιες αποτεφρωμένες εκτάσεις με τη φωτιά να έχει διαπεράσει τον δρόμο με έναν τρόπο τέτοιο που πραγματικά προκαλεί απορίες. Σε πολλά σημεία είναι οφθαλμοφανές ότι δεν προσπάθησε κανείς να ανακόψει την πορεία της πυρκαγιάς, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι αυτόπτες μάρτυρες, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που έζησαν από πρώτο χέρι τις δραματικές στιγμές του Αυγούστου.
Στη Λίμνη συναντήσαμε την πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου κυρία Ιωάννα Ανυφιώτη, η οποία είναι και ιδιοκτήτρια γκουρμέ εστιατορίου στην περιοχή. «Έχουμε ακούσει μόνο λόγια, δεν έχουμε δει έργα», μας είπε και η κυρία Ανυφιώτη. «Κάνουν αντιστηρίξεις με κορμοδέματα για να αποφύγουμε τις πλημμύρες. Πέραν τούτου ουδέν ακόμη», συμπλήρωσε και τόνισε πως οι επαγγελματίες τουρισμού και εστίασης δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση, ούτε καν για την φύρα από την τριήμερη διακοπή ρεύματος στη φωτιά. Η Λίμνη, παρά την καταστροφή κατάφερε μετά τη φωτιά να έχει μια σχετική κίνηση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ και σήμερα κάποια ξενοδοχεία φιλοξενούν τα πληρώματα που καταφθάνουν στην περιοχή για μελέτες και εργασίες στο καμένο δάσος.
«Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην περιοχή, να δοθούν κίνητρα. Είναι σημαντικό να φτιαχτεί επιτέλους σύγχρονος οδικός άξονας», τόνισε.
Αναφερόμενη στα γεγονότα του Αυγούστου υπογράμμισε πως δεν υπήρχε πυροσβεστική όταν καιγόταν το χωριό. «Δεν υπήρχαν εναέρια μέσα και όταν κάποια στιγμή εμφανίστηκαν πυροσβεστικά μας έλεγαν πως δεν έχουμε εντολή να σβήσουμε. Ζήσαμε μια κατάσταση πολέμου. Με φέρι μποτ να φορτώνουν κόσμο για να τους μεταφέρουν στην Αιδηψό».
Τέλος η κυρία Ανυφιώτη τόνισε πως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την κίνηση στη περιοχή, ιδίως με τη δημιουργία υποδομών.
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΒΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΡΟΥΔΗ
«Δεν θέλουμε άλλα “θα”, θέλουμε έργα…»
Επόμενος σταθμός ήταν οι Ροβιές, όπου συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κύριο Γιώργο Μαρούδη. Ο κύριος Μαρούδης το πρώτο πράγμα που μας είπε είναι ότι η φωτιά πέρα από την τεράστια φυσική καταστροφή «κατέκαψε» και τη σεζόν στο σύνολό της. Τόνισε ότι έχουν μπει σε αναστολή μόνο οι εργαζόμενοι ξενοδοχείων και καταλυμάτων, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της περιοχής δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. «Αποζημιώνουν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν καεί.
Έπειτα από διαμαρτυρίες η κυβέρνηση δέχθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις βάσει τζίρου 2019-2020», είπε ο κος Μαρούδης, σημειώνοντας πως από αυτό τον σχεδιασμό μένουν εκτός οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν στα τέλη του 2019, το 2020 και εντός του τρέχοντος έτους. «Το 2021 έχουν ανοίξει 17 επιχειρήσεις στις Ροβιές και έπαθαν ζημιά. Πώς θα αποζημιωθούν;», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου. «Έχουν βγει εξαγγελίες, αλλά φως δεν έχουμε δει. Έχει δοθεί παράταση στις επιταγές μέχρι το τέλος του χρόνου. Μετά πώς θα πληρώσουμε; Εμείς ζητάμε να υπάρξει παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022 που θα έχει ξεκινήσει η νέα σεζόν και θα δουλεύουμε», επισήμανε.
Τόνισε πως πρόβλημα αποτελούν και πολλές προϋποθέσεις που υπάρχουν για την ένταξη στα προγράμματα στήριξης, που ουσιαστικά «κλείνουν» την πόρτα της χρηματοδότησης σε πολλές επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στις ημέρες της καταστροφής μας είπε πως στις 4 Αυγούστου εκκένωσαν το χωριό και έφυγαν με φέρι μποτ για Αιδηψό, όπου παρέμειναν για τρεις μέρες. Έμειναν σε ξενοδοχεία και καταλύματα, με έξοδα που ανέλαβε να καλύψει η Περιφέρεια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως μας είπε, πληρώθηκαν από δωρεές.
Ο κύριος Μαρούδης υποστήριξε πως όσον αφορά την Βόρεια Εύβοια θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις άμεσα πληγείσες περιοχές.
«Δεν θέλουμε άλλα θα. Πρέπει να γίνουν έργα στην περιοχή», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως δεν περιμένουν μόνο από την Πολιτεία να κάνει κινήσεις. «Έχουμε αναλάβει δράση μόνοι μας στην περιοχή για να της δώσουμε νέα πνοή. Αν δεν τρέξουμε εμείς, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλους να μας σώσουν», τόνισε ο πρόεδρος, ο οποίος ωθείται και από τη νεαρή του ηλικία. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών ο Σύλλογος στις Ροβιές με τη βοήθεια και του τοπικού βουλευτή Σίμου Κεδίκογλου, προσέλκυσε και διοργάνωσε στις αρχές Οκτωβρίου το φεστιβάλ δικυκλιστών που γίνεται κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας. Η πρόταση να διοργανωθεί φέτος το φεστιβάλ στις Ροβιές βρήκε μεγάλη απήχηση και στους ίδιους τους δικυκλιστές που θέλησαν να στηρίξουν την περιοχή μετά την καταστροφή του καλοκαιριού.
«Θέλουμε να αναπτύξουμε τον αλιευτικό τουρισμό στην περιοχή με στόχο να προσελκύσουμε και επισκέπτες από το εξωτερικό. Επίσης προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το εργοστάσιο χαρτοποιίας του 1908 που υπάρχει στο χωριό», ανέφερε ο κύριος Μαρούδης, ενώ και τώρα στα τέλη Νοεμβρίου μετά την επιτυχία του φεστιβάλ δικυκλιστών θα φιλοξενήσουν στις Ροβιές τις λέσχες 4Χ4.
Επίσης μας είπε πως οι Ροβιές έχουν «υιοθετηθεί» από τον Δήμο Τρικκαίων μετά την καταστροφή και σχεδιάζονται επενδύσεις στην παραλία.
Ο Γιώργος Μαρούδης σημείωσε πως η γαστρονομία δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε στην περιοχή, το καμένο δάσος είναι πλήγμα για το τουριστικό προϊόν, ενώ τόνισε και αυτός πως η Βόρεια Εύβοια θα πρέπει να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη «ταυτότητα».
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΔΗΨΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΑΒΕΛΗ
«Η Αιδηψός «κάηκε» από τις συνέπειες της φωτιάς»
Στην Αιδηψό συναντήσαμε την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Δέσποινα Μαραβέλη, η οποία περιέγραψε τα όσα έζησαν στην πόλη στις αρχές Αυγούστου. «Ερχόντουσαν οι πυρόπληκτοι πρώτα από τις Ροβιές, μετά από τη Λίμνη με φέρι μποτ. Ήταν σαν να ήμασταν σε πόλεμο. Άνθρωποι σε απόγνωση να καταφθάνουν στο λιμάνι μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα», είπε η κα Μαραβέλη.
Τόνισε το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που υπήρξε –και από το εξωτερικό- και τις δράσεις που οργανώθηκαν μέσα στην Αιδηψό για τη στήριξη των πυρόπληκτων.
Υπογράμμισε πως αν και η φωτιά δεν έφτασε στην Αιδηψό οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες. «Η Αιδηψός «κάηκε από τις συνέπειες της φωτιάς», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η σεζόν σταμάτησε απότομα εκείνες τις ημέρες. Η κυρία Μαραβέλη υπογράμμισε πως μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό έπαιξαν τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια. Οι εικόνες καταστροφής που έδειχναν συνέχεια και η καταστροφολογία των δημοσιογράφων προς τέρψιν της τηλεθέασης οδήγησαν σε μαζικές ακυρώσεις και έδιωξαν τους τουρίστες που ήταν στην περιοχή.
«Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο είναι το πιο δύσκολο διάστημα για τις επιχειρήσεις της Αιδηψού. Έχουμε ζητήσει επιδότηση ενοικίου στα πρότυπα των μέτρων που ελήφθησαν για την πανδημία. Έχουμε ζητήσει ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που δεν έγινε δεκτό.
Έχουμε ζητήσει να υπάρξει παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ», είπε και συμπλήρωσε πως το καθεστώς αναστολής εργασίας έχει δοθεί μόνο σε ξενοδοχεία και καταλύματα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν υποσχέσεις για πρόγραμμα επιδότησης εργασίας στη σεζόν του 2022. Υποστήριξε πως ο Στ. Μπένος έχει όραμα για τη Βόρεια Εύβοια, αλλά πρέπει να γίνουν και άμεσες κινήσεις για την περιοχή. Ένα θετικό βήμα ήταν πως τα υδροθεραπευτήρια θα λειτουργήσουν όλο τον χρόνο.
«Για το 2022 θα πρέπει να υπάρξει καμπάνια για την Αιδηψό και την Βόρεια Εύβοια. Χάνονται τουριστικά πακέτα λόγω της καταστροφής που συντελέστηκε», τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να αναπτυχθούν υποδομές στην περιοχές. «Στη Νότια Εύβοια υπάρχουν δύο νοσοκομεία και εδώ κανένα. Αν θέλουμε νοσοκομείο το κοντινότερο είναι στη Λαμία με το τελευταίο φέρι μποτ να αναχωρεί στις 18:00. Είμαστε άγονη γραμμή δίπλα στην Αθήνα», τόνισε με νόημα.
Τέλος ανέφερε πως τουριστικά η Αιδηψός έχει τεράστιες δυνατότητες, ιδίως στην ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και τουρισμού υγείας και ευεξίας και πως πρέπει να «χτίσει» το brand του ιδανικού οικογενειακού προορισμού.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΟΛΓΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
«Ηταν πόλεμος, ήμασταν μόνοι μας»
Τελευταία συνάντηση στο οδοιπορικό, αλλά ιδιαίτερης σημασίας ήταν με την πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αιδηψού και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Εύβοιας Ολγα Βογιατζή.
«Άρχισαν να φτάνουν οι πυρόπληκτοι στην πόλη. Μέσα σε ώρες τα γραφεία του Συλλόγου μετατράπηκαν σε hot spot», ήταν τα πρώτα λόγια που μας είπε η κυρία Βογιατζή. «Ήταν πόλεμος και ήμασταν μόνοι μας. Ψάχναμε να δούμε που θα βρούμε δωμάτια να βολέψουμε τον κόσμο, όταν ξαφνικά μου είπαν ότι τα δικά μου δωμάτια είναι άδεια… Όλοι οι τουρίστες είχαν φύγει…», περιέγραψε.
«Οι άνθρωποι που κατέφθαναν από τις περιοχές που καίγονταν ήταν σε πανικό. Προσπαθούσαν να διαχειριστούν αυτό που τους συνέβαινε και εμείς μαζί. Είχαμε 300 οικογένειες στο λιμάνι και μας ανακοίνωσαν πως έρχονται άλλα 800 άτομα με πλοίο και πρέπει να βρούμε κάπου να τους φιλοξενήσουμε. Σαν να μην έφθαναν αυτά οι άνθρωποι έβλεπαν στην τηλεόραση τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους να καίγονται. Καταλαβαίνεται το κλίμα που επικρατούσε. Ήταν μια εξωπραγματική κατάσταση, δεν ήταν διαχειρίσιμο αυτό το πράγμα», μας είπε.
«Οι πελάτες που είχαμε έφυγαν. Η Αιδηψός άδειασε από τουρίστες μέσα σε ώρες, καθώς αντίκριζαν αυτές τις εικόνες, οι δε ακυρώσεις έπεσαν «βροχή». Η σεζόν τελείωσε εκείνη την ημέρα. Τον 15Αύγουστο η Αιδηψός ήταν μια έρημη πόλη, παρόλο που η φωτιά δεν έφτασε εδώ».
Η κυρία Βογιατζή επισήμανε πως τον σημαντικότερο ρόλο τον έπαιξαν οι εθελοντές, τα νέα παιδιά που ρίχτηκαν οικειοθελώς στη μάχη για να σβήσουν τη φωτιά. «Ήταν παιδιά 17 με 35 ετών. Η νεολαία μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Η πυροσβεστική είχε εντολή μη κατάσβεσης. Γι’ αυτό και η φωτιά έκαιγε 8 μέρες. Ο δήμαρχος πήγε στο Μαξίμου και τους κατηγόρησε ότι εγκατέλειψαν την Βόρεια Εύβοια».
Η πρόεδρος σημείωσε πως μέχρι στιγμής και παρά τις δεσμεύσεις δεν έχουν αποζημιωθεί για τις διαμονές των πυρόπληκτων και παραμένει άγνωστο το πότε και αν θα αποζημιωθούν. Σημείωσε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει ο υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος για να βρεθούν λύσεις και πράγματι έχουν προχωρήσει κάποια πράγματα. Οι εργαζόμενοι στα καταλύματα έχουν μπει σε αναστολή μέχρι τον Απρίλιο, έχουν υπάρξει αποζημιώσεις στον πρωτογενή τομέα, ενώ θα αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις με βάση τα έσοδα του 2019.
Για τα μελλούμενα η κυρία Βογιατζή μας είπε ότι ξεκινάει η διαδικασία για υδατοδρόμιο στην Αιδηψό, ενώ είναι θετικό πως θα λειτουργήσει το υδροθεραπευτήριο για όλη τη χρονιά.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓ. ΑΝΝΑΣ ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΡΙΓΟΥ
Αγωνία στην Αγ. Άννα για το 2022
Στην Αθήνα ο Γιώργος Καραχρήστος είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αγίας Αννας Αθηνά Κοντάτου και την αντιπρόεδρο Ειρήνη Τσιρίγου. Η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος επισήμαναν και αυτές πως δεν έχουν ακόμα ουσιαστικές κινήσεις να πραγματοποιούνται στην περιοχή, παρά τη σειρά εξαγγελιών που έχουν γίνει. Επισήμαναν το πρόβλημα μη ένταξης πολλών επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης και εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη σεζόν. Σημείωσαν πως πρέπει να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις στήριξης με απτά και άμεσα αποτελέσματα, καθώς η περιοχή μετράει πολλές κατεστραμμένες επιχειρήσεις, αλλά και πολλές παράπλευρες συνέπειες από τη φωτιά.
Στα μέτρα της κυβέρνησης προτείνουν κάποιες εξειδικεύσεις:
Άμεση διάθεση του 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις.
Στο πρώτο μέτρο θα πρέπει να προστεθεί η δέσμευση ότι θα αποζημιωθούν και οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από τις αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος (καταστροφή μηχανημάτων και συσκευών) και την παρατεταμένη διακοπή ρεύματος (αλλοίωση στα προϊόντα που είχαν στα ψυγεία – καταψύκτες). Θα ήταν σκόπιμο να αναφερθεί ένα εύλογο (πχ παγωτά οι αγορές είναι από αρχές Ιουλίου) διάστημα των αγορών (τιμολογίων) που θα αποζημιωθούν και αγορά τιμολογίων αντικατάστασης κατεστραμμένων μηχανημάτων ή προσφοράς αυτών.
Ειδικό καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων της Β. Εύβοιας με μεγάλες απώλειες.
Στις επιχειρήσεις που έχουν απώλειες από 30 % έως 50% να πάρουν το 20% της διαφοράς που θεωρητικά είναι το κέρδος τους. Στις επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 50% απώλεια τζίρου θα πρέπει να πάρουν το 50% και πλέον της διαφοράς. Στη σύγκριση θα πρέπει να γίνει βάση του 2019 από 8 ου και μετά μήνα. Ειδική μνεία για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Εναλλακτικά να λειτουργήσει καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής , χωρίς τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτές ( υπολογισμός αλγόριθμου ) Εδώ συνδέεται και το θέμα των επιταγών και η πληρωμή τους. Αν δεν υπάρξουν οι παραπάνω ρυθμίσεις οι επιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν επιταγές προϊόντων που έχουν καταστραφεί λόγω των πυρκαγιών, να πληρώσουν ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και επιπλέον να βιοποριστούν.
Καθεστώς αναστολής πληρωμών για επιταγές επιχειρήσεων.
Οι αναστολές της πληρωμής των επιταγών πρέπει να πάρουν επιπλέον παράταση διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν εποχικότητα. Επέκταση του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας μέχρι τον Απρίλιο του 2022 για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.
Ενίσχυση του επιδόματος λουτροθεραπείας για την επόμενη περίοδο.
Υπάρχει πρόβλημα ως προς την πληρωμή των επαγγελματιών διότι χρειάζεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα πράγμα δύσκολο για τους επιχειρηματίες της περιοχής. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να υπάρχει μια λύση όπως έκδοση βεβαίωσης οφειλών από τους ασφαλιστικούς και φορολογικούς φορείς που θα είναι αποκλειστικά και μόνο για την είσπραξη των παραπάνω μέτρων. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει και κάποια σχετική προβολή ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τα benefits.
Η κατά προτεραιότητα πληρωμή των επιχειρήσεων από τα κρατικά εργαλεία στήριξης της τουριστικής κίνησης.
Θα πρέπει να υπάρξει μνεία για τα ενοίκια και σχετική ρύθμιση. Κούρεμα ενοικίων φυσικών – νομικών προσώπων και φοιτητικής στέγης. Θα πρέπει να υπάρξει μνεία και σχετική ρύθμιση για την κτηματική υπηρεσία για τα ενοίκια των αιγιαλών. Θα πρέπει ίσως να τρέξει ένα πρόγραμμα ειδικά για τους πυρόπληκτους (όλους) σχετικά με την έκπτωση δαπανών και ένα πρόγραμμα για την ομαλή επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς – έχει τρέξει στο παρελθόν σχετικό εργαλείο για την εστίαση στη Αττική.
Πρόγραμμα για τα πάγια έξοδα (να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό). Άτοκα δάνεια. Πρόγραμμα τύπου «Γέφυρα» επιδότησης δόσεωνδανείων, για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Θα πρέπει να υπάρξει ένταξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Νομοθέτηση της εξαγγελίας για την απαλλαγή πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα πρέπει να βγει η τροπολογία της αρωγής ή καινούργια πλατφόρμα για το πρόγραμμα αποζημίωσης όλων των πληγέντων μέσω της περιφέρειας όπως είχατε δεσμευτεί για να προχωρήσουν και εκεί οι επανυποβολές των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους.
Επιμένουμε στη δημιουργία ενός επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού, ώστε οι επιχερήσεις να έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν επί των μέτρων που έχουν είδη εξαγγελθεί όπως η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων – καταβολή αποζημιώσεων – παράταση διάρκειας κοινωνικού τουρισμού από τον ΟΕΑΔ.
Να συμπεριληφθούν στα μέτρα για τις αποζημιώσεις και οι επιχειρήσεις για έκαναν έναρξη δραστηριότητας από το 2019. Αύξηση του ποσοστού επιδότησης κατά 10-20% στη Β. Εύβοια σε όλους τους αναπτυξιακούς για τα επόμενα 5 χρόνια και αυτούς που είναι ενεργοί όπως το Leader και το ΕΣΠΑ.
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022
1 Κόψιμο των δέντρων στη διαδρομή προς τον οικισμό αλλά και εντός των οικισμό άμεσα.
2 Διευθέτηση και νομοθέτηση όλων των οικονομικών μέτρων/αποζημιώσεων προς ανακούφιση όλων των
πληγέντων χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
3 Έγκριση και εκπόνηση όλων των αιτημάτων για την καθαριότητα των δήμων.
4 Έγκριση κονδυλίου καθαριότητας των αιγιαλών για 6 μήνες.
5 Διαμόρφωση των αιγιαλών στα πρότυπα παραλιών με γαλάζια σημαία.
6 Δημιουργία καμπάνιας προώθησης του τουρισμού της Βόρειας Εύβοια.