Η Σταυρούλα Στούμπου γραφεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα τουρισμού «itn Ελληνικός Τουρισμός» που κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη 25 Νοέμβριου 2021 για τις επιπτώσεις της πανδημι΄ας στην Χριστουγεννιατικη σεζόν στην Ευρώπη.

apres ski
σεζόν των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικες αγορές -πόλος έλξης τουριστών- δημοφιλείς εορταστικοί προορισμοί όπως το Παρίσι, το Λονδίνο αλλά και θέρετρα σκι είναι στον “αέρα”. Όπως στον αέρα φαίνεται να τινάζονται και οι ελπίδες για αναθέρμανση της ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης, την εορταστική περίοδο. 

Τα ταξιδιωτικά σχέδια των Χριστουγέννων,  είναι αμφίβολα για τους Ευρωπαίους. Ένα μήνα πριν την ημέρα των Χριστουγέννων, υπάρχουν ανησυχίες ότι η κατάσταση του COVID-19 θα μπορούσε να χειροτερέψει πολύ. Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στη δίνη της πανδημίας. 

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι τις τελευταίες επτά ημέρες, η Αυστρία έχει καταγράψει 1.079,5 νέα κρούσματα COVID-19 ανά 100.000 πληθυσμού, το Βέλγιο 613 κρούσματα, η Γερμανία 400,9 και η Ολλανδία 797. Ο μέσος αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη τις τελευταίες επτά ημέρες για 100.000 κατοίκους είναι 255,9, ενώ το παγκόσμιο ποσοστό είναι 46,3.

Χριστουγεννιάτικες αγορές -πόλος έλξης τουριστών- δημοφιλείς εορταστικοί προορισμοί όπως το Παρίσι, το Λονδίνο αλλά και θέρετρα σκι είναι στον “αέρα”. Όπως στον αέρα φαίνεται να τινάζονται και οι ελπίδες για αναθέρμανση της ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης, την εορταστική περίοδο. 

ski
σεζόν των Χριστουγέννων

Οι χειμερινές διακοπές στην Αυστρία, που έχει επιβάλει καθολικό lockdown, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικονομία της χώρας, καθώς αντιστοιχούν σε περίπου 60 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. 

Οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης  παραδοσιακά ήταν μαγνήτης ταξιδιωτών τις ημέρες των εορτών. Οι περιορισμοί Covid επιστρέφουν σε πολλά μέρη της Ευρώπης μετά από αύξηση των κρουσμάτων και δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στον κλάδο. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι ένα νέο κύμα κρουσμάτων έρχεται, με «σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται πάνω από την ήπειρο». Όλα είναι ρευστά, με τους κανόνες να αλλάζουν σε καθημερινή βάση σε μία προσπάθεια να «σωθούν τα Χριστούγεννα». 

Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επανέφερε πλήρες lockdown. Η Αυστρία υπενθυμίζεται πως ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετώπισε νωρίτερα, τα αυξανόμενα κρούσματα επιβάλλοντας lockdown στους μη εμβολιασμένους.

Τώρα τα έκτακτα μέτρα της, αντικατοπτρίζουν την ανησυχία για τη σοβαρότητα του τέταρτου κύματος του ιού στην Ευρώπη που πλέον είναι το επίκεντρο της πανδημίας. Και το παράδειγμα της χώρας φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Η χειμερινή περίοδος της Αυστρίας παρεμποδίστηκε από την είδηση ​​του εθνικού lockdown από τις 22 Νοεμβρίου, το δεκαπενθήμερο που επρόκειτο να ανοίξουν πολλά από τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

netherlands
σεζόν των Χριστουγέννων

«Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός θα ανασταλεί προσωρινά», σύμφωνα με την επίσημη ταξιδιωτική πύλη της χώρας. Ήδη, πτήσεις και πακέτα διακοπών στην Αυστρία όπως της Jet2 από το Ηνωμένο Βασίλειο ακυρώθηκαν, μέχρι νεοτέρας. 

Οι χειμερινές διακοπές στην Αυστρία, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικονομία της χώρας, καθώς αντιστοιχούν σε περίπου 60 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Με την Αυστρία σε lockdown, τη Γερμανία ένα βήμα πριν από τα αυστηρά μέτρα, την Ολλανδία υπό μερικούς περιορισμούς και με μια ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη – όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι στη Δύση- πολλοί ταξιδιώτες εγκαταλείπουν τα σχέδια τους. Η θρυλική χριστουγεννιάτικη αγορά του Μονάχου ακυρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. 

Η θρυλική χριστουγεννιάτικη αγορά του Μονάχου ακυρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το Βερολίνο απαγόρευσε σε ανεμβολίαστους την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, εστιατόρια και μπαρ, ενώ απειλείται και η χειμερινή περίοδος του σκι.

Το Βερολίνο απαγόρευσε σε ανεμβολίαστους την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, εστιατόρια και μπαρ, ενώ απειλείται και η χειμερινή περίοδος του σκι. Το φάντασμα του lockdown στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προκάλεσε αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές που διψούσαν για οικονομική ανάκαμψη και πωλήσεις κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Η περσινή σεζόν του σκι στην Ευρώπη, ήταν μικτή λόγω της πανδημίας. Με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία να κλείνουν τις περισσότερες πίστες για τη σεζόν 2020/21, ενώ η Αυστρία και η Ελβετία άνοιξαν τα περισσότερα θέρετρα τους.

Φέτος, πολλοί προορισμοί με χιονοδρομικά, ελπίζουν να ενισχύσουν τις οικονομίες τους επιτρέποντας στους διεθνείς ταξιδιώτες να επιστρέψουν στα βουνά. Ωστόσο, οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων COVID-19 σε ορισμένα σημεία για σκι σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν εμπόδια στις εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις. 

Deux Alpes
σεζόν των Χριστουγέννων

Κράτη επιβάλλουν εκ νέου lockdown ή εξετάζουν τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών που επιτρέπονται στα χιονοδρομικά κέντρα. Οι χώρες παίρνουν τώρα μέτρα, πιστεύοντας πως θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας νωρίς, ώστε να υπάρξει τουριστική κίνηση τις ημέρες των εορτών. 

Τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα άρχισαν να ανοίγουν την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Flaine στη Γαλλία, Cervinia στην Ιταλία και Μπάνσκο στη Βουλγαρία. Τα γαλλικά θέρετρα Val Thorens, Chamonix, Deux-Alpes και Val d’Isère πρόκειται να ανοίξουν όλα την επόμενη εβδομάδα.

Η Γαλλία βλέπει μια μικρότερη αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid αυτή τη στιγμή. Αλλά τα κύρια θέρετρα της σχεδιάζουν να ανοίξουν για τη σεζόν του σκι, με ορισμένους περιορισμούς υγείας και ασφάλειας.

austria
σεζόν των Χριστουγέννων

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε στις 9 Νοεμβρίου ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά αυτόν τον χειμώνα. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλη ανακοίνωση.  

Στην Ελβετία, τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα είτε έχουν ήδη ανοίξει είτε ανοίγουν τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να έχουν αναφερθεί καθυστερήσεις ή κλείσιμο. Η Ελβετία ήταν η μόνη αλπική χώρα που μπόρεσε να λειτουργήσει σχεδόν πλήρως τα θέρετρα σκι και την ευρύτερη βιομηχανία ορεινής φιλοξενίας. κατά τη διάρκεια της περασμένης χειμερινής περιόδου.

Η Ιρλανδία επιβάλει μεταμεσονύκτια απαγόρευση κυκλοφορίας σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα από τις 18 Νοεμβρίου. Η χώρα βλέπει μια νέα αύξηση των κρουσμάτων  COVID-19, παρά το γεγονός ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. 

24 25 Proorismoi Xristougennwn
https://itnnews.gr/wp-content/uploads/2021/11/ITN_25112021.pdf