Ο ΠΟΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού μιλάει για την ανάπτυξη που συμπεριλαμβάνει μεγάλα κοινωνικά τμήματα και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία. Είναι η κοινωνική πλευρά των απωλειών που προκάλεσε η πανδημία και είναι εξίσου σοβαρή με τις οικονομικές ζημιές που καταγράφονται μέχρι και σήμερα
Γράφει ο Γιώργος Καραχρήστος
Inclusive Growth είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο ΠΟΤ μιλάει για την ανάπτυξη που συμπεριλαμβάνει μεγάλα κοινωνικά τμήματα και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία. Είναι η κοινωνική πλευρά των απωλειών που προκάλεσε η πανδημία και είναι εξίσου σοβαρή με τις οικονομικές ζημιές που καταγράφονται μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η σεζόν -στη χώρα μας τουλάχιστον- πήγε καλύτερα από πέρυσι.
Ο τουρισμός διεθνώς δίνει διέξοδο και ευκαιρίες απασχόλησης σε γυναίκες και νέους, στις ομάδες δηλαδή που καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, ένα δεδομένο από το οποίο δεν ξεφεύγει ούτε η Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο ΠΟΤ το 2020 32 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς βρέθηκαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας με τις γυναίκες να είναι πλειονότητα ανάμεσά τους. Χωρίς να διαθέτουμε ακριβή στοιχεία για το φύλλο ή τις ηλικίες, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα φέτος περίπου 140.000 εργαζόμενοι έφυγαν από τον τουριστικό κλάδο, αναζητώντας απασχόληση σε άλλους τομείς, λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας.
Από την άλλη πλευρά τη φετινή σεζόν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 140% για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου σε σύγκριση με το 2020 και δεν είναι αβάσιμη η ελπίδα πως και η χειμερινή σεζόν που είναι μπροστά μας, αλλά και η επόμενη θερινή περίοδος θα είναι ακόμα καλύτερες. Βέβαια ιδίως για τους χειμερινούς προορισμούς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τόνωσης της κίνησης και καλό θα ήταν να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ειδικά για τον Ορεινό Όγκο που πέρυσι δεν δούλεψε καθόλου.
Γενικά πάντως η βελτίωση των αριθμών είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο με αφορμή και το μήνυμα που στέλνει ο ΠΟΤ, δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο. Η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ, οφείλει να είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που έχει στο επίκεντρο την ανάπτυξη για πολλούς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις ευάλωτες ομάδες, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτό το επίπεδο εξαιρετικά σημαντική είναι -όπως έχουμε πει πολλάκις- και η διασύνδεση του τουρισμού με την παραγωγική βάση της χώρας.
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε πως η κάθε κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία. Ευκαιρία για αναδιάταξη και αναδιαμόρφωση, ευκαιρία για να «ανθίσουν» νέες ιδέες, ευκαιρία για να συμπεριλάβει ο τουρισμός όσο περισσότερους και περισσότερες με στόχο «να μη μείνει κανείς πίσω». Η ανάπτυξη για να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα οφείλει να περιλαμβάνει μεγάλα κοινωνικά κομμάτια. Ειδάλλως αν ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι άνθρωποι τα οφέλη θα είναι βραχύβια και το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να βρεθούμε σύντομα ενώπιων ακόμα μίας κρίσης…