Ο Υπουργού Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μίλησε στην Τελετή Έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην εύκαιρα που παρουσιάζεται για  περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων, καθώς και των ταξιδιωτικών και τουριστικών τους ενώσεων, αλλά και για την ολοένα και μεγαλύτερη εξοικείωση της ταξιδιωτικής κοινότητας με το ευρύ χαρτοφυλάκιο των τουριστικών προϊόντων που διαθέτουν οι δύο σημαντικές για τον παγκόσμιο τουρισμό αγορές.

ο Β. Κικίλιας στην ομιλία του δήλωσε αναλυτικά :

“Ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν προνομιακό πεδίο συνεργασίας και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ λαών και πολιτισμών, πόσο μάλλον μεταξύ αυτών με μακραίωνη ιστορία.

Αυτοί ακριβώς είναι και οι στόχοι του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας: η εμβάθυνση των παραδοσιακά στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η επιβεβαίωση της φιλίας των δύο λαών, αλλά και η διεύρυνση της συνεργασίας τους μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται μια σειρά δράσεων που θα ενισχύσουν εκατέρωθεν την αναγνωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος των δύο χωρών, με ιδιαίτερη επικέντρωση στους τομείς του πολιτιστικού, του γαστρονομικού και του κινηματογραφικού τουρισμού.

Στο Υπουργείο Τουρισμού επιδιώκουμε την εμβάθυνση της διμερούς τουριστικής συνεργασίας με την Κίνα, καθώς και την προώθηση δράσεων και πολιτικών που αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, συντελώντας, έτσι, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικός τουρισμός, γαμήλιος τουρισμός, τουρισμός υγείας και ευεξίας, κινηματογραφικός τουρισμός, κ.ά.) και της γνωριμίας των επισκεπτών από την Κίνα με νέους τόπους και σημεία ενδιαφέροντος ανά την επικράτεια.

Το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας συνιστά μια ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των περιφερειών και επαρχιών των δύο χώρων, καθώς και των ταξιδιωτικών και τουριστικών τους ενώσεων, αλλά και για την ολοένα και μεγαλύτερη εξοικείωση της ταξιδιωτικής κοινότητας με το ευρύ χαρτοφυλάκιο των τουριστικών προϊόντων που διαθέτουν οι δύο σημαντικές για τον παγκόσμιο τουρισμό αγορές.

Ζητήματα συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας και της καινοτομίας της τουριστικής προσφοράς και η ενίσχυση των δυνατοτήτων βιώσιμης τουριστικής διαχείρισης από τους παράγοντες του τουρισμού θα βρεθούν, επίσης, στο προσκήνιο.

Με τη βεβαιότητα ότι ο συνεχής διάλογος μεταξύ των πολιτισμών καθώς και της ταξιδιωτικής κοινότητας μπορεί να συντελέσει στην αποκατάσταση της τουριστικής δραστηριότητας και των ταξιδιωτικών ροών, εύχομαι το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας να αποτελέσει ένα εργαλείο συντονισμού και εμπλουτισμού αυτών των προσπαθειών, ευεργετικού για τη δυναμική του τουρισμού στην Ευρώπη και την Ασία.”