Ο Θοδωρής Σδρούλιας γράφει στην ηλεκτρονική εφημερίδα τουρισμού «itn Ελληνικός Τουρισμός» που κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 για τα κοινωνικά προβλήματα που αναδεικνύονται μέσω του πολιτισμού δημιουργώντας έτσι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Μια τεράστια συμβολική προσπάθεια που έγινε από τον μεγάλο αθλητή Νίκο Μαγγίτση και τους συνεργάτες του για τη στήριξη του ορφανοτροφείου Βόλου, αναδεικνύει τα κοινωνικά προβλήματα μέσα από τον πολιτισμό και την γνωριμία με την ελληνική Γη.

oreivatis1

Όταν η αλληλεγγύη γίνεται πολιτισμός,  προκύπτουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά πάνω  απ’ όλα σεβασμός προς τον συνάνθρωπό μας.

Μια τεράστια συμβολική προσπάθεια που έγινε από τον μεγάλο αθλητή Νίκο Μαγγίτση και τους συνεργάτες του, αναδεικνύει τα κοινωνικά προβλήματα μέσα από τον πολιτισμό και την γνωριμία με την ελληνική Γη.

Είναι μια όμορφη, ιδιαίτερη προσέγγιση. Ο Νίκος Μαγγίτσης υπεραθλητής, ο άνθρωπος που φιλοξενήθηκε στις 7 υψηλότερες κορφές του κόσμου, ανέδειξε την ελληνική πραγματικότητα μέσα από μια εντελώς διαφορετική διάσταση.

Σήμερα αναδεικνύει ένα κοινωνικό θέμα, στηρίζοντας το ορφανοτροφείο του Βόλου, μέσα από μια όμορφη επική τριλογία.

Τρεις μεγάλες διαδρομές δύσκολες μεν όμορφες δε, αναδεικνύουν όλα  αυτά που προαναφέραμε, πολιτισμός, τουρισμός, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη κλπ.

Η πρώτη διαδρομή ήταν Όλυμπος, Κίσσαβος Βόλος με τα πόδια. Απώτερος σκοπός είναι να γνωρίσουμε και μια άλλη πτυχή της χώρας μας και να φύγουμε από τους τετριμμένους τουριστικούς προορισμούς. Η όλη διαδρομή πραγματοποιήθηκε και πέρασε μέσα από πανέμορφα χωριά που βρίσκονται στην ελληνική φύση και στα βουνά και τα περισσότερα είναι άγνωστα.

Το δεύτερο  μέρος της τριλογίας, η απίστευτη αλλά πραγματική διαδρομή Ηγουμενίτσα- Βόλος με ποδήλατο. Δόθηκε έμφαση στην παλιά πλέον εθνική οδό, που για χρόνια εξυπηρέτησε τον ελληνικό πληθυσμό και σήμερα είναι εγκαταλειμμένη. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει πλέον τουριστική διαδρομή, γιατί είναι ένας δρόμος ήσυχος, αλλά παραμένει πάντα πανέμορφος.

Και το τρίτο μέρος ολοκληρώθηκε με την διαδρομή διακοσίων χιλιομέτρων με κανό από τη Θεσσαλονίκη στην Αγριά βόλου. Αν και οι συνθήκες της θάλασσας ήταν αρκετά δύσκολες, με υπομονή πείσμα και κουράγιο έκλεισε με επιτυχία η μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι έχουμε μια σειρά από κίνητρα να αναδείξουμε τις ομορφιές της χώρας μας μέσα από τον εναλλακτικό τουρισμό.

Παράλληλα μπορούμε να δώσουμε ποιότητα σε δράσεις πολιτιστικού και τουριστικού περιεχόμενου στηρίζοντας κοινωνικές ομάδες που  έχουν την ανάγκη μας.

NIK 1

Γιατί η αλληλεγγύη είναι πολιτισμός και τόσα ακόμη πράγματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Μαγγίτσης κάνει δράσεις αυτής της εμβέλειας με αγάπη και σεβασμό προς το συνάνθρωπο. αλλά και προς το ελληνικό περιβάλλον. Ο Νίκος και οι συνεργάτες του δείχνουν ευαισθησία σ’ ένα τομέα που οι περισσότεροι δεν τον αγγίζουν.

Μέσα από αυτή τη δράση διδάσκει στα νέα παιδιά τι σημαίνει αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας, τι σημαίνει πολιτισμός, αλλά και τι σημαίνει εναλλακτική και διαφορετική μορφή τουρισμού μέσα από αξίες.

Το μήνυμα που στέλνει μέσα από τη δράση του είναι, ναι μπορούμε.

Το βιογραφικό του Νίκου Μαγγίτση και των συνεργατών του είναι τεράστιο, σε επόμενα τεύχη θα αναλύσουμε διεξοδικά τις αποστολές του και να δούμε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική σημαία σηκώθηκε στα πέρατα του κόσμου, από την υψηλότερη κορυφή του κόσμου που είναι το Έβερεστ, στον Νότιο Πόλο και στη έρημο της Σαχάρας ακόμη. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε τέτοιους ανθρώπους.

50 SDROULIAS
https://itnnews.gr/wp-content/uploads/2021/09/ITN_16092021.pdf