Το συνέδριο έγινε στην παρουσία σημαντικών παικτών στον τομέα του τουρισμού από Κύπρο και εξωτερικό

Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον και τις προοπτικές του κυπριακού τουρισμού έστειλαν το 43ο Συνέδριο και η Έκθεση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 29 Ιουνίου στην παρουσία σημαντικών παικτών του τομέα από το εξωτερικό, αλλά και την κυπριακή τουριστική αγορά.


Μιλώντας στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν αφήνει αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας  σε σχέση με τις αφίξεις και έσοδα για το 2021, εντούτοις ο Σύνδεσμος ενεργοποιεί πλάνο εξόδου από την κρίση με ορίζοντα το 2022. Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, τώρα περισσότερα από ποτέ επείγει η επιτάχυνση των προσπάθειών για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, με στόχο την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού υψηλών εισοδημάτων. Όπως επεσήμανε, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το μοντέλο ήλιος-θάλασσα με νέα στοιχεία επενδύοντας στα αυθεντικά στοιχεία της υπαίθρου, καθώς και σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την άποψη πως το καλύτερο branding και μεγαλύτερο ατού για την τουριστική βιομηχανία, θα ήταν να είναι εμβολιασμένοι το 100% των εργαζομένων, δείχνοντας ότι η Κύπρος είναι μια φιλόξενη χώρα γιατί προσφέρει και ασφάλεια εν καιρώ πανδημίας. Παράλληλα ανέδειξε τον ρόλο του ΠΑΣΥΞΕ ως ένα σοβαρό συνομιλητή/συνεργάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας

Ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος καθόρισε το 2024 ως ορίζοντα ανάκαμψης του τουρισμού, εξηγώντας ότι η στρατηγική για τον τουρισμό άρχισε να υλοποιείται από τον Ιανουάριο του 2020, με πολλές από τις ενέργειες να έχουν επισπευσθεί.

Ο CEO της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου, κατέθεσε την άποψη πως επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των στρατηγικών και των μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, για μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε στη διάρκεια του συνεδρίου για τα μέτρα στήριξης καθώς και το όραμα για ανάκαμψη του τουρισμού στα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή υπουργών. Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος προανήγγειλε ότι θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το προσωρινό πρόγραμμα κινήτρων για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών. Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε πως θα αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για να γίνουν επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση του ιατρικού τουρισμού και την προώθηση των ορεινών θέρετρων. Μάλιστα αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο το Υφυπουργείο θα προχωρήσει στην εισαγωγή ενός game changing προϊόντος, με την επωνυμία «hard line legends route».

Πολύ δύσκολο για τον τουρισμό χαρακτήρισε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, κα Σοφία Ζαχαράκη, ενώ η κα Rita Marques, Υπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας στάθηκε στο πράσινο διαβατήριο το οποίο θα διευκολύνει την διακίνηση των πολιτών στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Jens Zimmer Christensen, Πρόεδρος του HOTREC Δανίας εκτίμησε πως αν και έχουν επαναρχίσει τα ταξίδια, σε αριθμούς προ πανδημίας θα επιστρέψουμε το 2024.

Ανάβουν μηχανές οι tour operators

Στη διάρκεια του συνεδρίου προέκυψαν και ευχάριστες ειδήσεις ειδικά για τον κυπριακό τουρισμό, με τον κ. Taras Demura, CEO TUI Ρωσίας και Ουκρανίας να προαναγγέλλει πως μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρου γύρω στις 200.000 Ρώσοι επισκέπτες. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του προτίθεται να προβεί σε επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα στην Κύπρο.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η εξαγγελία από τον κ. Ivor Vucelic, Director of Hotel Product and Purchasing East Of The World, της TUI GROUP Γερμανίας, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο Όμιλος από το καλοκαίρι του 2022 θα εντάξει στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα 44 προς Πάφο και 55 πτήσεις προς Λάρνακα.

Στο περιθώριο του συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ πραγματοποιήθηκε η «Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών» με την συμμετοχή πέραν των 30 μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Το 43ο Ξενοδοχειακό Συνέδριο  και η Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών που οργάνωσε ο ΠΑΣΥΞΕ πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Κύριος Χορηγός Οίκος PWC CYPRUS, Αργυρός Χορηγός SWISSPORT, Χορηγοί CITY OF DREAMS MEDITERRANEAN, CYTA BUSINESS, EUROBANK CYPRUS και KNAUF, Χορηγός Airline AEGEAN AIRLINES, Επίσημος Χορηγός του Γεύματος HERMES AIRPORTS, Χορηγός Επικοινωνίας IN BUSINESS MAGAZINE & GOLD MAGAZINE, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η ΙΜΗ.

Χαιρετισμός πρόεδρου :

Έντιμοι κύριοι υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι
Φίλες και Φίλοι

Μετά από μία δύσκολη περίοδο με περιορισμούς στις συναθροίσεις και αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βρισκόμαστε ξανά μεταξύ συνεργατών και φίλων. Η πανδημία του κορωνοιού μας υπενθύμισε πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή και για αυτό είναι με χαρά που απευθύνομαι σήμερα σε εσάς διά ζώσης και όχι πίσω από μία απρόσωπη οθόνη, παρά το γεγονός ότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι η τεχνολογία μας βοήθησε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να παραμείνουμε σε επαφή.

Όπως γνωρίζετε, διανύουμε μία ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά για την τουριστική βιομηχανία. Πραγματοποιούμε το σημερινό συνέδριο με τη φιλοδοξία να λειτουργήσει ως φόρουμ ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας της τουριστικής βιομηχανίας με στόχο να έρθουν καλύτερες μέρες για τον τουρισμό και τον τόπο μας. Δεν έχουμε βεβαίως αμφιβολία ότι με την ομαλοποίηση της κατάστασης ο τουρισμός θα ανακάμψει και θα συνεχίσει να έχει καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Βρισκόμαστε σήμερα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με την επιδημιολογική εικόνα να έχει βελτιωθεί, αν και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δικαιολογημένα προκαλούν κάποιο προβληματισμό. Κατά γενική ομολογία δεν μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό τουλάχιστον για όσο διάστημα η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη. Ο τουρισμός είναι η πλέον βαριά πληγείσα βιομηχανία. Οι απώλειες εσόδων από την πανδημία ξεπερνούν το 85%.

Ελπίδα και προσδοκία μας είναι η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις και να επανέλθουν τα πράγματα σε συνθήκες ομαλότητας το συντομότερο δυνατό.

Ως ΠΑΣΥΞΕ επικεντρώσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα την ενέργεια και τις προσπάθειές μας στο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μία τουριστική περίοδο καλύτερη από την περυσινή και για την ομαλή επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και της τουριστικής βιομηχανίας ευρύτερα. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Πολιτεία και άλλους αρμόδιους φορείς, συνεχίσαμε να καταβάλλουμε επίμονες προσπάθειες για έμπρακτη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Δεν είναι μυστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει χαθεί για τον τουρισμό, ενώ η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί. Δυστυχώς, οι εξελίξεις στις κύριες αγορές που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, με τη αυστηρή προσέγγιση της Βρετανίας σε συνδυασμό με την πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ, δεν επέτρεψαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για καλύτερη ροή αφίξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πλέον ενεργοποιούμε πλάνο εξόδου από την κρίση, προσδοκώντας σε καλύτερες μέρες για τον τουρισμό για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, με την ελπίδα να επανέλθουμε δυναμικά το 2022.

Παρά τα εμπόδια που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η παρούσα συγκυρία δεν χάνουμε τον προσανατολισμό μας και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην επίτευξη των μεγάλων στόχων που έχουν τεθεί. Η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό με ορίζοντα το 2030 συνεχίζει να καθοδηγεί κάθε πτυχή των ενεργειών μας. Ειδικά τώρα επείγει περισσότερο από ποτέ άλλοτε η επιτάχυνση των προσπαθειών για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε και να επανατοποθετήσουμε το τουριστικό μοντέλο της χώρας σε μία πιο στέρεα βάση, με στόχο την αύξηση των αφίξεων και την προσέλκυση πιο ποιοτικού τουρισμού, υψηλών εισοδημάτων.

Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο θα πρέπει να εργαστούμε για το rebranding του τομέα. Να εμβολιάσουμε το μοντέλο ήλιος – θάλασσα με νέα στοιχεία, επενδύοντας στην αυθεντικότητα της κυπριακής υπαίθρου, στην κυπριακή γαστρονομία και στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Καλούμαστε να αναζητήσουμε ευκαιρίες σε αγορές που δεν είχαμε διερευνήσει μέχρι σήμερα, ενώ είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα και την υλοποίηση μεγάλων έργων και τουριστικών υποδομών, όπως είναι οι μαρίνες και τα καζίνο.

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι

Η υλοποίηση μεγαλεπήβολων στόχων προϋποθέτει συνέχιση της στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας από την Πολιτεία σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν από την πανδημία παραμένουν μείζονος σημασίας. Είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι την προώθηση μέτρων στήριξης αλλά και μέσα από συνέργειες ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιωτικό τομέα θα πετύχουμε τον στόχο της ανάκαμψης και πολύ σύντομα θα αφήσουμε πίσω μας και αυτή την κρίση.

Μολονότι οι ημέρες που διανύουμε είναι δύσκολες, η τουριστική βιομηχανία θα συνεχίσει να οδηγεί την ανάπτυξη στον τόπο και τα επόμενα χρόνια.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τους επίσημους χορηγούς μας, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για τη διεξαγωγή του σημερινού Συνεδρίου και της Έκθεσης. Ειδικότερα, ευχαριστούμε θερμά το ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ που έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριο και την Έκθεση, τον Κύριο Χορηγό Οίκο PWC CYPRUS, τον Αργυρό Χορηγό SWISSPORT, τους Χορηγούς CITY OF DREAMS MEDITERRANEAN, CYTA, EUROBANK CYPRUS και KNAUF, τον Χορηγό Airline AEGEAN AIRLINES, τον Επίσημο Χορηγό του Γεύματος HERMES AIRPORTS, τους Χορηγούς Επικοινωνίας IN BUSINESS MAGAZINE & GOLD MAGAZINE, καθώς και την ΙΜΗ που συντόνισε την εκδήλωση.

Ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στους Ομιλητές του Συνεδρίου, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Κύπρο, στους συμμετέχοντες στην Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών, καθώς και προς όλους εσάς για την παρουσία σας γιατί με την αθρόα συμμετοχή σας συμβάλλετε στην επιτυχία των εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας.

3 Χ. Λοϊζίδης Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ
4 Συνέδριο ΠΑΣΥΞΕ
5 Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Υπουργών
6 Εγκαίνια Έκθεσης ΠΑΣΥΞΕ