Δυναμικά επιθυμεί να μπει στον στίβο της διεκδίκησης μεριδίου από την τουριστική αγορά ο δήμος Αλεξανδρούπολης, μέσα στο πλαίσιο της γενικής επανεκκίνησης στην μετα-covid εποχή. Μια παραθαλάσσια πόλη, σε κομβικό γεωγραφικό σημείο, σημείο αναφοράς του ακριτικού Έβρου, μια πόλη που έχει όλες τις προδιαγραφές να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες και επισκέπτες, όχι μόνο από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι μια πόλη έτοιμη να αναπτύξει και να αναδείξει το τουριστικό της προϊόν. «Βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία υποδομών που πρωτίστως κάνουν τη ζωή του πολίτη πιο ποιοτική, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν το πλαίσιο για να γίνει ένας αστικός προορισμός πιο ελκυστικός», επισημαίνει ο δήμαρχος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αλεξανδρούπολη έχει δημιουργήσει υποδομές ώστε να διευκολύνει την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία, αλλά και στις οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα μετακίνησης με ποδήλατο, με τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου και την bike friendly ταυτότητα που έχει υιοθετήσει, ενώ την ίδια ώρα, το παραλιακό μέτωπο έχει διαμορφωθεί με χώρους που παρέχουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει τη βόλτα του, να αθληθεί και στα παιδιά να ψυχαγωγηθούν.
Παράλληλα, στις δράσεις του δήμου εντάσσονται η εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων με τον τουριστικό κλάδο, με σκοπό την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών και η ψηφιακή τουριστική προβολή μέσω τουριστικών χαρτών και applications.
Οι παραλίες του δήμου, το Δέλτα του Έβρου, ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, ο πολιτισμός και η γαστρονομία του τόπου είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα στα οποία ο δήμος επενδύει για την αναβάθμιση του τουρισμού.
Στόχος του δημάρχου είναι οι δράσεις τουριστικής προβολής αλλά και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ζύμωσης μεταξύ επιστημόνων, φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η πραγματοποίηση του συνεδρίου «Ελκυστική πόλη. Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ως μοχλός ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος» που διοργάνωσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).
«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πεδίο ανάπτυξης του αστικού και περιαστικού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να συνδυάσει τις ομορφιές της πόλης με το ευρύτερο περιβάλλον του νομού Έβρου και τις διαδρομές οι οποίες μπορούν να ξεκινούν από την Αλεξανδρούπολη και να επιστρέφουν στην Αλεξανδρούπολη, με τις αποστάσεις για ημερήσιες εκδρομές που είναι πάρα πολύ μικρές και πάρα πολύ ενδιαφέρουσες και σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα φυσικών πόρων», ανέφερε στο περιθώριο του συνεδρίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων HATTA, Νίκος Κελαϊδίτης. Ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ιδιαίτερη γαστρονομία που διαθέτει η περιοχή και στο κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, ενώ επεσήμανε τη δυνατότητα ανάπτυξης του τουρισμού ευεξίας, σε συνδυασμό με τις ιαματικές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες χρήζουν μεγάλης επένδυσης και ανακαίνισης.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA) και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Λύσανδρος Τσιλίδης, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κι ένα σοβαρό προϊόν. Για να παρουσιαστεί όμως θέλει συνέχεια στην προβολή και με βατές διαδικασίες. Εμείς προσφέρουμε την εξωστρέφεια να κάνουμε αυτό το έργο πραγματικότητα διότι λίγοι τόποι έχουν τέτοια ποικιλία ιστορικού-αρχαολογικού πλούτου, συνεταιριστικά προϊόντα, φυσικό τοπίο και άλλα». Μάλιστα ο κ. Τσιλίδης, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο φορέας θα επισκεφθεί εκ νέου την Αλεξανδρούπολη, οργανωμένα με μεγάλες ομάδες γραφείων από την Ελλάδα που θα ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο προορισμό και μαζί τους θα φέρουν ορισμένα γραφεία από ξένες χώρες που έχουν συγκεκριμένο ενδιαφέρον και για τις οποίες η πόλη αποτελεί ιδανικό προορισμό.
Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων