Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο διοργανώνει την Τρίτη 18 Μαΐου, στις 11:00 π.μ., ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, ζητώντας:

  • Να προσαρμοστούν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, που λόγω των αδιανόητων περιορισμών τους όσων αφορά την επίσκεψη Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων, κάνουν σχεδόν αδύνατη την όποια εργασία μας και το κόστος δυσβάσταχτο για κάθε τουριστικό πρακτορείο, (π.χ. επιτρέπεται 42 άτομα σε ένα λεωφορείο, όμως μόνο 15 σε ένα αρχαιολογικό χώρο και μόνο 8 σε ένα μουσείο)
  • Αναδρομική οικονομική στήριξη για το Μάιο – Ιούνιο του 2020, (κλειστά σύνορα) και για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο, καθώς υπήρξε πλήρης απώλεια εργασίας.
  • Οικονομική  στήριξη για τον Απρίλιο 2021 ακόμα τουλάχιστον, και άνοιγμα επιτέλους της πλατφόρμας της οικονομικής ενίσχυσης για το Μάρτιο 2021, που έχει εξαγγελθεί εδώ και δύο μήνες και δεν έχει ακόμα ψηφιστεί..
  • Τουλάχιστον 100 ένσημα σύνολο για το 2020, καθώς και συμμετοχή σε όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που δικαιούνται οι υπόλοιποι μισθωτοί (μείωση ενοικίου, πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, διευκολύνσεις σε αποπληρωμή δανείων κτλ.).
  • Μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών.

“Δε ζητάμε να μας χαριστεί τίποτα. Ζητάμε να στηριχθούμε από το κράτος, ώστε να δουλέψουμε και να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Ώστε να δουλέψουμε, για να μπορέσουμε να δείξουμε τη χώρα μας στους ξένους που θα έρθουν. Να τη δείξουμε, μέσα από τα μάτια ενός ξεναγού!”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

 Την Τρίτη 18 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Μουσείων άδειων, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, γι αυτό και επιλέχθηκε ως η ημέρα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Υποσχέσεις για στήριξη από το κράτος, μέσα στα πλαίσια της στήριξης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, και υποσχέσεις μίας τουριστικής σεζόν, που δε φαίνεται να ανοίγει, καθώς το κράτος δε μεριμνά εγκαίρως, συχνά και καθόλου για τις απαραίτητες προϋποθέσεις. 

Με 1.868 Ευρώ στήριξη και 50 ένσημα για όλο το 2020 – εισόδημα κάτω από το ελάχιστο εγγυημένο – και 1.068 Ευρώ μέσα στο 2021, χωρίς καμία άλλη παροχή και διευκόλυνση, όπως δικαιούνται όλοι οι άλλοι κλάδοι εργαζομένων, με όρους «ανοίγματος» του τουρισμού που ουσιαστικά «απαγορεύουν» τις οργανωμένες εκδρομές, στα όρια της ανέχειας και των αντοχών μας, άνεργη η μεγάλη πλειοψηφία από το Νοέμβριο του 2019″.