Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρ. Τάσιος στο bankingnews.gr σημείωσε πως έχουμε μπροστά μας ακόμη ένα δύσκολο καλοκαίρι μια δεύτερη σεζόν Covid, όπως είπε χαρακτηριστικά, για την οποία θα ξέρουμε πως θα πάει περίπου στα μέσα Ιουνίου, όπου θα έχουν φανεί και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σημείωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την έλευση των τουριστών, ενώ τόνισε ότι ο εμβολιασμός των ανθρώπων του τουρισμού αποτέλεσε αίτημα των ξενοδόχων από την πρώτη στιγμή. «Πράσινο φως στον τουρισμό, θα πρέπει να σημαίνει και πράσινο χρώμα στο χάρτη της Ελλάδας, αλλιώς όλα θα μείνουν σχέδια επί χάρτου», δήλωσε με νόημα.
Παράλληλα επισήμανε ότι η φετινή τουριστική περίοδος δεν είναι «κατοστάρι», αλλά αγώνας αντοχής για τις τουριστικές επιχειρήσεις που κατέγραψαν απώλειες 78% στον τζίρο τους την περασμένη χρονιά. Τόνισε δε, ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν οι περσινές εικόνες με ουρές χιλιομέτρων και ταλαιπωρίας στα χερσαία σύνορα.
Αναφερόμενος τόσο στις φετινές προκλήσεις, αλλά και τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί υπογράμμισε ότι «το ξενοδοχείο δεν είναι περίπτερο για να μένει πάντα ανοιχτό. Μένει ανοιχτό όταν έχει κρατήσεις και πελάτες», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την τακτική της κυβέρνησης να μείνουν τα ξενοδοχεία σε λειτουργία την ώρα που είχε επιβληθεί λοκντάουν και απαγορεύονταν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι χρηματοδοτήσεις που έλαβαν τα ξενοδοχεία αρκούσαν για να καλύψουν το 30% των αναγκών τους. «Η βοήθεια από την Πολιτεία είναι μια μορφή «διασωλήνωσης» για να αποφύγουμε τον «ξαφνικό θάνατο» από ασφυξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Τάσιος.
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια με δεδομένη την ανάγκη και την επιθυμία των τουριστών να ταξιδέψουν οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού θα εκτοξευθούν, αλλά μέχρι τότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν και ζήτησε «επιδότηση δαπανών για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, επιδότηση για τις ασφαλιστικές εισφορές, επιδότηση των τόκων των δανείων και συνεννόηση με τις τράπεζες, έτσι ώστε να υπάρξει αναστολή καταβολής των χρεολυσίων για τα ενήμερα δάνεια, με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κεφαλαίου».