Καμία ουσιαστική μέριμνα για το μείζον θέμα του Τουρισμού δεν περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα  «Ελλάδα 2.0» τόνισε η τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α΄Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Παρά την ιδιαίτερη σημασία που έχει να διασυνδεθεί η τουριστική δραστηριότητα με την υπόλοιπη οικονομία,  το σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης δε λαμβάνει υπ όψιν τις δραστικές αλλαγές που χρειάζονται στην τουριστική και αναπτυξιακή πολιτική στην Ελλάδα» ανέφερε η τομεάρχης Τουρισμού τονίζοντας ότι «το σχέδιο αυτό ήρθε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία, σχεδιασμένο πίσω από κλειστές πόρτες, γεγονός που ναρκοθετεί εν τη γενέσει του την επιτυχία του σχέδιο».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως μόλις 2 δις ευρώ (3,5% του Σχεδίου)  προβλέπεται να κατευθυνθούν προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας την απουσία στήριξης της «ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που υποτίθεται ότι αποτελεί και μία από τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, βάσει και των συστάσεων του Συμβουλίου  προς την Ελλάδα.

«Το σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης δε λαμβάνει υπόψιν τις δραστικές αλλαγές που χρειάζονται στην τουριστική και αναπτυξιακή πολιτική στην Ελλάδα» δήλωσε η Τομεάρχης Τουρισμού και κυρίως «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιούργησε η κρίση στον τομέα  του τουρισμού. Δεν έχει σαφή στόχευση για τον κλάδο που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της χώρας. Και σίγουρα δε συνιστά σχέδιο,  αλλά λίστα έργων που δεν ανταποκρίνονται σε κανένα σχεδιασμό».

Έκανε λόγο για ανεπάρκεια δράσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κλάδο να επιβιώσει και να ανακάμψει από την πανδημία.

«Το σχέδιο ανάκαμψης θα έπρεπε να είναι το εργαλείο εφαρμογής μιας στρατηγικής που θα έπρεπε να στοχεύει στη βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Ειδικότερα, ελάχιστα κονδύλια θα διατεθούν αμιγώς για τον τουρισμό, της τάξης μόλις των 372 εκ. ευρώ (0,65% του Σχεδίου), όταν ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ κ. Μπρετόν, είχε δηλώσει πως το 20% του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ θα κατευθυνθεί στον Τουρισμό. Τα ποσά που προβλέπονται είναι οφθαλμοφανώς δυσανάλογα με την συμβολή του Τουρισμού στην Εθνική Οικονομία» υπογράμμισε. Η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε την αναγκαιότητα να χρηματοδοτηθεί ο τουρισμός γενναία από το Ταμείο Ανάκαμψης  με την ένταξη ενός συνόλου διακριτών δράσεων, και όχι μόνο οριζόντιων, που θα διατηρήσουν αλλά και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του μέσα από την προσφορά μιας βιώσιμης και υψηλού επιπέδου τουριστικής εμπειρίας.