Ανακοίνωση για τα ελλειπή, όπως λέει, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό εξέδωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Γνωστή η τακτική της Κυβέρνησης της ΝΔ να νομοθετεί μέτρα με μικρό χρονικό ορίζοντα, κρατώντας αιχμάλωτους χιλιάδες εργαζομένους στον τουριστικό-επισιτιστικό κλάδο. Στην τακτική αυτή έρχεται να προστεθεί και η προχειρότητα και αδιαφορία για την υλοποίησή τους. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το ότι οι εποχικά εργαζόμενοι κυρίως στην εστίαση, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, εδώ και 215 ημέρες βρίσκονται χωρίς εισόδημα, μιας και η τελευταία ενίσχυση που λάβανε από το κράτος ήταν τον Αύγουστο του 2020; Και ενώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 νομοθετήθηκε επιτέλους η καταβολή έκτακτου βοηθήματος ύψους 400 ευρώ, η ημερομηνία πληρωμής ακόμα αγνοείται. Με τους ρυθμούς που κινείται το “Επιτελικό κράτος” η στήριξη αυτή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσει στις τσέπες των δικαιούχων τον Απρίλιο του 2021.

Κανείς από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται αν τα βοηθήματα που τελικά και κατόπιν πίεσης νομοθετούνται για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να επιβιώσουν κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες, θα βρουν τον δρόμο τους προς τους τελικούς αποδέκτες τους. Φαίνεται ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση της ΝΔ είναι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση και όχι το πραγματικό ενδιαφέρον για τον εργαζόμενο. Στις καταγγελίες αυτές η Κυβέρνηση κωφεύει. Απασχολημένη με το να καταθέτει τροπολογίες προς εξυπηρέτηση των ημετέρων της, επιλέγει να στρέφει το ενδιαφέρον της αλλού.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των εργαζομένων και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενη τις ευθύνες της. Καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει που οφείλεται η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, καθώς πρόκειται για επανάληψη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε τον Αύγουστο του 2020, και τα στοιχεία των δικαιούχων είναι γνωστά. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή τους.

Ο αγώνας για επιβίωση είναι καθημερινός και οι οι εποχικά εργαζόμενοι κυρίως στην εστίαση, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν», καταλήγει η κυρία Νοτοπούλου.