Ανακοινώνεται η διοργάνωση του  4ου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2021, που έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια , μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι:

 • το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου,
 • το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  και
 • ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μοναδικά αυτά  Συνέδρια, που  λόγω της θεματολογίας τους, χαρακτηρίστηκαν  από όλους, ως πρωτοπόρα και καινοτόμα ,αλλά και  ως εθνικής σημασίας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλου του Ελληνισμού ( εντός και εκτός Ελλάδος) και τα προηγούμενα Συνέδρια τελούσαν υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της  Ελληνικής Δημοκρατίας και της Α.Θ. Παναγιότητος του  Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου,  ενώ  είχε και την υποστήριξη-αιγίδα  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού   του Υπουργείου Τουρισμού , της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα ,του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.).

2021 3 LOW SIZE

Στα πλαίσια του 4ου Συνεδρίου προσκαλείται  όλη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και Έλληνες και Κύπριοι ερευνητές ανά την υφήλιο, να δηλώσουν συμμετοχή τους ως Σύνεδροι, αλλά και  ως εισηγητές, υποβάλλοντας τις εισηγήσεις και τα Posters τους, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συνεδρίου www.euromed-dch.eu, η οποία θα ανοίξει σύντομα, θα είναι πλήρως επικαιροποιημένη και λειτουργική για εγγραφές και αποστολή περιλήψεων και εργασιών, ενώ θα αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν το Συνέδριο.

Το σημαντικό αυτό Συνέδριο, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, κάθε δύο χρόνια και αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση της Επιστήμης με τον Ελληνικό Πολιτισμό, με κέντρο την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τον πολιτιστικό τουρισμό, αξιοποιώντας την απήχηση και σεβασμό, που τρέφει η παγκόσμια κοινότητα στον Ελληνικό Πολιτισμό και που πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει.

Έχει χαρακτηριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, ως καινοτόμο και πρωτοπόρο για την Ελλάδα και έχει καταστεί θεσμός από το 2015, γιατί παρουσιάζει , όχι μόνο το τεράστιο έργο που επιτελείται από σημαντικούς Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί παρουσιάζει  τις παγκόσμιες εξελίξεις στον μεγάλο τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, στο σύνολό του.

Ιδιαίτερα, μετά και τη μεγάλη καταστροφή στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, της Παναγίας των Παρισίων ,αλλά και τόσων άλλων μνημείων αυτά τα χρόνια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναδεικνύεται η αξία και η σημασία της Ψηφιοποίησης και της διοργάνωσης τέτοιων επιστημονικών Συνεδρίων, που αναδεικνύουν την καινοτομία , την έρευνα, τις Νέες Τεχνολογίες και την μεγάλη προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος του Ανθρώπου.

Επίκαιρα θέματα στο μικροσκόπιο της Επιστήμης

Από πλευράς Διοργανωτών τονίζεται ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο θα πρέπει να επικαιροποιεί, κάθε δύο χρόνια, τα θεματικά του  πεδία, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά και τις ιστορικές επετείους, που ως χώρα διανύουμε.

Για τον λόγο αυτό , στο φετινό 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο, έχει προβλεφθεί ,ειδική θεματική ενότητα ,που θα φωτίσει τον πολιτισμό της εποχής της επανάστασης του 1821  και θα τιμήσει την εθνική μας επέτειο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 ετών Ελευθερίας, παρουσιάζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη συνέχειά μας, ως Έθνους, τα τελευταία 200 χρόνια.

Πέρα από το παραπάνω κομβικής σημασίας θέμα, το φετινό Συνέδριο θα αναλύσει σημαντικές  παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, ο πολιτισμός –τουρισμός, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας αναπτυξιακής δυναμικής της περιφέρειας ( θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες εργασίες-καλές πρακτικές Φορέων Τ.Α.), τις νέες τεχνολογίες στη δημιουργία ψηφιακών μουσείων, τις παγκόσμιες τράπεζες δεδομένων και μετα-δεδομένων και τέλος, την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , της λεγόμενης δημιουργικής βιομηχανίας, θέλοντας το Συνέδριο αυτό, πέρα από τον βαθειά επιστημονικό του ρόλο, να έχει και έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να συμβάλει στη δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη που αυτός μπορεί να δημιουργήσει. 

 Οι θεματικοί άξονες  εργασιών του Συνεδρίου  είναι οι ακόλουθοι:

 1. Ελλάδα 1821-2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας – Τιμώντας την Ιστορία χτίζουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα
 2. Τρισδιάστατη απεικόνιση και Εκτύπωση -Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες​
 3. Ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και ​ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση κ.ά.)
 4. Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός-Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και  η διαχείριση τ​ης
 5. Κλιματική Αλλαγή – ​Συντήρηση, Προστασία  ​Πολιτιστικών αγαθών ​
 6. Ψηφιακά Μουσεία και Ψηφιακές Τεχνολογίες
 7. Εμπειρίες, Νέες Προκλήσεις και Προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία.
 8. Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική Κληρονομιά–  Δημιουργία έξυπνων Πόλεων μέσα από τον Πολιτισμό-Κόμβοι Καινοτομίας –Βιομηχανική Αρχαιολογία
 9. Δημιουργική Βιομηχανία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πολιτισμό

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Η υποβολή των εργασιών θα ξεκινήσει σύντομα μέσα από την  πλατφόρμα εγγραφών των Συνέδρων ( www.euromeddch.eu )

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για τα προηγούμενα συνέδρια  στην Ελλάδα στα εξής Links: www.euromed2017.eu,

www.euromed-dch.eu .

Σας ενημερώνουμε ότι το Συνέδριο ,αρχικά , προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιωθούν σημαντικά και θα μας δίνουν τη δυνατότητα της διοργάνωσης ,με φυσική παρουσία των συνέδρων και με συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, αυτό θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο.