Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την Κομισιόν να υλοποιήσει τη δέσμευσή της και τουλάχιστον το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να κατευθυνθεί για τη στήριξη του τουρισμού μέσα από τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών-μελών. Η Έλενα Κουντουρά επικαλέστηκε τις επίσημες δηλώσεις του αρμοδίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που απαντώντας σε ερώτηση της τον Απρίλιο του 2020 στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε ξεκάθαρα δηλώσει ότι ο τουρισμός θα πρέπει να στηριχθεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Ευρωβουλευτής τόνισε ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά και παρά τις εξαγγελίες αυτές, δεν υπάρχει ακόμη ευρωπαϊκή στήριξη για τον τουρισμό που συνεχίζει να αιμορραγεί, και η πανδημία αποτελεί πραγματική απειλή για την επιβίωση εκατομμυρίων εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κλείνοντας, η Έλενα Κουντουρά  κάλεσε την Κομισιόν και τον Επίτροπο Μπρετόν να παραμείνουν συνεπείς και να εξασφαλίσουν ότι ο τουρισμός θα λάβει την στήριξη που του αναλογεί στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών-μελών, που υποβάλλονται προς έγκριση.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ για την προετοιμασία και υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας:

«Στις 20 Απριλίου 2020 στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, ο Επίτροπος Μπρετόν απαντώντας σε ερώτησή μου για την ανάγκη στήριξης του τουρισμού δήλωσε ότι το 20% του σχεδίου ανάκαμψης θα πρέπει να κατευθυνθεί στον τουρισμό. Η δήλωση του έδωσε ελπίδα σε εκατομμύρια εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους οποίους η πανδημία αποτελεί πραγματική απειλή για την επιβίωσή τους. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις δηλώσεις του Επιτρόπου, δεν υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή στήριξη για τον τουρισμό που συνεχίζει να αιμορραγεί. Ούτε γνωρίζουμε αν ο τουρισμός θα λάβει τελικά τη στήριξη που του αναλογεί στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Δεν υπάρχει δεσμευτική ποσόστωση και είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών να αποφασίσουν το ποσοστό στήριξης.

Καλούμε λοιπόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά τον Επίτροπο Μπρετόν να μείνει συνεπής στις δικές του εξαγγελίες και να εξασφαλίσει ότι κάθε εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα εγκρίνει η Επιτροπή το προσεχές διάστημα θα δεσμεύει τουλάχιστον 20% των πόρων για τη στήριξη του τουρισμού.

Το όφελος για την ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο καθώς ο τουρισμός που αντιστοιχεί σε πάνω από το 10% της ευρωπαϊκής οικονομίας, δημιουργεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας, είναι επιταχυντής της ανάπτυξης και συμπαρασύρει πολλούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.»

To βίντεο των σχετικών δηλώσεων του Τιερί Μπρετόν για τη στήριξη του τουρισμού με το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης, τον Απρίλιο του 2020: