Ο παγκόσμιος τουρισμός υπέστη τη χειρότερη χρονιά σε ρεκόρ το 2020, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 74% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Οι προορισμοί παγκοσμίως καλωσόρισαν 1 δισεκατομμύριο λιγότερες διεθνείς αφίξεις το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της άνευ προηγουμένου πτώσης της ζήτησης και των εκτεταμένων ταξιδιωτικών περιορισμών. Αυτό συγκρίνεται με την πτώση 4% που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009.

Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO, η κατάρρευση των διεθνών ταξιδιών αντιπροσωπεύει εκτιμώμενη απώλεια 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα έσοδα από τις εξαγωγές – περισσότερο από 11 φορές την απώλεια που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009. Η κρίση έθεσε σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατομμύρια άμεσες τουριστικές θέσεις εργασίας , πολλές από αυτές σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  

Παρόλο που έχουν γίνει πολλά για τη δυνατότητα ασφαλούς διεθνούς ταξιδιού, γνωρίζουμε ότι η κρίση έχει τελειώσει

Λόγω της εξελισσόμενης φύσης της πανδημίας, πολλές χώρες επανεισάγουν πλέον αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς . Σε αυτά περιλαμβάνονται οι υποχρεωτικές δοκιμές, οι καραντίνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πλήρες κλείσιμο των συνόρων, όλα αυτά εξαρτώνται από την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών. Ταυτόχρονα, η σταδιακή διάθεση ενός εμβολίου COVID-19 αναμένεται να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών , να συμβάλει στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και να ομαλοποιήσει αργά τα ταξίδια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: «Ενώ έχουν γίνει πολλά για να καταστεί δυνατή η ασφάλεια των διεθνών ταξιδιών, γνωρίζουμε ότι η κρίση έχει τελειώσει. Η εναρμόνιση, ο συντονισμός και η ψηφιοποίηση των μέτρων μείωσης του κινδύνου που σχετίζονται με τα ταξίδια COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών δοκιμών, ανίχνευσης και εμβολιασμού, είναι βασικά θεμέλια για την προώθηση ασφαλών ταξιδιών και την προετοιμασία για την ανάκαμψη του τουρισμού, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Οι προοπτικές ανάκτησης παραμένουν προσεκτικές

Η τελευταία έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του UNWTO δείχνει μια μικτή προοπτική για το 2021. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) προέβλεπαν καλύτερες προοπτικές για το 2021 σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το 25% αναμένει παρόμοια απόδοση και το 30% προβλέπει επιδείνωση των αποτελεσμάτων το 2021.

Οι συνολικές προοπτικές ανάκαμψης το 2021 φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί . Το 50% των ερωτηθέντων αναμένουν τώρα να υπάρξει ανάκαμψη μόνο το 2022 σε σύγκριση με το 21% τον Οκτώβριο του 2020. Το υπόλοιπο μισό των ερωτηθέντων εξακολουθεί να βλέπει πιθανή ανάκαμψη το 2021, αν και κάτω από τις προσδοκίες που εμφανίζονται στην έρευνα του Οκτωβρίου 2020 (79% αναμένεται ανάκαμψη το 2021). Όταν και ο τουρισμός ξεκινά εκ νέου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του UNWTO προβλέπει αυξανόμενη ζήτηση για υπαίθριες και φυσικές τουριστικές δραστηριότητες, με τον εγχώριο τουρισμό και τις εμπειρίες «αργών ταξιδιών» να αποκτούν αυξανόμενο ενδιαφέρον. 

Πότε αναμένετε μια ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στη χώρα σας;

Κοιτώντας πιο μπροστά, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν την επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα να συμβαίνουν πριν από το 2023. Στην πραγματικότητα, το 43% των ερωτηθέντων δείχνουν το 2023, ενώ το 41% ​​αναμένει ότι η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 θα συμβεί μόνο το 2024 ή αργότερα. Τα εκτεταμένα σενάρια του UNWTO για το 2021-2024 δείχνουν ότι θα χρειαστούν δυόμισι έως τέσσερα χρόνια για να επιστρέψει ο διεθνής τουρισμός στα επίπεδα του 2019 .

Πότε αναμένετε ότι ο διεθνής τουρισμός θα επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019 στη χώρα σας;

Όλες οι περιοχές του κόσμου επηρεάζονται

Ασία και Ειρηνικός (-84%) – η πρώτη περιοχή που υπέστη τον αντίκτυπο της πανδημίας και εκείνη με το υψηλότερο επίπεδο ταξιδιωτικών περιορισμών που ισχύουν σήμερα – κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση των αφίξεων το 2020 (300 εκατομμύρια λιγότερα). Η Μέση Ανατολή και η Αφρική κατέγραψαν μείωση 75%.

Η Ευρώπη σημείωσε μείωση κατά 70% στις αφίξεις, παρά τη μικρή και βραχύβια αναβίωση το καλοκαίρι του 2020. Η περιοχή υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση σε απόλυτους όρους , με πάνω από 500 εκατομμύρια λιγότερους διεθνείς τουρίστες το 2020. Η Αμερική σημείωσε μείωση 69% στις διεθνείς αφίξεις, μετά από κάπως καλύτερα αποτελέσματα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Μια πλήρης επισκόπηση των τελευταίων παγκόσμιων, περιφερειακών και υποπεριφερειακών δεδομένων μπορείτε να βρείτε στο UNWTO World Tourism Barometer και στο UNWTO Tourism Recovery Tracker .