Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, ανακοίνωσε πως στη συνεδρίαση της 27ης Ιανουαρίου, πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών πάρκων και ανέλαβε ισχυρή πρωτοβουλία για την ανακοπή κάθε σχετικού σχεδιασμού!
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μέσα από τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων, αναδείχθηκε η ανησυχία και η διαφωνία των τοπικών κοινωνιών στην αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Με αφετηρία πάντα τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων και με πρόταση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει σε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και να πιέσει για:
- Την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ στη Στερεά Ελλάδα.
- Τη μεταφορά της αρμοδιότητας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
- Τον απόλυτο σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία (περιβαλλοντική, χωροταξική κλπ.), αλλά και στην έννοια του μέτρου και της αναλογικότητας κατά την αδειοδότηση των αιολικών σταθμών.
- Την αύξηση των ανταποδοτικών ωφελημάτων προς τις τοπικές κοινωνίες.
«Η Περιφερειακή Αρχή από ετών έχει επισημάνει και αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στην άναρχη και μαζική εξάπλωση των αιολικών σταθμών στα διοικητικά της όρια. Έχει τοποθετηθεί μέσα από τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αλλά και με σχετικά ψηφίσματα. Έχει έρθει, όμως, η στιγμή να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας και να αναλάβουμε ισχυρές πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Στερεά να γίνει σαν “αχινός” από τις πολλές ανεμογεννήτριες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» (30/1/21 «Αντιπεριβαλλοντικά τα αιολικά και με τη βούλα της επιστήμης») επισημαίνεται πως οι αλόγιστες χρήσης έργων ΑΠΕ ανά την Ελλάδα, οι αλλαγές χρήσης γης και οι διανοίξεις δρόμων αποτελούν «πληγή» για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, καταστρέφουν το φυσικό κάλλος περιοχών, τα οικοσυστήματα και την τουριστική υπεραξία μιας περιοχής θα προσθέταμε εμείς. Το σημαντικό είναι πως αυτές οι επισημάνσεις καταγράφονται, όχι από τοπικούς συλλόγους ή από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά σε έρευνα που χρηματοδότησε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα των αιολικών πάρκων.
Οι ερευνητές τονίζουν πως οι αιτήσεις για αιολικά πάρκα υπερβαίνουν κατά… 502% τον εθνικό στόχο ηλεκτροπαραγωγής, όπως αυτός έχει τεθεί για το 2030, με ένα αρκετό μεγάλο αριθμό εξ’ αυτών να βρίσκεται μέσα σε περιοχές Natura. Οι επιστήμονες προτείνουν να υπάρξει ζώνη αποκλεισμού των επενδύσεων στο 58,6% της χερσαίας έκτασης της χώρας, καθώς οι αιτήσεις που αφορούν το υπόλοιπο 41,4% του εδάφους υπερκαλύπτουν τον εθνικό στόχο ηλεκτροπαραγωγής κατά μιάμιση φορά. Οι εξελίξεις θα δείξουν κατά πόσο οι επιστήμονες θα εισακουστούν, καθώς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κρίνεται πως είναι σε θετική κατεύθυνση και θα ήταν χρήσιμο να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλοι ΟΤΑ, για την προστασία καταρχάς του περιβάλλοντος, αλλά και του τουριστικού προϊόντος της χώρας.