Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, το 15νθήμερο Forum του ITN News Web TV Ελληνικά Νησιά – Τουρισμός 2021 το οποίο υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ και του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών. Σκοπός του Forum, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, είναι η ανάδειξη των νησιωτικών τουριστικών προορισμών. Να ανιχνευθούν και να επισημανθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού, τα στοιχεία που διαφοροποιούν κάθε περιοχή και την ισχυροποιούν απέναντι στον ανταγωνισμό. Να συζητηθούν οι δυνατότητες για επιμέρους ανάπτυξη δραστηριοτήτων, δράσεων, πρωτοβουλιών που μπορούν να ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν και να επεκτείνουν την τουριστική σεζόν. Η συζήτηση κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην ταξιδιωτική κίνηση στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως με αποτέλεσμα να απαιτούνται δράσεις για την τουριστική ανάκαμψη.
Η έναρξη των τοποθετήσεων στο Forum έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών και Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής, βουλευτή Δωδεκανήσου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κύριο Μάνο Κόνσολα. Ο κύριος Κόνσολας επισήμανε πως ο τουρισμός στα νησιά αφορά πάνω από το 50% της οικονομίας τους με το Ν. Αιγαίο το ποσοστό να ανέρχεται στο 97%. Εξέφρασε προβληματισμό για τη φετινή σεζόν, εκτιμώντας πως και το 2021 τα πράγματα αναμένεται να είναι δύσκολα για τον τουρισμό. Χαρακτήρισε ευάλωτο το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξει διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, έχοντας στο επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ τέλος τόνισε πως απαιτείται η χάραξη ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα νησιά.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριος Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για τη νησιωτικότητα. Συμπλήρωσε πως δημιουργούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη των επιχειρήσεων στα νησιά και των τοπικών κοινωνιών. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα «Νέαρχος» για τις δημόσιες υποδομές στα νησιά (λιμένες, ύδρευσης κλπ) και για τις επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών γραμμών. Επίσης, όπως σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, θα υπάρξει και πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων. Τέλος ανέφερε πως το πακέτο ενίσχυσης των ακτοπλοϊκών εταιρειών ανέρχεται συνολικά στα 67 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνδεσιμότητα των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
Σειρά στις τοποθετήσεις είχε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε πως απαιτείται σχεδιασμός για τα νησιά, που θα επιλύει τα προβλήματα. Τόνισε πως ιδιαίτερα σήμερα με την πανδημία, τα νησιά χρειάζονται επιπλέον στήριξη σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. «Βασικό ζητούμενο είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια», τόνισε ο κύριος Σαντορινιός. Πρόσθεσε πως στα νησιά χρειάζεται να γίνουν πολλά έργα, να υπάρξουν υποδομές για τη διαχείριση του νερού, να ενισχυθεί το μεταφορικό ισοδύναμο, χωρίς καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Ιδιαίτερα σημαντικές επισημάνσεις έκανε ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών. «Από το 1951 έχουν αδειάσει (σ.σ. από κόσμο) 50 μικρά νησιά, τα επόμενα 20 χρόνια θα αδειάσουν άλλα 16 νησιά, αν δεν αλλάξουμε πολιτική», σημείωσε ο κύριος Κεχαγιόγλου. Πρόσθεσε πως οι τοπικές κοινωνίες και η επιχειρηματικότητα είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που κρατούν ζωντανά τα μικρά νησιά. Σε αυτή την προσπάθεια ο τουρισμός παίζει ζωτικό ρόλο. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η αύξηση της μέσης τουριστικής δαπάνης είναι βασικός στόχος για την ενίσχυση των μικρών νησιών. Στο πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πανόραμα Ελληνικών Νησιών, την έκθεση που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο στο ΣΕΦ για την τουριστική προώθηση νησιωτικών προορισμών.
Το πρώτο νησί που παρουσιάστηκε στο Forum ήταν η Άνδρος, όπου μίλησε ο Χρήστος Μπαλογιάννης, πρόεδρος του Τουριστικού Δικτύου της Άνδρου – CTN Andros. Ο κύριος Μπαλογιάννης σημείωσε ότι η Άνδρος έχει πολλά φυσικά κάλλη και συνδυάζει πολλά τοπία, ξεφεύγοντας από το κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο. Εστίασε στην ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού στο νησί, ο οποίος έχει επεκτείνει την τουριστική περίοδο στην Άνδρο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Τόνισε ότι και τους χειμερινούς μήνες τα τοπία στην Άνδρο είναι μοναδικά, καθώς έχει ποτάμια, πηγές και καταρράκτες. Η Άνδρος έχει αρκετό εσωτερικό τουρισμό και εισερχόμενο κυρίως από Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Βρετανία, ενώ τελευταία έρχονται πολλοί επισκέπτες από το Ισραήλ. Υπάρχουν κυρίως μικρά τουριστικά καταλύματα και λίγα μεγάλα ξενοδοχεία. Η προσπάθεια ανάπτυξης του περιηγητικού τουρισμού ξεκίνησε από την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Andros Routes που βοήθησε στη δημιουργία των μονοπατιών στο νησί. Στα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι και τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται, ωστόσο ο κύριος Μπαλογιάννης σημείωσε πως χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για τη διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται δράσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού. Τέλος σημείωσε πως χρειάζεται να δημιουργηθούν υποδομές για την προσέλκυση θαλάσσιου τουρισμού.
Στη συνέχεια η αντιδήμαρχος Τουριστικής και Πολιτιστικής Προβολής του δήμου Αμοργού Πόπη Δεσποτίδη τόνισε ότι το νησί έγινε διεθνώς γνωστό από την γαλλική ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο» και για το λόγο αυτό έχει πολλούς επισκέπτες από την Γαλλία. Το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι μοναδικό αξιοθέατο. Κάτω από το μοναστήρι είναι η παραλία της Αγίας Άννας που γυρίστηκε και η ταινία. Παράλληλα η Αμοργός έχει πολλά μονοπάτια, ενώ η κυρία Δεσποτίδη έδωσε έμφαση και στη γαστρονομία του νησιού, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές ιδιαίτερες συνταγές, αναφέροντας το παστέλι της Αμοργού, τη γιορτή που διοργανώνεται για τα ξεροτήγανα στην Αιγιάλη, αλλά και τη ψημένη ρακή που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Στην Αμοργό γίνονται και εκδηλώσεις για τα μονοπάτια, αλλά και για τις καταδύσεις.
Το λόγο κατόπιν πήρε ο δήμαρχος Ανάφης Ιάκωβος Ρούσσος, ο οποίος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ ο τουρισμός στο νησί. Ο κύριος Ρούσσος υπογράμμισε ότι έχει δοθεί έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό και σε ήπιες μορφές τουριστικές ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις πρακτικές που υπάρχουν σε άλλα νησιά. Η Ανάφη έχει πολλά μονοπάτια και πολλές παραλίες, με τις περισσότερες να βρίσκονται στη νότια πλευρά του νησιού και δεν επηρεάζονται από τα αυγουστιάτικα μελτέμια. Παράλληλα δημιουργείται τουριστικό καταφύγιο που αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην τουριστική κίνηση. Στις προσπάθειες του νησιού είναι η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και του κάστρου. Στο νησί υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη της μελισσοκομίας και ο δήμος έχει στόχο να δώσει ώθηση στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η Ανάφη έχει κυρίως εσωτερικό τουρισμό, ενώ αυξάνονται οι επισκέπτες από την Ιταλία.
Για την Αντίπαρο μίλησε η Μάγδα Κριτσαντώνη Διευθύνουσα της Τουριστικής Επιτροπής του νησιού. Η κυρία Κριτσαντώνη σημείωσε ότι η Αντίπαρος έχει κρατήσει την ταυτότητά της με ήπια τουριστική ανάπτυξη. Τόνισε ότι έχει εξαιρετικά τοπία με όρμους και χρυσή άμμο, υπάρχει σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ και ο οικισμός αποτελεί αξιοθέατο στο οποίο δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο, το οποίο κατοικείται μέχρι και σήμερα. Παράλληλα ανέφερε πως αναστηλώνεται ο ναός του Απόλλωνα και υπάρχει σχεδιασμός να δημιουργηθεί αρχαιολογικό πάρκο. Προσφέρει πολλές γαστρονομικές επιλογές και υπάρχουν επιλογές διαμονές για όλα τα βαλάντια.
Η δήμαρχος Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου τόνισε ότι το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα. Μέσα σε λίγη ώρα μπορεί κάποιος να βρεθεί σε ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο. Έχει πολλά φυσικά αξιοθέατα και προσφέρει πολλές επιλογές χαλάρωσης στους επισκέπτες σε ειδυλλιακά σημεία. Η Τζια έχει δίκτυο μονοπατιών 81 χλμ. Η τουριστική κίνηση ήταν έντονη και την περασμένη σεζόν, καθώς η Κέα στηρίζεται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό. Η αρχιτεκτονική, η γαστρονομία και η φύση μπορούν να προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες στους τουρίστες, όπως υπογράμμισε η δήμαρχος.
Τέλος ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης σημείωσε ότι ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο νησί. Στα πλεονεκτήματα είναι η μικρή απόσταση από το λεκανοπέδιο. Δίνεται βαρύτητα στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και την ανάπτυξη τουρισμού Υγείας, ενώ ανάπτυξη έχει επίσης ο γαστρονομικός και θαλάσσιος τουρισμός. Οι μαρίνες έχουν αναβαθμιστεί και έχουν βελτιωθεί οι υπηρεσίες για τα γιοτ και φέτος αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα. Ο κύριος Γαρδέρης είπε πως οι ενδείξεις είναι θετικές για την επόμενη σεζόν. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες τυποποίησης των τοπικών προϊόντων με το μέλι να είναι το βασικό προϊόν.
Το Forum Ελληνικά Νησιά – Τουρισμός 2021 συνεχίζεται αύριο με την παρουσίαση της Σύρου, της Σαντορίνης, της Σέριφου, της Σίφνου και της Σίκινου.
Για να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκπομπή στο Facebook: https://www.facebook.com/itnnews.gr
Για να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκπομπή στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCcOIA7OmEGuB9yMIIknkNPA