“Μαύρα” μαντάτα για την ελληνική οικονομία από τη Moody’s, η οποία σε ανάλυσή της τονίζει, πως η εξάρτηση της χώρας μας από τη «βαριά» βιομηχανία του τουρισμού και τις συναφείς με αυτή υπηρεσίες, έχει γυρίσει μπούμερανγκ στη χώρα καθώς ουσιαστικά βλέπουν και το 2021 μια χαμένη τουριστικά χρονιά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία κινδυνεύει λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα η αποκατάσταση να τίθεται εν αμφιβόλω.

Που σημαίνει ότι παρά τα μεγάλα ποσά που μπορεί να έχουν αποδεσμευθεί για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις και οι συνθήκες για να εισρεύσουν στα ταμεία.

Η Moody’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία τον Νοέμβριο 2020, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τις μεταρρυθμιστικές και δομικές βελτιώσεις που βοήθησαν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως επισημαίνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Ελλάδα θα είναι επίσης ένας από τους κυριότερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, τα κονδύλια του οποίου αναμένεται να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης υποστηρίζοντας την ανάκαμψη μακροπρόθεσμα αν όλα πάνε όπως οι διεθνείς αγορές θέλουν (μάλλον θα δούμε ότι πολιτική δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν στα μνημόνια)

Η πτώση στον τουρισμό απειλεί την Ελλάδα

Η πτώση της τουριστικής βιομηχανίας λόγω της πανδημικής κρίσης θα επηρεάσει τις οικονομίες της Νοτίου Ευρώπης.

Η ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών λόγω του κορωνοϊού, αλλά και η επέκταση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της νόσου, καθιστούν τον τουρισμό και τη φιλοξενία ευάλωτους ως τομείς.

Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιταλία, απειλούνται εξαιτίας της κατάρρευσης της τουριστικής ζήτησης.

Λύση θα προσφέρει μόνο η επίτευξη ανοσίας της αγέλης, με τον μαζικό εμβολιασμό των ανά τον κόσμο πληθυσμών – κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο.

Δύσκολα τα δημοσιονομικά μέτρα θα αποκαταστήσουν τα πλήγματα της οικονομίας

Σύμφωνα με τη Moody’s, τα όποια μέτρα προς αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στην προ κορωνοϊού κατάσταση δύσκολα θα εξασφαλίσουν ομαλότητα.

Σημειώνεται πως σταδιακά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αρχίσουν να αίρουν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων – ειδικά σε τομείς όπου η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να εξομαλυνθεί.

Ως εκ τούτου, τα ποσοστά ανεργίας αναμένεται να πάρουν την ανιούσα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόσο της Ελλάδας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά εδώ.

Αν μη τι άλλο, ο χρόνος απόσυρσης των μέτρων αποτελεί ένα μεγάλο διακύβευμα. Πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι χρεοκοπιών.

Όπως, δε, υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Στο αντίποδα, αν υπάρξει παράταση των υποστηρικτικών μέτρων, υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει η όποια τομεακή ανακατανομή και να αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών «ζόμπι».

Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν χώρες με γενναιόδωρα προγράμματα εργασίας.

Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη θα περιπλέξει τη σταδιακή κατάργηση της δημοσιονομικής στήριξης

Παρά την αυξημένη διάθεση των εμβολίων, το 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να είναι υψηλός, κρατώντας ψηλά και τις δημόσιες δαπάνες.

Τα περισσότερα κράτη της ευρωζώνης ανακοίνωσαν επέκταση του προϋπολογισμού τους, για την υποστήριξη της ανάκαμψης

Σημειώνεται πως για υπερχρεωμένα κράτη όπως η Ελλάδα η ρήτρα διαφυγής της ΕΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Ως αποτέλεσμα, η Moody’s αναμένει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, στο 6% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα το χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να κυμαίνεται πάνω από τη ζώνη του 200% επί του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται πως, παρότι τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στα ελλείμματα και τα επίπεδα χρέους και είναι απίθανο να τεθούν σε ισχύ έως το 2022, δεν θα υπάρξει περιθώριο για πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα προσφέρουν σημαντική χρηματοδοτική βοήθεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) εκτιμά επίσης ότι το NGEU θα δημιουργήσει από 1 έως 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ

Μεταξύ των μελών της ζώνης του ευρώ, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ιταλία αναμένεται να είναι οι κύριοι ωφελημένοι σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους (βλ. Έκθεμα 8).

Έτσι παρά την προχρηματοδότηση 13% στο πλαίσιο του RRF – ο ακρογωνιαίος λίθος του NGEU – η Μοοdy’s αναμένει πως θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από το β’ εξάμηνο του 2021.

5hhh1

ΠΗΓΗ rodosreport