Δεν βρήκε αρκετά ευήκοα ώτα στη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως «διαβατήριο» για πιο εύκολες μετακινήσεις.

Εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού, οι 27 ηγέτες εξέτασαν περαιτέρω περιορισμούς στα σύνορα, όπως περιορισμούς σε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, καλύτερη παρακολούθηση των μεταλλάξεων και βελτίωση του συντονισμού των lockdown, ανησυχώντας για επικείμενη αύξηση θανάτων σε ολόκληρη την Ε.Ε, σύμφωνα με το Associated Press. 

Όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε. και διπλωμάτη που παρακολουθεί τις συζητήσεις, οι ηγέτες της Ε.Ε.συμφώνησαν να περιορίσουν τα μη αναγκαία ταξίδια, εάν κριθεί απαραίτητο, αλλά να αποφύγουν το κλείσιμο των συνόρων.about:blank

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για πολίτες που έχουν κάνει εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού να διεκδικήσουν τυχόν ταξιδιωτικά προνόμια, γράφει το Politico. Πρόκειται δηλαδή για την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, την οποία ωστόσο κάποιες χώρες του νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, την είχαν δει θετικά. 

Προς το παρόν, σε τόσο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας ανοσοποίησης, οι ηγέτες αποφάσισαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά ως ιατρικά έγγραφα και να μην χρησιμοποιούνται για ταξιδιωτικούς σκοπούς. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέρτε Φρεντερίκσεν, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1352375066349236229&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fkosmos%2Feyropi%2F277936_ohi-sto-pistopoiitiko-emboliasmoy-eipan-oi-igetes-tis-ee&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

«Είναι πολύ σημαντικό να μην ταξιδεύουμε, αλλά δεν μπορείς να το επιβάλεις αμέσως νόμιμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, μετά την τηλεδιάσκεψη.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την εισαγωγή περαιτέρω μεταλλάξεων όπως η βραζιλιάνικη», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς. «Χρειαζόμαστε σαφή και ομοιόμορφα πρότυπα στα σύνορα και σε ολόκληρο τον ταξιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας των ανθρώπων να ταξιδέψουν», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων, χρησιμοποιώντας μια απλή, ψηφιακή λύση που μπορεί να κάνει τις οικονομίες μας να κινηθούν ξανά», πρόσθεσε, επισυνάπτοντας άρθρο του στο EurActiv με την επισήμανση: «Προσδοκώ να το συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-1&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1352278444437086214&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fkosmos%2Feyropi%2F277936_ohi-sto-pistopoiitiko-emboliasmoy-eipan-oi-igetes-tis-ee&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Επίσης, υιοθετήθηκε η πρόταση για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test, καθώς και για αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορονοϊό σε όλη την Ε.Ε.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-2&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1352329058634313730&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fkosmos%2Feyropi%2F277936_ohi-sto-pistopoiitiko-emboliasmoy-eipan-oi-igetes-tis-ee&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Η γενική συναίνεση για την αποφυγή του κλεισίματος των συνόρων ήρθε σχετικά νωρίς στην τηλεδιάσκεψη και σήμανε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν την επανάληψη ορισμένων από τα λάθη κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας πέρυσι, παρόλο που κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν τώρα μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλευομένων.

Τον περασμένο Μάρτιο, επικράτησε χάος σε πολλά αεροδρόμια με εγκλωβισμένους ταξιδιώτες και ουσιαστικά διακοπή του εμπορίου, καθώς πολλές χώρες της Ε.Ε. έκλεισαν  τα σύνορά τους.

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι έτοιμες να λάβουνακόμα πιο αυστηρά μέτρα, «στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων» προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά των νέων προβληματικών παραλλαγώντου ιού, ανεβάζοντας ταυτόχρονα κατά μία βαθμίδα το επίπεδο επαγρύπνησης.

Οι συζητήσεις περιστράφηκαν και στο θέμα των εμβολίων και ειδικά στη διακοπή της παράδοσης εμβολίων μετά την ανακοίνωση της Pfizer την περασμένη εβδομάδα για προσωρινή μείωση. Ο Κουρτς κάλεσε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να επιταχύνει τις εργασίες, ώστε το υποψήφιο εμβόλιο τhw AstraZeneca να εγκριθεί και να διανεμηθεί γρήγορα. Ο Κουρtς είπε ότι πολλοί άλλοι ηγέτες συμφώνησαν μαζί του ότι ο EMA «πρέπει να δουλεύει νύχτα και μέρα». «Χρειάζεται μια γρήγορη και μη γραφειοκρατική απόφαση», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την έγκριση»

ΠΗΓΗ efsyn.gr