Η Επιτροπή Παγκόσμιας Τουριστικής Κρίσης συναντήθηκε για πρώτη φορά το 2021. Διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), ο διατομεακός φορέας συναντήθηκε στη Μαδρίτη κατά την 113η σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του UNWTO για να προωθήσει σταθερά σχέδια για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ενσωμάτωση των εμβολίων σε μια εναρμονισμένη προσέγγιση για ασφαλή ταξίδια και ξεκινώντας μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στον τομέα.

Με τις χώρες σε όλο τον κόσμο να κυκλοφορούν τώρα εμβόλια κατά του ιού COVID-19, η Επιτροπή σημείωσε ότι αυτό ανοίγει ένα κρίσιμο παράθυρο για την καταπολέμηση της πανδημίας και για την προώθηση της ασφαλούς επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών. Τα μέλη τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού, στο πλαίσιο των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τη διασφάλιση της εφαρμογής κοινών, εναρμονισμένων ψηφιακών σχετικών αρχών ταξιδίου, πρωτοκόλλων και εγγράφων. Αυτό θα συμβαδίζει με το έργο που πραγματοποιείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει αναφέρει σε πιθανές εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας για να επιτρέψει ασφαλή διεθνή ταξίδια και να διευκολύνει τις αφίξεις και αναχωρήσεις.

Προτεραιότητα στα εναρμονισμένα σχέδια και πρωτόκολλα

Η καμπάνια United for Travel θα μας βοηθήσει να το επιτύχουμε, παρέχοντας ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα ότι ο ασφαλής τουρισμός είναι πλέον δυνατός

Η τεχνική ομάδα της επιτροπής , υπό την προεδρία της Ελλάδας, μαζί με μια ειδική διυπηρεσιακή ομάδα που βασίζεται σε διάφορα μέρη του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανισμούς, εργάζονται για να διασφαλίσουν την εφαρμογή μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, για την προώθηση της εφαρμογής τους σε κάθε επίπεδο ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Ο Πρόεδρος της Τεχνικής Ομάδας Χάρι Θεοχάρης παρείχε την τελευταία ενημέρωσή του, δείχνοντας πώς έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την εξασφάλιση ενός εναρμονισμένου σχεδίου δράσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Pololikashvili δήλωσε: «Η διάθεση εμβολίων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει. Τα εμβόλια πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης, συντονισμένης προσέγγισης που περιλαμβάνει πιστοποιητικά και κάρτες για ασφαλή διασυνοριακά ταξίδια. Μακροπρόθεσμα, πρέπει επίσης να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στον τουρισμό. Η εκστρατεία United for Travel θα μας βοηθήσει να το επιτύχουμε, παρέχοντας ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα ότι ο ασφαλής τουρισμός είναι πλέον δυνατός. ” 

Δοκιμές για ασφαλή και απρόσκοπτα ταξίδια

Παράλληλα με τις εργασίες της τεχνικής ομάδας, η επιτροπή ζήτησε την υποστήριξη της πρωτοβουλίας του ΟΟΣΑ με στόχο την ανάπτυξη ενός εναρμονισμένου συστήματος ελέγχου των συνόρων. Αυτό θα αναπτυχθεί σε συντονισμό με τον UNWTO, καθώς και με τον ΠΟΥ και, εκπροσωπώντας την πολιτική αεροπορία και τους θαλάσσιους τομείς αντίστοιχα, τον ICAO και τον ΙΜΟ.

Τα μέλη της Επιτροπής Κρίσεων ζήτησαν επίσης σταθερές δράσεις για την υποστήριξη της τυποποίησης, της ψηφιοποίησης και της διαλειτουργικότητας των πρωτοκόλλων δοκιμών και των συστημάτων πιστοποίησης. Τα μέλη συμφώνησαν ότι αυτά πρέπει να βασίζονται σε κοινά αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία και δείκτες εκτίμησης κινδύνου για την προέλευση και τη χώρα προορισμού ή την επικράτεια προορισμού. Η εφαρμογή της καθοδήγησης απογείωσης CART, που αναπτύχθηκε από τον ICAO, αναγνωρίστηκε ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση της εναρμόνισης των πρωτοκόλλων δοκιμών και την επιτάχυνση της δημιουργίας διαδρόμων δημόσιας υγείας.

Η επιτροπή βασίζεται στην κορυφαία εμπειρία και ηγεσία

Από την έναρξη της κρίσης, ο UNWTO συγκάλεσε την επιτροπή για να συγκεντρώσει κυβερνήσεις, ηγέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και διεθνείς οργανισμούς για να σχηματίσουν μια ενωμένη και αποτελεσματική αντίδραση . Απευθυνόμενοι σε αυτήν την τελευταία συνάντηση ήταν η Μαργαρίτης Σινά, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ángel Gurría, και οι δύο υπουργοί τουρισμού από τα κράτη μέλη του UNWTO και κορυφαίοι εκπρόσωποι από τους τομείς της πολιτικής αεροπορίας και του τουρισμού κρουαζιέρας. Συμμετέχοντάς τους και διασφαλίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη μιλούν με μία φωνή ήταν ο Φανγκ Λιού, ο Γενικός Γραμματέας και ο Κιτάκ Λιμ, Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Τουριστικής Κρίσης συναντήθηκε στο πλαίσιο της 113ης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του UNWTO , που πραγματοποιήθηκε επίσης στη Μαδρίτη ως υβριδική εκδήλωση. Το Συμβούλιο συγκεντρώνει περισσότερους από 150 προσωπικούς συμμετέχοντες μαζί με συμμετέχοντες που εκπροσωπούν κυβερνήσεις και προορισμούς κάθε παγκόσμιας περιοχής, για να προωθήσουν το Πρόγραμμα Εργασίας του UNWTO και να ψηφίσουν τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για το 2022-2025.

Επιτροπή κρίσεων: Συστάσεις και επόμενα βήματα

Συνάντηση με την ευκαιρία της 8 ης Παγκόσμια Τουρισμού Επιτροπή Κρίσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, στις 18 Ιανουαρίου του 2021 και στο πλαίσιο της 113 ης συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του UNWTO, τα μέλη της Επιτροπής υπενθύμισε:

  1. Ότι ο εμβολιασμός ανοίγει ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και την προώθηση της ασφαλούς επανένταξης των διεθνών ταξιδιών παράλληλα με άλλα εργαλεία μετριασμού του κινδύνου, όπως οι δοκιμές COVID-19.
  2. Αυτό σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΟΥ για την «Ενίσχυση της ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία: εφαρμογή των Διεθνών Κανονισμών Υγείας (2005) · Ενδιάμεση έκθεση προόδου της Επιτροπής Αναθεώρησης για τη Λειτουργία των Διεθνών Κανονισμών Υγείας (2005) κατά τη διάρκεια της απάντησης COVID-19 «η Επιτροπή» εξετάζει τις πιθανές εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας για να επιτρέψει ασφαλή διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης στα σημεία εισόδου (ταξιδιώτες που φθάνουν και αναχωρούν), ιστορικό ταξιδιού, δοκιμές και παρακολούθηση επαφών και πιθανώς απαιτήσεις εμβολιασμού. 1
  3. Ο επείγων χαρακτήρας της επιτάχυνσης του συντονισμού των διεθνών διασυνοριακών ταξιδιωτικών αρχών και πρωτοκόλλων για την εξασφάλιση μιας ασφαλούς και απρόσκοπτης επανεκκίνησης του τουρισμού ενόψει της επανάληψης υποθέσεων και της συνεχιζόμενης έλλειψης κοινών αρχών και μηχανισμών για τον έλεγχο των πρωτοκόλλων που σχετίζονται με τα ταξίδια.

Η επιτροπή ζήτησε:

  1. Ενίσχυση του συντονισμού, στο πλαίσιο των Διεθνών Κανονισμών Υγείας 2 , των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την εξασφάλιση έγκαιρης παρακολούθησης, ορισμού και εφαρμογής κοινών, εναρμονισμένων ψηφιακών σχετικών αρχών, πρωτοκόλλων και εγγράφων.
  2. Υποστήριξη της τυποποίησης, της ψηφιοποίησης και της διαλειτουργικότητας των πρωτοκόλλων δοκιμών και των συστημάτων πιστοποίησης, βάσει κοινά αποδεκτών αποδεικτικών στοιχείων και δεικτών εκτίμησης κινδύνου για τη χώρα / επικράτεια προέλευσης και προορισμού.
  3. Υποστήριξη της πρωτοβουλίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ανάπτυξη και τον συντονισμό ενός εναρμονισμένου συστήματος σε όλες τις χώρες για το ασφαλές άνοιγμα των συνόρων σε συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) , ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
  4. Η εφαρμογή της καθοδήγησης απογείωσης ICAO CART, συμπεριλαμβανομένου του εγχειριδίου για τις δοκιμές και τα μέτρα διασυνοριακής διαχείρισης κινδύνων 3 και τη θέσπιση διαδρόμων δημόσιας υγείας (PHC), προκειμένου να προωθηθεί η εναρμόνιση των απαιτήσεων των πρωτοκόλλων δοκιμών.
  5. Οι χώρες που διασφαλίζουν ότι τα μέτρα που επηρεάζουν τη διεθνή κυκλοφορία βασίζονται σε κινδύνους, βασίζονται σε στοιχεία, συνεκτικά, αναλογικά και περιορίζονται στο χρόνο.