Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης λαμβάνει τη χαρά να ανακοινώνει ότι οι εργασίες και οι συζητήσεις του «9ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ» το οποίο, φέτος, έλαβε χώρα στις 8 & 9 Δεκεμβρίου 2020 σε ψηφιακή μορφή, ολοκληρώθηκαν με εντυπωσιακή επιτυχία, αναφορικά με την συμμετοχή επιχειρηματιών από τον αραβικό κόσμο και την Ελλάδα, τα θέματα συζήτησης και τη διοργάνωση εικονικών συναντήσεων B2B. Τα σημεία εστίασης του Φόρουμ άγγιξαν επιχειρηματικούς τομείς που κέντρισαν το ενδιαφέρον, και μπορεί να είναι πολύτιμοι για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και να ανοίξουν μελλοντικούς ορίζοντες και νέες διαστάσεις για τις ελληνικές εταιρείες, ώστε να επεκτείνουν την παρουσία τους στον αραβικό κόσμο σε διάφορα πεδία.
Το φετινό φόρουμ φιλοξένησε το Ομάν ως τιμώμενη χώρα, αφιερώνοντας μια συνεδρία για την παρουσίαση του Οράματος 2040 του Ομάν. Οι υπόλοιπες συνεδρίες αφορούσαν τη συνεργασία στη ναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και τις μελλοντικές δυνατότητες, καθώς και την αναβίωση των μικρομεσαίων βιομηχανιών στον αραβικό κόσμο και τον ρόλο των ελληνικών εταιρειών σε αυτό το θέμα. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Οργανισμού Enterprise Greece και των δυνατοτήτων του κτηματομεσιτικού τομέα της Ελλάδας.
Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που παρουσίασαν τις δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Σαουδικής Αραβίας και Παλαιστίνης στους τομείς της βιομηχανίας τροφίμου και φαρμάκων, καθώς και το θέμα της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας πληροφοριών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Το εν θέματι Φόρουμ περιελάμβανε 38 ομιλητές, υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές, καθώς και επιλεγμένους επιχειρηματικούς ηγέτες από την Ελλάδα, το Ομάν, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Τυνησία και την Υεμένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομιλίες τους, οι εισαγωγικές παρατηρήσεις και οι συζητήσεις τους δημιούργησαν δυναμική και έθεσαν τα θεμέλια για μελλοντικές συνεργασίες και ενίσχυση των αυξανόμενων δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και του αραβικού κόσμου. Το Δελτίο Τύπου συνοδεύεται από τη λίστα των ομιλητών, μαζί με το πρόγραμμα του διημέρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξήχθησαν από την πλατφόρμα του 9ου Φόρουμ, διοργανώθηκαν 210 εικονικές συναντήσεις B2B μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών εταιρειών με τους Άραβες ομολόγους τους.
Το Αραβo-Ελληνικό Επιμελητήριο δράττεται της ευκαιρίας για να εκφράσει την εκτίμησή του στους Οργανισμούς που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και σε όλους τους χορηγούς, τους ειδικούς συνεργάτες και τους υποστηρικτές. Τις επόμενες μέρες, το ηχογραφημένο υλικό θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά.