Γ. Πατούλης: «Απαραίτητο να γίνει πλήρης χαρτογράφηση όλων των υγειονομικών συνθηκών και αναγκών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, προκειμένου, ως Περιφέρειες, να έχουμε ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας»

Ομόφωνα έγινε αποδεκτή από το ΔΣ της ΕΝΠΕ, η πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των Περιφερειαρχών της χώρας, Αντιπεριφερειαρχών Υγείας αλλά και εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας των 13 Περιφερειών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό δράσεων των Περιφερειών της χώρας, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας.

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 13.00, κατόπιν σχετικής απόφασης που ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ.

Με στόχο να γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κ. Πατούλη, οι 13 Περιφέρειες κλήθηκαν να αποστείλουν μέχρι και την Τετάρτη το πρωί, απόψεις και προτάσεις επί του θέματος, προκειμένου να γίνει απαραίτητη συζήτηση-επεξεργασία και ακολούθως να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κείμενο προτάσεων της ΕΝΠΕ, το οποίο θα αποσταλεί στην κεντρική διοίκηση.

Στην εισήγησή του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως οι Περιφέρειες προσπαθούν όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης με σημαντικές δράσεις, να συνδράμουν την εθνική μάχη για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας και πρόσθεσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για μία αποτελεσματική διαχείριση είναι η ενότητα και ο επαρκής συντονισμός.

Σ΄αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο πως, όπως ανέφερε, κάθε Περιφέρεια έχει διαφορετική υγειονομική συμπεριφορά, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει πλήρης χαρτογράφηση όλων των υγειονομικών συνθηκών και αναγκών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, προκειμένου οι Περιφέρειες να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας. Προς αυτή την κατεύθυνση επισήμανε τη σημασία να ενισχυθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας, προκειμένου να περιοριστεί ο κορεσμός των νοσοκομειακών δομών και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι αρμόδιες διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να βγούμε νικητές από αυτή την περιπέτεια και να βοηθήσουμε πιο ουσιαστικά την προσπάθεια του κεντρικού κράτους,  είναι να αποκεντρώσουμε ρόλους και αρμοδιότητες στο πλαίσιο και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.