Η επιτροπή Πολιτισμού υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση παράτασης των πολιτιστικών προγραμμάτων του 2020 μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, λόγω των καθυστερήσεων εξαιτίας της πανδημίας.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει την παράταση των προγραμμάτων των υφιστάμενων πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης Rijeka (Κροατία) και Galway (Ιρλανδία) έως τις 30 Απριλίου 2021, χωρίς αλλαγή στο έτος εορτασμού.
Η πρόταση μεταθέτει επίσης το έτος κατά το οποίο η Timișoara (Ρουμανία) και η Ελευσίνα (Ελλάδα) θα φέρουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το 2021 στο 2023, και μεταφέρει το έτος κατά το οποίο το Novi Sad (Σερβία) επρόκειτο να φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης από το 2021 στο 2022.
«Η απόφαση αποτελεί την καλύτερη λύση για τις πόλεις αυτές, ώστε να ανακτήσουν τις χαμένες ευκαιρίες λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Η κατοχή του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης πρέπει να θεωρείται προνόμιο για την προώθηση της πολιτιστικής σκηνής της περιοχής και των Ευρωπαϊκών αξιών, ενώνοντας ανθρώπους και πολιτισμούς. Σε στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες στις πληγείσες πόλεις να υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους με υγειονομικά ασφαλή αλλά και πολιτιστικά πλούσιο τρόπο», δήλωσε η εισηγήτρια Željana Zovko (ΕΛΚ, Κροατία) μετά την ψηφοφορία.
Επόμενα βήματα
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν συνομιλίες με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική νομοθετική πρόταση.
Αφού συμφωνηθεί με το Συμβούλιο, η τροποποιημένη απόφαση πρέπει θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου πριν τεθεί σε ισχύ.
Σχετικές πληροφορίες
Λόγω της πανδημίας, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης χρειάστηκε να αναβάλουν ή να ακυρώσουν τα πολιτιστικά τους προγράμματα από τα τέλη Μαρτίου του 2020. Η παράταση των προγραμμάτων έως το 2021 έχει ως στόχο να αποζημιώσει εν μέρει τις δύο πόλεις για τις απώλειες τους και να προωθήσει τις δραστηριότητες και των δύο κατά τους πρώτους μήνες του 2021.
Η πρωτοβουλία «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης» θεσπίστηκε το 1985 και έχει απονεμηθεί μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 50 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2017 το πλαίσιο επικαιροποιήθηκε ώστε να δοθεί δυνατότητα σε πόλεις από υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, εν δυνάμει υποψήφιες χώρες ή χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να φέρουν τον τίτλο το 2021, το 2024, το 2028, το 2030 και το 2033.