Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου κατέθεσε ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων με θέμα την «Αξιοποίηση νέου ειδικού εργαλείου για τη διάσωση, την εξυγίανση και ανάταξη των ιδιαίτερα πληττόμενων επιχειρήσεων της εστίασης, του τουρισμού και αναψυχής» .
Όπως επισημαίνει η Τομεάρχης Τουρισμού, η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει ούτε έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει χρήση του νέου πληθωρικού εργαλείου της Κομισιόν για την κρατική ενίσχυση του παγίου κόστους επιχειρήσεων.
Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αιτηθεί στην ΓΔ Ανταγωνισμού της Κομισιόν για ένα ξεχωριστό και γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης σταθερού κόστους, αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις και τους κλάδους της εστίασης, διασκέδασης, αναψυχής.
Το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα Ταμείο για μη επιστρεπτέα ενίσχυση, πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κι ενδεχομένως να επεκτείνεται ευρύτερα σε πρόσθετα κεφάλαια με συνδυασμένα εργαλεία κρατικών εγγυήσεων στο 100% για τραπεζικό δανεισμό ή και προνομιακά κρατικά δάνεια.
Επειδή τέτοιες στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης, αποκλειστικά υποστηρικτικές του τουρισμού, της εστίασης και της αναψυχής, έχουν γίνει ήδη από το Βέλγιο, την Ιρλανδία και άλλες χώρες.
Επειδή πέραν από το πλήγμα της κρίσης του κορονοϊού, επισημαίνεται ότι το 1 στα 3 δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενο και προ της κρίσης του κορονοϊού. Ο κλάδος της Εστίασης, εξάλλου, υπήρξε ο κλάδος με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια για το έτος 2019, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδας (16/7/20).
Επειδή η δε κρίση του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναμένεται να προκαλέσει νέα κύματα μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Horeca (Ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, εστίαση, αναψυχή) εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων που “πάγωσαν” στο πρόσφατο moratorium αφορούσαν αυτούς τους κλάδους, οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμου, καλούνται να καταθέσουν στο Σώμα:
Σε ξεχωριστούς πίνακες ανά ΚΑΔ τα στοιχεία ενισχύσεων των προγραμμάτων Επιστρεπτέας Προκαταβολής , Εγγυοδοτικού Ταμείου και ΤΕΠΙΧ2 του παρακάτω πρότυπου πίνακα για συγκεκριμένους ΚΑΔ (επισυνάπτεται πλήρης πίνακας με τα στοιχεία)
Η Τομεάρχης Τουρισμου καλεί τους Υπουργούς να απαντήσουν:
1. Εφόσον στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πλήγμα στις παραπάνω επιχειρήσεις αναμένεται σωρευτικά σφοδροτερο, σκοπεύει η κυβέρνηση να τις ενισχύσει έτι περαιτέρω με το νέο ευνοϊκό εργαλείο περί “Ενισχύσεων για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες” (Τμήμα 3.12 της 4ης αναθεώρησης του Προσωρινού Πλαισίου);
2. Θα υπάρξει ειδικό καθεστώς, ειδικό Ταμείο ενίσχυσης με μεγάλο προϋπολογισμό, για τις επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης και αναψυχής με ειδική μέριμνα για την ενίσχυση πληττόμενων της περιόδου της κρίσης του πρώτου και δεύτερου κύματος κορονοϊού αλλά και για τις προβληματικές προ της 31/12/19;
3. Αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι με τη νέα ρύθμιση οι κρατικές ενισχύσεις θα μπορούσαν να καλύψουν σχεδόν το σύνολο των απωλειών (έως 3,8 εκατ ανά επιχείρηση) των ιδιαίτερα πληττόμενων επιχειρήσεων προ και μετά της κρίσης του κορονοϊού;
4. Προτίθεται η κυβέρνηση με τις νέες δυνατότητες που προβλέπονται στο Αναθεωρημένο Προσωρινό Πλαίσιο να επεκτείνει τις κρατικές ενισχύσεις στο σύνολο των επιχειρήσεων που των οποίων ο κύκλος εργασιών έχει πληγεί άνω του 30%;
Την ερώτηση συνυπογράφουν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
Για την ενημέρωσή σας, επισυνάπτουμε την ερώτηση και την ΑΚΕ όπως κατατέθηκε