Κοινή ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού, κατέθεσαν η Βουλευτής Μαγνησίας και  αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Παπανάτσιου και η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου με θέμα τους απλήρωτους ξενοδόχους που παλεύουν για την επιβίωσή τους ενώ η κυβέρνηση ασκεί επικοινωνιακή πολιτική στις πλάτες τους.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους, η πανδημία του covid-19 πέρα από τις αδιαμφισβήτητες συνέπειες στην δημόσια υγεία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και στην κοινωνία και στην οικονομία με χαρακτηριστικότερο δείγμα, τη ραγδαία ύφεση που παρουσιάζουν τομείς μεγάλης σημασίας για το ΑΕΠ της χώρας, όπως ο τομέας του τουρισμού.

Το στοίχημα της επιβίωσης των επιχειρήσεων, η οχύρωση και προστασία της εργασίας έναντι της επιδότησης της ανεργίας, είναι ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και σχεδιασμού.

Σήμερα, είναι πιο αναγκαία από ποτέ, τόσο η προστασία των πολιτών και των εργαζομένων, όσο και η ανάγκη να επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως είναι η εκβιαστική πολιτική που ακολουθούν οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί (tour operators), αλλά και η προχειρότητα και ασυνέπεια της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποποιείται των ευθυνών της και την ίδια στιγμή εγκαλεί τον κάθε πολίτη ως προς την ατομική του ευθύνη.

Επειδή, η κυβέρνηση επιτείνει το ήδη σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, επένδυσαν και στην υλοποίηση και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επειδή, στις πρόσφατες εξαγγελίες μέτρων στήριξης από τον Υπουργό Οικονομικών, και συγκεκριμένα στο μέτρο της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους, δεν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία των οποίων η λειτουργία τους έχει καταστεί άνευ αντικειμένου εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν με το δεύτερο lockdown και θα υποχρεωθούν από μόνα τους να διακόψουν την λειτουργία τους.

Επειδή, μετά το δεύτερο lock – down που διανύει η χώρα μας, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η ένταξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων των οποίων οι εγκαταστάσεις είναι μισθωμένες με καθεστώς Sales and Lease Back στο ευεργετικό μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος τους στις τράπεζες.

Επειδή, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε για τα ξενοδοχεία καραντίνας, με συνέπεια από τα χρήματα που λαμβάνουν οι ξενοδόχοι να αφαιρούνται οφειλές όπως ο ΕΦΚΑ.

Επειδή, στην από 19/6/2020 με αριθ. πρωτ. 9250 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Τουρισμού, Γενική Δνση Οικονομικών –Διοικητικών Υπηρεσιών, Δνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Προμηθειών και Διαχείρισης υλικού –εγκαταστάσεων, δεν αναφέρεται ρητά αν το ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στο κόστος αποζημίωσης, αν και το ίδιο το Υπουργείο θεωρεί πως το ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στο κόστος αποζημίωσης. Αποτέλεσμα είναι να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στην τιμολόγηση και αυτή ακόμη δεν έχει υπάρξει.

Επειδή, εξακολουθούν να μην καταβάλλονται από το Δημόσιο στους παρόχους τα χρήματα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από τον Κοινωνικό Τουρισμό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να επεκτείνουν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα σταματήσουν την λειτουργία τους εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν, τα μέτρα που βάσει των εξαγγελιών του Υπουργείου σας προβλέπονται μόνο για τις επιχειρήσεις που διακόπηκε υποχρεωτικά η λειτουργία τους ;

2. Προτίθενται να προχωρήσουν στην ένταξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που οι εγκαταστάσεις τους είναι μισθωμένες με καθεστώς Sales and Lease Back, στο ευεργετικό καθεστώς της απαλλαγής τους από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος τους στις τράπεζες;

3. Προτίθενται να προβούν σε ρύθμιση αναδρομικής ισχύος, με την οποία θα ορίζεται ως ακατάσχετο και ασυμψήφιστο με άλλες οφειλές το ποσό της αποζημίωσης των ξενοδοχείων καραντίνας

4. Σε ποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες προτίθενται να προβούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να προστατέψουν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τις καταχρηστικές απαιτήσεις των Tour operators;

5. Σκοπεύoυν  να αποπληρώσουν τις οφειλές του Δημοσίου απέναντι στα ξενοδοχεία καραντίνας, επιλύοντας τα σχετικά προβλήματα τιμολόγησης που έχουν ανακύψει εξαιτίας της προχειρότητας της σύνταξης της σχετικής προσκλήσεως ενδιαφέροντος;

6. Πότε σκοπεύουν να αποπληρώσουν τις οφειλές του Δημοσίου για τα ξενοδοχεία που μετείχαν στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», παρέχοντας για την επιβίωσή τους την τόσο απαραίτητη ένεση ρευστότητας;

Την ερώτηση συνυπογράφουν  45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Για την ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτουμε την ερώτηση όπως κατατέθηκε.

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2020

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Τουρισμού

Θέμα: «Απλήρωτοι οι ξενοδόχοι παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενώ η  Κυβέρνηση ασκεί επικοινωνιακή πολιτική στις πλάτες τους»

Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία του covid-19 έχει αδιαμφισβήτητες συνέπειες, πέρα από τη δημόσια υγεία, στην κοινωνία και την οικονομία, με χαρακτηριστικότερο δείγμα, τη ραγδαία ύφεση που παρουσιάζουν τομείς μεγάλης σημασίας για το ΑΕΠ της χώρας, όπως ο τομέας του τουρισμού. Το στοίχημα της επιβίωσης των επιχειρήσεων, η οχύρωση και προστασία της εργασίας έναντι της επιδότησης της ανεργίας, είναι ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και σχεδιασμού.

Σήμερα, είναι πιο αναγκαία από ποτέ, τόσο η προστασία των πολιτών και των εργαζομένων, όσο και η ανάγκη να επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως είναι η εκβιαστική πολιτική που ακολουθούν οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί (tour operators), αλλά και η προχειρότητα και ασυνέπεια της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποποιείται των ευθυνών της και την ίδια στιγμή εγκαλεί τον κάθε πολίτη ως προς την ατομική του ευθύνη.

Ειδικά οι tour operators, εκμεταλλευόμενοι την ενισχυμένη θέση τους και τις υπάρχουσες συνθήκες κυρίως λόγω του COVID -19, προβαίνουν σε καταχρηστικές πρακτικές έναντι των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων ,απαιτούν σημαντικές εκπτώσεις και πίστωση υπέρ τους, ενώ οι ίδιοι αρνούνται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς αυτές. Ορισμένοι δεν πληρώνουν, κι άλλοι καταβάλουν ένα 25% των οφειλών παραπέμποντας την εξόφληση των οφειλών τους τον Απρίλιο του 21. Μόνο η TUI , σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου φαίνεται να οφείλει περίπου το ποσό των 140,8 εκ. ευρώ για 861.000 τουρίστες που έφερε φέτος στην Ελλάδα, με πιο βασικούς προορισμούς την Κρήτη, Κω , Ρόδο Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον ο κλάδος των ξενοδόχων και οι εργαζόμενοι σε αυτούς, δεν δίστασαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και  να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παρά τον υγειονομικό κίνδυνο και τις πολλαπλές καθημερινές δυσκολίες, στήριξαν τον ελληνικό τουρισμό και λειτούργησαν τα ξενοδοχεία, προσφέροντας μάλιστα αρκετά από αυτά και ως ξενοδοχεία καραντίνας.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, αφήνει εκτός αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων τα ξενοδοχεία, τα οποία ναι μεν δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική εντολή της υποχρεωτικής απαγόρευσης λειτουργίας εξαιτίας του δεύτερου lockdown, όμως εκ των εν των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν, και θα αναγκαστούν να διακόψουν από μόνα τους τη λειτουργία τους.  

Επίσης, όπως καταγγέλλεται σε σχετική επιστολή της Ενώσεως Ξενοδόχων Θεσ/κης  οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής, οι εγκαταστάσεις των οποίων είναι μισθωμένες με καθεστώς Sales and Lease Back, αποκλείονται από μία σειρά κρατικών μέτρων ενίσχυσης που είναι απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους με το  κυριότερο από αυτά τον αποκλεισμός τους από το ευεργετικό της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος τους στις τράπεζες.

Την ίδια δε στιγμή που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη την κάθε ένεση ρευστότητας, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να καθυστερεί αδικαιολόγητα την καταβολή των οφειλόμενων στα ξενοδοχεία καραντίνας.  Ειδικότερα, προβλήματα έχουν ανακύψει στην καταβολή ως προς το Φ.Π.Α των τιμολογίων πληρωμής και ως προς το ότι για την πληρωμή αυτών θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί οφειλές όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι οφειλές που το ΥΠΟΙΚ έθεσε λόγω του πρώτου lockdown, σε αναστολή μέχρι τον  Απρίλιο του 2021.  Σημειωτέον ότι υφίσταται σχετική  ρύθμιση για τα ξενοδοχεία που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», για την πληρωμή των οποίων δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα(άρθρο 80 του ν.4722).

Δεν έχει γίνει ακόμη η τελική εκκαθάριση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2019 – 2020, ενώ υπάρχει καθυστέρηση και στην εξόφληση των ξενοδοχείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα 2020 – 2021.

Οι δε πληρωμές για το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, είναι μπλοκαρισμένες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για άμεση αποπληρωμή τους

Πραγματικά, η Κυβέρνηση της Ν.Δ φαίνεται να αγνοεί τον αγώνα σύσσωμου του τουριστικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδόχων, για το πως θα καταφέρουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχείων, και πως οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και οι οικογένειές τους θα επιβιώσουν.

Επειδή, η κυβέρνηση επιτείνει το ήδη σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, επένδυσαν και στην υλοποίηση και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επειδή, στις πρόσφατες εξαγγελίες μέτρων στήριξης από τον Υπουργό Οικονομικών, και συγκεκριμένα στο μέτρο της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους, δεν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία των οποίων η λειτουργία τους έχει καταστεί άνευ αντικειμένου εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν με το δεύτερο lockdown και θα υποχρεωθούν από μόνα τους να διακόψουν την λειτουργία τους.

Επειδή, μετά το δεύτερο lock – down που διανύει η χώρα μας, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η ένταξη τωνξενοδοχειακών επιχειρήσεων των οποίων οι εγκαταστάσεις είναι μισθωμένες με καθεστώς Sales and Lease Back στο ευεργετικό μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος τους στις τράπεζες.

Επειδή, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε για τα ξενοδοχεία καραντίνας, με συνέπεια από τα χρήματα που λαμβάνουν οι ξενοδόχοι να αφαιρούνται οφειλές όπως ο ΕΦΚΑ.

Επειδή, στην από 19/6/2020 με αριθ. πρωτ. 9250 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Τουρισμού, Γενική Δνση Οικονομικών –Διοικητικών Υπηρεσιών, Δνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Προμηθειών και Διαχείρισης υλικού –εγκαταστάσεων,δεν αναφέρεται ρητά αν το ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στο κόστος αποζημίωσης, αν και το ίδιο το Υπουργείο θεωρεί πως το ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στο κόστος αποζημίωσης. Αποτέλεσμα είναι να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στην τιμολόγηση και αυτή ακόμη δεν έχει υπάρξει. 

Επειδή, εξακολουθούν να μην καταβάλλονται από το Δημόσιο στους παρόχους τα χρήματα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από τον Κοινωνικό Τουρισμό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να επεκτείνουν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα σταματήσουν την λειτουργία τους εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν, τα μέτρα που βάσει των εξαγγελιών του Υπουργείου σας προβλέπονται μόνο για τις επιχειρήσεις που διακόπηκε υποχρεωτικά η λειτουργία τους ;

2. Προτίθενται να προχωρήσουν στην ένταξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που οι εγκαταστάσεις τους είναι μισθωμένες με καθεστώς Sales and Lease Back, στο ευεργετικό καθεστώς της απαλλαγής τους από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος τους στις τράπεζες;

3. Προτίθενται να προβούν σε ρύθμιση αναδρομικής ισχύος, με την οποία θα ορίζεται ως ακατάσχετο και ασυμψήφιστο με άλλες οφειλές το ποσό της αποζημίωσης των ξενοδοχείων καραντίνας

4. Σε ποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες προτίθενται να προβούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να προστατέψουν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τις καταχρηστικές απαιτήσεις των Tour operators;

5. Σκοπεύoυν  να αποπληρώσουν τις οφειλές του Δημοσίου απέναντι στα ξενοδοχεία καραντίνας, επιλύοντας τα σχετικά προβλήματα τιμολόγησης που έχουν ανακύψει εξαιτίας της προχειρότητας της σύνταξης της σχετικής προσκλήσεως ενδιαφέροντος;

6. Πότε σκοπεύουν να αποπληρώσουν τις οφειλές του Δημοσίου για τα ξενοδοχεία που μετείχαν στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», παρέχοντας για την επιβίωσή τους την τόσο απαραίτητη ένεση ρευστότητας;

Oι ερωτώντες Βουλευτές

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπανάτσιου Κατερίνα

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζαχαριάδης Κώστας

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

 Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραϊτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παππάς Νικόλαος

 Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χριστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος