Σε μερικό άνοιγμα των συνόρων της για Ρώσους πολίτες προχωρά η Ελλάδα από τις τις 7 Σεπτεμβρίου, μετά από σχετική διυπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η οποία θα ισχύει για δύο εβδομάδες.

Απευθείας πτήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο στα αεροδρόμια των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου ενώ, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, θα επιτρέπεται αρχικά σε 500 Ρώσους τουρίστες ανά εβδομάδα το ταξίδι στην Ελλάδα, εφόσον έχουν:

  • Αρνητικό τεστ PCR που θε έχει διενεργηθεί το αργότερο 72 ώρες πριν το ταξίδι
  • Κράτηση σε ξενοδοχείο

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου, όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα άρχισαν να δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό, αλλά η Ρωσία δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των χωρών από τις οποίες επετράπησαν οι αφίξεις.

Όσον αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσία, καταγράφονται σε όλη τη χώρα περί τις 4.500 κρούσματα ημερησίως, αλλά η χώρα είναι και από τις καλύτερα ελεγμένες παγκοσμίως, με πάνω από 37 εκατ. τεστ (το 1/4 του πληθυσμού), από τις χαμηλότερες θνησιμότητες με 17.000 νεκρούς στους πάνω από 1 εκατ. φορείς/ασθενείς και – σύντομα – από τους ταχύτερα εμβολιασθέντες πληθυσμούς, καθώς έχει πρακτικά ξεκινήσει και εξελίσσεται η 3η φάση των κλινικών δοκιμών με εμβολιασμό 40.000 ατόμων.