Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έως τις 18 Σεπτεμβρίου, σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος από πλαστικά μιας χρήσης, με την ενσωμάτωση των σχετικών οδηγιών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις, από τις 3 Ιουλίου 2021, μια σειρά από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια, πιάτα, καλαμάκια, δοχεία τροφίμων και ποτών κατασκευασμένα από διογκωμένο πολυστυρόλιο και αναδευτήρες ποτών, θα απαγορεύονται.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προμηθεύουν τα παραπάνω είδη έως τον Οκτώβριο του 2021 ή νωρίτερα και πάντα μέχρις εξάντλησης των αποθεμάτων τους. Ενώ, απαγορεύεται στις κατασκευάστριες επιχειρήσεις να προμηθεύουν από τις αρχές του 2021.
Από τις 3 Ιουλίου 2021, απαγορεύεται επίσης η απόρριψη ορισμένων βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών. Αυτοί οι σάκοι παρουσιάστηκαν αρχικά ως «οικολογική» εναλλακτική λύση από τους συνηθισμένους σάκους, αλλά στη διαδικασία διαπιστώθηκε ότι απλώς διαλύθηκαν σε μικρότερα κομμάτια που είναι πολύ πιο δύσκολο να συλλεχθούν από το περιβάλλον.
Από την 1η Ιουλίου 2021, οι δήμοι θα πρέπει να εξοπλίζουν όλες τις παιδικές χαρές και τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις με βρύσες πόσιμου νερού, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
Από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα επιβληθεί περιβαλλοντικός φόρος (όπως έγινε με την πλαστική σακούλα) στα πλαστικά ποτήρια και τα καπάκια, καθώς και στα δοχεία τροφίμων μίας χρήσης. Η χρέωση είναι 0,05 ευρώ και θα χρεωθεί ξεχωριστά για το γυαλί ή το δοχείο και το καπάκι του. Η συνεισφορά θα καταλήξει σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιηθεί για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι παραγωγοί μιας σειράς προϊόντων μιας χρήσης θα πρέπει είτε να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα ανακύκλωσης έως το 2023 είτε να συμμετάσχουν σε ένα από τα υπάρχοντα.
Επίσης, για πρώτη φορά, οι εταιρείες που πωλούν προϊόντα καπνού (που διαθέτουν φίλτρα) θα πρέπει να δημιουργήσουν συστήματα συλλογής (ή ανακύκλωσης). Οι εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και για τη συμμετοχή στο κόστος καθαρισμού του περιβάλλοντος.