Κρίσιμες στιγμές περνάει τις τελευταίες ημέρες η Χαλκιδική όσον αφορά τον τουρισμό της είτε με την κατάσταση που επικρατεί με τις κρατήσεις και τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό, είτε με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την μη διέλευση Σέρβων πολιτών από το τελωνείο του Προμαχώνα, όπου θα κατευθυνόντουσαν προς Χαλκιδική και Πιερία για την πραγματοποίηση των διακοπών τους.
Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Ξενοδόχοι κάνουν λόγο για ένα τραγικό λάθος από τη πλευρά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει τρομερή δυσαρέσκεια από τη μεριά των Σέρβων. «Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι μεγάλο και δύσκολα θα διορθωθεί. Περίμεναν για ώρες στα σύνορα πάνω από 480 οικογένειες, που διάνυσαν 400 χιλιόμετρα σχεδόν για να μας επισκεφτούν και τους περισσότερους τους γύρισαν πίσω. Χάθηκαν περισσότερα από 400.000 ευρώ μέσα σε μία μέρα, ενώ το 80% εξ αυτών είναι εκνευρισμένοι» τόνισε στο Thesstoyday.gr ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε μεγάλη «μάχη» από διάφορους φορείς για να ανοίξουν μεσάνυχτα τα σύνορα, διότι πιο πριν δεν επιτρέπονταν με ΦΕΚ η είσοδος Σέρβων πολιτών στη χώρα μας.
«Ήταν τραγικό αυτό που έγινε με τους Σέρβους και δύσκολα θα διορθωθεί. Είναι μεγάλη η δυσφήμηση για τη Χαλκιδική και τη χώρα μας και θα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη στο συγκεκριμένο ζήτημα» πρόσθεσε στο Thesstoday.gr ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.
Όπως επιβεβαιώνεται από τους αρμόδιους φορείς 8 στους 10 Σέρβους πολίτες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους και στη χώρα έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα με την αντιμετώπιση που δέχθηκαν στα σύνορα. Θετικό πρόσημο ήταν η πληρότητα που υπήρχε, με αυξημένες τις κρατήσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, αλλά λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στο άνοιγμα των συνόρων χάθηκε μία ευκαιρία για να πάρουν ανάσα οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι: «Η Σερβία μας στήριξε στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης και μας στηρίζει ακόμη και σήμερα, όμως τους φερθήκαμε με απαράδεκτο τρόπο και καλό θα ήταν ο Πρέσβης μας στη Σερβία να ζητήσει από τον λαό τους ένα μεγάλο συγγνώμη».
Από την άλλη μεριά ο Πρόεδρος της Ένωσης Camping Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Camping, Αντώνης Δεληδημητρίου τονίζει την επιφύλαξή του για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους Σέρβους τουρίστες. «Σωστή η κίνηση ν’ ανοίξουν τα σύνορα για του Σέρβους, αλλά όλοι αυτοί πέρασαν μέσα από τα Σκόπια που είναι σε έξαρση αυτή τη στιγμή. Αν μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τη Χαλκιδική, αλλά και τη χώρα θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το brand «Aσφαλής Προορισμός». Θα έχουμε λιγότερες αφίξεις, αλλά θεωρητικά θα παραμείνουμε με ελάχιστα κρούσματα».
Η τωρινή κατάσταση στη Χαλκιδική
Ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από τη μεριά της Βουλγαρίας κατά κύριο λόγο, όπου χιλιάδες κόσμος με το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων στις 15 Ιουνίου κατέφθασαν σε διάφορα μέρη της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να βοηθηθεί και η εστίαση με αυτό τον τρόπο. Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής τόνισε αρκετές φορές ότι όλος ο Νομός είναι έτοιμος να υποδεχθεί τουρίστες, με τα καταλύματα να έχουν πάρει την πιστοποίηση “Health First” για τον COVID-19. «Είμαστε πανέτοιμοι και ότι λειτουργικό πρόβλημα υπάρχει το επιλύουμε. Ο μοναδικός μας φόβος είναι να μην δημιουργηθεί συνωστισμός και υπάρξουν κρούσματα, διότι δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις για να αντιμετωπίσουμε πολλαπλά κρούσματα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής υπάρχει κίνηση στις κρατήσεις αυτή την περίοδο, αλλά όσον αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 8 στα δέκα καταλύματα έχουν ακυρώσεις. «Αρκετός κόσμος φοβάται γι’ αυτό και ακυρώνουν οι περισσότεροι, αλλά οι επιχειρήσεις προσπαθούν να είναι σωστές απέναντι στα υγειονομικά πρωτόκολλα»
Επί προσθέτως, δεκάδες camping στη Χαλκιδική θα μείνουν άδεια, διότι ακόμη και οι μόνιμοι επισκέπτες δεν θα πραγματοποιήσουν τις καθιερωμένες τους διακοπές λόγω έλλειψης χρημάτων ή εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Παπαϊωάννου κάνει λόγο για μία χαμένη χρονιά και με στόχο να κρατήσει η χώρα τα ηνία του «Ασφαλούς Τουρισμού» σε όλο τον κόσμο για την επόμενη τουριστική περίοδο. «Αν σβήσει το κομμάτι που λέγεται ασφαλής τουρισμός τότε θα χάσουμε και την επόμενη χρονιά. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι δύσκολη, γιατί τα σύνορα άνοιξαν και θα έχουμε επισκέπτες, αλλά το θέμα είναι να μην υπάρξουν κρούσματα. Όσον αφορά τα camping, θα κινηθούν με τους τολμηρούς – μόνιμους πελάτες που έχουν κατά κύριο λόγο».
Τέλος, η μεγαλύτερη ανησυχία που εκφράστηκε απ’ όλου τους φορείς στο Thesstoday.gr είναι τα υγειονομικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη Χαλκιδική σε περίπτωση κρουσμάτων.
Οι ίδιοι τόνισαν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Ε.Σ.Υ ανακοίνωσαν στα καταλύματα πως: «Εφόσον κάποιος πελάτης μας έχει διαγνωσθεί με κορωνοϊό ή έχει συμπτώματα του ιού δεν θα μπορεί να επισκεφτεί αυτές τις δομές υγείας. Με αποτέλεσμα, να πρέπει να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ στους δρόμους δεν υπάρχουν περισσότερα από 5 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ».
ΠΗΓΗ thesstoday.gr