Η Έκθεση Αειφορίας των Πόλεων που εκπονήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για να βοηθήσει τους τουρίστες και τους προορισμούς κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να γίνουν πιο ελκυστικοί. Η τελευταία έκθεση σχετικά με τη βιωσιμότητα της πόλης του Ντουμπρόβνικ παρουσιάστηκε πρόσφατα μέσω βίντεο.
Η αξιολόγηση GSTC, χρηματοδοτούμενη από την CLIA, καλύπτει τέσσερις πυλώνες της αειφορίας προορισμού: πολιτική και σχεδιασμό προορισμού, συμμετοχή και οφέλη της κοινότητας, διαχείριση πολιτιστικών και φυσικών πόρων και διαχείριση περιβαλλοντικών και φυσικών πόρων. Στοχεύει στην υποστήριξη της ανάπτυξης ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου.
«Η βιομηχανία κρουαζιέρας έχει δεσμευτεί για την αειφόρο διαχείριση του τουρισμού και είμαστε περήφανοι που συνεισφέραμε στην αξιολόγηση των προορισμών ως μέρος της συνεργασίας μας με το Ντουμπρόβνικ για την αντιμετώπιση της αειφορίας στην πόλη», δήλωσε η Kelly Craighead, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CLIA, που επαίνεσε τον Δήμο του Ντουμπρόβνικ για την προθυμία του να καινοτομήσει, να εντοπίσει βέλτιστες πρακτικές και να συμφωνήσει σε προτεραιότητες για μελλοντική δράση.
Η CLIA είναι εταίρος της Πόλης του Ντουμπρόβνικ και έχει υπογράψει τη Συμφωνία Συνεργασίας για τη Διατήρηση και Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ντουμπρόβνικ. «Η συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας κρουαζιέρας και του Ντουμπρόβνικ αποτελεί απόδειξη για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεργατικών τουριστικών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της κληρονομιάς και του περιβάλλοντος των αγαπημένων προορισμών του κόσμου για τις μελλοντικές γενιές», κατέληξε η κα Craighead.
Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής αξιολογητή του GSTC, διευθυντή της περιοχής της Μεσογείου, Δρ. Ιωάννης Παππάς, ο Ντουμπρόβνικ πέτυχε ένα εξαιρετικό 70% στην κλίμακα βιώσιμης απόδοσης του GSTC. Ο δήμαρχος Μάτο Φράνκοβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο και είπε: «Πιστεύω ότι αυτή η έκθεση θα είναι μια νέα αρχή της ιστορίας ενός βιώσιμου Ντουμπρόβνικ και ενός βιώσιμου τρόπου διαχείρισης της κύριας βιομηχανίας του τουρισμού μας».
«Είμαστε ανοιχτοί για να εξετάσουμε ένα παρόμοιο έργο στην Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μας με τους ελληνικούς προορισμούς. Η Ελλάδα είναι ο 3ος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη και έχει μεγάλες δυνατότητες », δήλωσε η Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπος της CLIA στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία συμμετείχε ως ομιλητής σε σεμινάριο GSTC που απευθύνεται στην Ελληνική Τουριστική Αγορά, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας GSTC με το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού.
«Τα 5 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο είναι περίπου το 15% των συνολικών επισκεπτών στην Ελλάδα, αλλά εξακολουθούμε να θέλουμε να είμαστε ένα μεγάλο μέρος της λύσης, ειδικά επειδή οι οικονομίες ορισμένων προορισμών εξαρτώνται από τη βιομηχανία κρουαζιέρας», πρόσθεσε. .
«Πριν από την πανδημία COVID19 συζητούσαμε για την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης που να επηρεάζει όλους τους επισκέπτες, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της τοπικής κοινότητας και της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα. Στην εποχή μετά το COVID19, αυτή η ανάγκη παραμένει, αλλά δίνει προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την ανάκαμψη », κατέληξε η κυρία Δεληγιάννη.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Έκθεση Αειφορίας GSTC για την Πόλη του Ντουμπρόβνικ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://cruising.org/News-and-Research/Research/2020/June/2019-Destination-Assessment-Dubrovnik.