Για τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί φέτος στον κλάδο με φόντο τηn κρίση που έχει προκαλέσει και στον τουρισμό η πανδημία του κορωνοϊού, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Ελλάδας, Σταυρούλα Γεωργαντά.
Όπως είπε είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για τις συνέπειες που θα υπάρξουν όμως, ουσιαστικά, οι τουριστικοί πράκτορες κάνουν λόγο για μια χαμένη χρονιά.
«Είναι σίγουρο ότι θα είναι σχεδόν μηδενική η τουριστική δραστηριότητα, ειδικά στον δικό μας τον κλάδο. Υπάρχουν εξισώσεις που δεν βγαίνουν όπως αυτή του κόστους των υγειονομικών πρωτοκόλλων, της προσφοράς και ζήτησης κ.α.. Ακούσαμε τις εξαγγελίες προφορικά αλλά πρέπει να δούμε εάν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Ας πούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως πρέπει να δούμε τι θα ισχύσει. Θα ισχύσει η μείωση του ΦΠΑ; Θα ισχύσει η στήριξη των εργαζομένων; Θα ισχύσει η μείωση της προκαταβολής του φόρου; Η εξίσωση της προσφοράς και της ζήτησης δεν βγαίνει προς το παρόν», σχολίασε μεταξύ άλλων η κυρία Γεωργαντά.
Όπως εκτίμησε η γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Ελλάδας τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, ενώ αποκάλυψε ότι λίγοι εκ των επαγγελματιών έχουν πάρει το επίδομα των 800 ευρώ καθώς αυτό κυρίως απευθυνόταν προς μεγαλύτερες επιχειρήσεις από ότι οι δικές τους που είναι μικρομεσαίες.
«Στην περιοχή μας δεν είμαστε αμιγώς υποδοχείς εισερχόμενου τουρισμού. Οι περισσότερη δουλειά μας είναι με Έλληνες. Η δουλειά μας είναι η διακίνηση του εσωτερικού τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε δουλειά γιατί αφενός φοβάται ο κόσμος και αφετέρου δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα λειτουργήσουμε, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων. Εάν αυτά είναι υψηλού κόστους, τα ξενοδοχεία θα αυξήσουν τις τιμές τους. Εμείς λειτουργούμε με το 50% της πλήρωσης των λεωφορείων μας. Πώς θα βγει λοιπόν αυτή η εξίσωση; Με το 50% των θέσεων πώς να διατηρήσουμε χαμηλές τιμές;
Ελάχιστοι άνθρωποι θα τολμήσουν να ταξιδέψουν, ειδικά οι άνθρωποι της μεγαλύτερης ηλικίας φοβούνται περισσότερο. Επίσης δεν υπάρχουν χρήματα γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Είναι μια μηδενική χρονιά φέτος. Έχουμε από τις 5 Μαρτίου που είμαστε κλειστά, όχι με εντολή τους κράτους, αλλά στην ουσία κλειστά αφού απαγορεύτηκε η μετακίνηση. Για εμάς οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος συνήθως είναι οι πιο παραγωγικοί του χρόνου. Φέτος ήταν απολύτως μηδενικοί», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κυρία Γεωργαντά.