Τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου είχε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματάς. Ποιες οι προτάσεις για στήριξη και ανάκαμψη.

06 Μαΐου 2020 

Επιβεβλημένη κι ολοκληρωμένη παρέμβαση της Πολιτείας, τόσο για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού το 2020 όσο και για την ανταγωνιστική προσαρμογή του στη συνέχεια, στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση πρότεινε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρο Βασιλικό και Άρη Σουλούνια, αντίστοιχα.ADVERTISING

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπεύθυνος για θέματα τουρισμού, Γιώργος Φραγγίδης και ο γραμματέας του Τομέα, Γιώργος Νικητιάδης.

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης με πολλές προαναγγελίες προθέσεων, αλλά χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο επανεκκίνησης επισημαίνοντας ότι η συνεισφορά του τουριστικού προϊόντος υπερβαίνει το 25% του ΑΕΠ και το αντίστοιχο ποσοστό της απασχόλησης: “Είναι σαφές ότι αν δεν στηριχθεί το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και όχι μόνο για μια χρονιά. Μάλιστα μεγάλο μέρος του κόστους των μέτρων στήριξης, θα επιστρέψει στο κράτος μέσα από την αυξημένη δραστηριότητα που θα επιφέρει (φόροι, εισφορές, κατανάλωση)”, τόνισε η κ. Γεννηματά.

Τηλεδιάσκεψη της Φώφης Γεννηματά με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
Τηλεδιάσκεψη της Φώφης Γεννηματά με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο  EUROKINISSI

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ήδη στη Βουλή (κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης) ολοκληρωμένη πρόταση για τις κατευθύνσεις ενός Εθνικού Σχεδίου για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση και δεσμεύτηκε να θέσει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές το θέμα της στήριξης των χωρών του Νότου για τον τουρισμό.

Η κ. Γεννηματά και ανακοίνωσε τους βασικούς στόχους όπως εξειδικευόνται στο Εθνικό Σχέδιο για την ανάκαμψη του Τουρισμού οι οποίοι είναι:

-Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός. Πρωταρχικό μέλημα η προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων. Να καταλήξουμε το ταχύτερο -μια και η Ευρώπη ακόμη καθυστερεί -σε ένα Εθνικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα αφορά την λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων. Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ) πριν από το άνοιγμα και κατά τη λειτουργία των μονάδων.

Στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για δύο χρόνια, στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Κατάργηση του τέλους διαμονής. Αναστολή για 2 χρόνια του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2020. Ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αναστολή της πληρωμής δόσεων και οφειλών, για το 2020,και μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξόφλησή τους. Μείωση των ενοικίων των υποδομών κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

 Στηρίζουμε την απασχόληση και τους εργαζομένους. Επιδότηση του μισθού των εργαζομένων κατά 40%, για όσες εποχιακές επιχειρήσεις ανοίξουν και για όσο παραμείνουν ανοιχτές, χωρίς όμως δυσμενείς αλλαγές στους όρους και συμβάσεις εργασίας. Επίδομα ανεργίας για όλη τη χρονιά, στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που θα μείνουν κλειστά. Κάλυψη με επίδομα ανεργίας για τους χειμερινούς μήνες για όσους δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων. Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για τη μετακίνηση των οικογενειών. Με κατεύθυνση τη στήριξη και μικρών, μεσαίων μονάδων.Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ