Δραματικοί τόνοι στη Βουλή από μικρομεσαίους και εργαζομένους
Την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς προειδοποιώντας ότι μπορεί να κλείσει μία στις τρεις επιχειρήσεις της εστίασης και συνολικά μία στις επτά επιχειρήσεις!
«Εγώ, ντρέπομαι και που το σκέφτομαι ότι δεν επέλεξε η κυβέρνηση να ενισχύσει πραγματικά τον κλάδο με μείωση στο 6%» τόνισε ο Γ. Καββαθάς την Επιτροπή της Βουλής που συζητούσε για την έγκριση των δύο τελευταίων ΠΝΠ για τον κορωνοϊό, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πραγματικότητα:
«Στο εμπόριο στο 87% των επιχειρήσεων έχουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Τη Δευτέρα που ξεκίνησε η εστίαση τα αποτέλεσμα είναι δραματικά. Στον κλάδο αμιγώς της εστίασης ο κύκλος εργασιών είναι κάτω στο 95%. Στον καφέ είναι περίπου στο 50%, μιας ημέρας πριν από την κρίση της πανδημίας».
Προτείνουμε απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος
«Οι επιχειρήσεις εστίασης απασχολούν 330.000 εργαζομένους, περίπου τους μισούς εργαζομένους που δουλεύουν στο Δημόσιο, και η αντιμετώπιση από το κράτος είναι στο επίπεδο των 43 εκατ. ευρώ, που αφορά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα ροφήματα. Θεωρώ ότι υποτιμάται η προσφορά του κλάδου» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Η πρότασή μας είναι η απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος, έστω και αν αυτά είναι δανεικά» ανέφερε.
Άτολμη η κυβέρνηση έναντι των τραπεζών
Ο Γ. Καββαθάς επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της έναντι των τραπεζών. «Βλέπω μια ατολμία από την πλευρά της κυβέρνησης να επιβάλει το λογικό στις τράπεζες. Οι τράπεζες εξακολουθούν να κινούνται στον δικό τους κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου επιβεβαίωσε ότι «οι τράπεζες ζητούν τουλάχιστον το 20% cash collateral για να δώσουν το δάνειο, όταν έχουν την εξασφάλιση του ελληνικού Δημοσίου».
«Και δεν θέλω να μιλήσω για την υποψία μου περί αναχρηματοδoτήσεων παλαιότερων δανείων» πρόσθεσε προτείνοντας να έρθουν οι τράπεζες στη Βουλή και να δηλώσουν αν προχώρησαν σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επεσήμανε ότι «ένας άλλος τρόπος να λειτουργήσουμε είναι η αναπτυξιακή τράπεζα, που θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αν λειτουργήσει ως τράπεζα» με κατεύθυνση τη μικρομεσαία, μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, αυτή που ήταν αποκλεισμένη από το τραπεζικό σύστημα και στις εποχές της κανονικότητας, όταν «το 85%, κατά το κοινώς λεγόμενο, έτρωγε πόρτα».
Ακόμη περιέγραψε με στοιχεία πώς απέτυχε η επιστρεπτέα προκαταβολή. «Οι προϋποθέσεις βγάζουν εκτός πολλές επιχειρήσεις και αντιλαμβάνεστε γιατί δεν υπήρχε και η αυξημένη ζήτηση, όπως θα ήταν λογικό να υπάρξει» ανέφερε και συνέχισε:
«150.000 επιχειρήσεις προσέφυγαν, 90.000 επιχειρήσεις ήταν εκείνες οι οποίες πέρασαν τον πρώτο έλεγχο και, τελικώς, περίπου 50.000 με 55.000 θα είναι οι επιχειρήσεις που θα πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Βέβαια μιλάμε ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις. Μιλάμε για ποσά τα οποία είναι της τάξεως των 2.000, των 4.000, των 6.000, των 8.000 ευρώ».
Χρειάζεται σχέδιο για να μην έχουμε κύμα απολύσεων
Ο Γ. Καββαθάς ζήτησε να υπάρξει συνολικό σχέδιο από την κυβέρνηση. «Θα θέλαμε από την πλευρά της κυβέρνησης έναν σχεδιασμό, για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλοι ταξιδεύουμε πάνω σε ένα καράβι σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε χαράξει τη ρότα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο που θα ξέρουμε» είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε:
«Το αρνητικό κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας και εδώ θα έχουμε -που απευχόμαστε βέβαια- κύμα απολύσεων, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα».
ΓΣΕΕ: Κατ’ ουσίαν η εργοδοσία είναι ανέλεγκτη
Και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση για τους εργαζόμενους:
«Γενικευμένη ευελιξία στο ωράριο και στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, πραγματική ή ψευδώς δηλωμένη, ψευδείς αναστολές των συμβάσεων εργασίας και πλήρης εργασία εξ αποστάσεως, ανεξέλεγκτο πλαίσιο εργασίας χωρίς κανόνες και όρια με πλήρη κατάχρηση του προσωπικού χρόνου των εργαζομένων, εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης, γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές, εθνικό πλαίσιο ωραρίου καταστημάτων και προσαρμογή του εργατικού ωραρίου στο ωράριο της επιχείρησης».
Εκτίμησε δε ότι «το κόστος θα είναι η απορρύθμιση της εργατικής προστασίας και η εμπέδωση της επισφάλειας στην εργασία».
Επεσήμανε ακόμη «το, κατ’ ουσίαν, ανέλεγκτο της εργοδοσίας από το σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η αναστολή των υποχρεώσεων αναγγελίας στο πληροφοριακό σύστημα ‘Εργάνη’ των μεταβολών στην οργάνωση του χρόνου εργασίας» και ζήτησε «άμεση άρση των έκτακτων μέτρων εργασιακής ευελιξίας και αποκατάσταση του προστατευτικού χαρακτήρα των κανόνων της εργασίας».
Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν χρήμα για εκατό ζωές
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση ο Νίκος Παπανικολάου από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων της Αττικής. «Αν ο πρωθυπουργός συζητούσε με κάποιον μάγειρα ή μια καμαριέρα, θα τον ρωτούσαν πώς θα ζήσουν ολόκληρο το 2020 χωρίς καθόλου εισόδημα ή στην καλύτερη περίπτωση με 1.500 ευρώ μέχρι τον επόμενο Μάιο» είπε εμφατικά και πρόσθεσε:
«Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν χρήμα για να ζήσουν δέκα έως εκατό ζωές, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου ούτε μία μέρα ακόμη».
«Οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν είναι οι μεγαλοξενοδόχοι. Αν, μάλιστα, λάβει κάποιος υπόψη ότι από τις 23 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία των ξενοδοχείων πόλης μέχρι και σήμερα, δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ από όσα εισέπρατταν για επτά ολόκληρα χρόνια, καταλαβαίνει πόσο κυριολεκτική είναι η έκφραση του πρωθυπουργού που ακούσαμε στο τελευταίο του διάγγελμα, πως ό,τι πετύχουμε φέτος θα είναι κέρδος» ανέφερε ο Ν. Παπανικολάου.