Εργαζόμενοι επισιτισμού – τουρισμού στο Tvxs.gr: Η κυβέρνηση επιβάλει καραντίνα φτώχειας και εξαθλίωσης

Μετά την έντονη ανησυχία που εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα στήριξης, οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες της εστίασης που μίλησαν στο Τvxs.gr για την πλήρως αναντίστοιχη με την ωραιοποιημένη εικόνα επιστροφής στην «κανονικότητα», την απελπισία για την κατάσταση που βιώνουνε και τα ανύπαρκτα μέτρα ενίσχυσης καταθέτει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

«Η πραγματικότητα είναι εντελώς απογοητευτική και οι εργαζόμενοι οργισμένοι με την κυβέρνηση που επιβάλει καραντίνα φτώχειας και εξαθλίωσης» λέει στο tvxs o Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Οι πρώτες εικόνες και αντιδράσεις στην εστίαση και στον τουρισμό επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια και τους μεγαλύτερους φόβους των εργαζομένων και «είναι αναμενόμενο μετά τα κυριολεκτικά αντεργατικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», επισημαίνει, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης δεν δέχτηκε ποτέ να συναντήσει τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί 600.000 εργαζόμενους.

«Δεν θα πάμε να εργαστούμε για 400-500 ευρώ και είμαστε έτοιμοι να κλείσει ο τουρισμός, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία των εργαζομένων» δηλώνει, ενώ χθες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στις 10 Ιουνίου στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία προς το Κοινοβούλιο όπου θα παραδώσουμε και το ψήφισμα μας στα πολιτικά κόμματα με τα αιτήματα μας.

«Oύτε ένα θετικό μέτρο για τους εργαζόμενους»

«Τα μεγάλα ξενοδοχεία των πόλεων, ακόμα και αυτά του κέντρου της Αθήνας, δεν θα ανοίξουν. Μία στις δύο μεγάλες τουριστικές μονάδες δεν προτίθενται να ανοίξουν και μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης επίσης δεν θα ανοίξουν. Ακόμη και επιχειρήσεις εστίασης που ανοίγουν, λειτουργούν με ελάχιστο εργατικό δυναμικό, επιχείρηση που είχε δέκα εργαζόμενους, προσλαμβάνει τρεις. Περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς εργασία και όσοι προσληφθούμε 1η Ιουλίου, θα πληρωθούμε τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, ενώ καλούμαστε να πάμε να εργαστούμε για  400-500 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως θα είμαστε χωρίς το παραμικρό εισόδημα επί μήνες, ως τότε».

«Υποτίθεται ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης και προστασίας των εργαζομένων και έχουμε μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις. Τέτοια παραχώρηση εργασιακών δικαιωμάτων στους εργοδότες δεν έχει ξαναγίνει. Δεν υπάρχει ούτε ένα θετικό μέτρο για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση συναντά μόνο τους επιχειρηματίες, τους εργοδότες και από κοινού αποφασίζουν την εξαθλίωσή μας. Άνθρωποι που δουλεύουνε δεκαετίες στη “βαριά βιομηχανία”, υποτίθεται της χώρας, κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στο Τvxs.gr.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της «σεζόν» δεν έλαβαν ποτέ το επίδομα των 800 ευρώ, καθώς δεν τέθηκαν σε αναστολή, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιδότησης. «Πως θα ζήσουμε όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι;» διερωτάται ο Γ. Χότζογλου και προσθέτει: «Η κυβέρνηση δεν μας αντιμετωπίζει ως εποχικούς εργαζόμενους αλλά ως άνεργους. Οι εργαζόμενοι καλούνται να περάσουν 12 μήνες με εισόδημα 2.800 στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη με τα 1.200 ευρώ του επιδόματος ανεργίας για 3 μήνες, ενώ πέρυσι ένας εποχικά εργαζόμενος έπαιρνε περίπου 6.000 ευρώ. Και πολύ φοβάμαι ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και του χρόνου, που δε θα έχουμε κορονοϊό. Θα είμαι “αναλώσιμος” και θα μου λέει ο εργοδότης έλα να δουλέψεις ένα 4ωράκι».

Στις καλένδες το δικαίωμα της επαναπρόσληψης

Ανοίγει η εστίαση, κλείνουν οι συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, καθώς ο κλάδος επαναλειτουργεί χωρίς να έχει κηρυχθεί η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά 400.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα γενικώς υποχρεωτική.

«Το υπουργείο Εργασίας 6 μήνες τώρα δεν κηρύσσει την συλλογική σύμβαση υποχρεωτική, παρόλο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου Βρούτση. Γιατί άραγε; Κινδυνεύουμε να χάσουμε τη ρήτρα επαναπρόσληψης. Γιατί δεν δίνουν εντολή επαναπρόσληψης στην ΕΡΓΑΝΗ;». Χιλιάδες εργαζόμενοι και ειδικά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας και όπως όλα δείχνουν δεν θα καταφέρουν να εργαστούν ούτε μια ημέρα, οπότε δεν θα έχουν ούτε την κάλυψη του ΟΑΕΔ τον ερχόμενο χειμώνα.

«Δεν θέλησαν να μας συναντήσουν, δεν μας είδαν, δεν μας συμπεριέλαβαν με στοιχειώδη θετικά μέτρα ως εργαζόμενους σε αυτά που συμφώνησαν με τους επιχειρηματίες, θα μας δουν τώρα στους δρόμους» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων. Ήδη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν πραγματοποιηθεί από εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις επισιτισμού σε Ρόδο, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ενώ στις 10 Ιουνίου προγραμματίστηκε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα από το σύνολο των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων.

Τι ζητάνε οι εργαζόμενοι

«Δεν είναι σκοπός μας να σπάσουμε την καραντίνα, αλλά να σπάσουμε την καραντίνα της φτώχειας, που μας επιβάλλει η κυβέρνηση. Βάλαμε πλάτη δέκα χρόνια με τα μνημόνια, δεν αντέχουμε άλλο» λέει ο Γ. Χότζογλου και τονίζει: «Στηρίξανε και καλά κάνε τις επιχειρήσεις, με τη μείωση του ΦΠΑ, με την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, με τη μείωση της φορολογίας, όμως στα εργασιακά, για τους εργαζόμενους τίποτα».

Υπήρξανε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ομοσπονδία; «Καταθέσαμε έγκαιρα, από την πρώτη στιγμή τις προτάσεις μας, οι οποίες είναι απόλυτα ρεαλιστικές και βέβαια απαραίτητες για την επιβίωση των εργαζομένων και του κλάδου. Ζητάμε να συνεχιστεί η επιδότηση ανεργίας μέχρι την ημέρα επαναπρόσληψης την 1η Ιουλίου. Για όσους θα παραμείνουν άνεργοι φέτος το καλοκαίρι να εξακολουθήσουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας μέχρι την έναρξη της περιόδου 2021.

Να μπουν στις ρυθμίσεις όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς χιλιάδες συνάδελφοι έμειναν εκτός είτε γιατί δεν πήραν επίδομα ανεργίας ή εποχικό, είτε γιατί εργάζονται με συμβάσεις μιας μέρας, είτε είναι στα προγράμματα μετεκπαίδευσης. Να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων γιαυτούς που θα δουλέψουν για το επίδομα ανεργίας τον Χειμώνα του 2020 από 100 σε 50 αφού στην καλύτερη περίπτωση θα εργαστούν για 2 μήνες.

Να καλυφθούν οι μισθοί μας στο επίπεδο της Κλαδικής σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ισχύει μέχρι 31/08/2020 και είναι γενικώς υποχρεωτική, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών μας εισφορών. Να κηρυχθεί επιτέλους υποχρεωτική η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον Επισιτισμό».