Στην διαδικτυακή εκπομπή «Βραδινές Συναντήσεις» της Κυριακής 12 Απριλίου, με τίτλο «Ο Τουρισμός στην μετά πανδημίας εποχή», που συντονίζει ο δημοσιογράφος και σύμβουλος τεχνολογίας και πληροφορικής Πάνος Οπλοποιός, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού κου Μάνου Κόνσολα, συμμετείχαν ο πρόεδρος της FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης και ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ Παναγιώτης Τοκούζης, καταθέτοντας τις απόψεις τους. Στην εκπομπή συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Βίκυ Καραντζαβέλου (Travel Daily News) και Κώστας Χαλκιαδάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Ο κος Μάνος Κόνσολας δήλωσε την ανάγκη δημιουργίας ταμείου ανάκαμψης του Τουρισμού για τους εργαζόμενους στον χώρο, ενώ ανέφερε ότι είναι πλέον απαραίτητο να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική εάν θέλουμε να μιλάμε για την «επόμενη μέρα στον Τουρισμό», καθώς η κρίση αφορά όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές χώρες.
Με την σειρά του ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, εξέφρασε την εμπιστοσύνη των φορέων στην Πολιτεία.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας από κοινού με άλλους φορείς, γιατί το έργο είναι κοινό. Είναι λογικό να ζητάμε περισσότερα από την Πολιτεία, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας την σοβαρότητα της κατάστασης. Η Πολιτεία διαμορφώνει τους νόμους, εμείς από την πλευρά μας παράγουμε και δραστηριοποιούμαστε – αυτοί οι δύο ρόλοι λειτουργούν συμπληρωματικά. Και καθώς όλα εξαρτώνται από το πότε θα λήξει το σκηνικό της πανδημίας και θα επανέλθει ο συνήθης ρυθμός ζωής στην χώρα μας, θα πρέπει να κρατήσουμε μια συγκρατημένη στάση. Από την άλλη, είναι σαφές ότι, μετά από 10 χρόνια κρίσης της οικονομίας μας, οι διοργανωτές ταξιδιών και οι τουριστικοί πράκτορες χάνουν την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ενώ η επιστροφή στην απόλυτη κανονικότητα στον τουρισμό αναμφίβολα δεν θα μπορέσει να προκύψει πριν από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα την επόμενη χρονιά, κάνοντας σίγουρη έτσι την απώλεια και άλλων δύο τουριστικών περιόδων. Τα τουριστικά γραφεία ήταν εκείνα που δούλεψαν για να αυξήσουν τους αριθμούς και τους δείκτες στον τουρισμό μας και θα το κάνουν πάλι, υπάρχει όμως ανάγκη στήριξης όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, από την πιο μεγάλη έως και την πιο μικρή. Γιατί είναι χιλιάδες οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζουν, διαμορφώνουν και προωθούν το τουριστικό μας προϊόν στους ταξιδιώτες όλου του κόσμου.
Όσον αφορά, επίσης, τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, τα οποία θα τονώσουν την εσωτερική ροή ταξιδιωτών, πρέπει οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν όποιο είδος διακοπών επιθυμούν, με βάση το ύψος του κουπονιού τους, να πηγαίνουν όπου επιθυμούν και, ασφαλώς, δεν θα πρέπει να εξαιρούνται από την συγκεκριμένη παροχή τα τουριστικά γραφεία και το οργανωμένο ταξίδι, τα οποία προσφέρουν την εμπειρία και τη διευκόλυνση του ολοκληρωμένου ταξιδιού. Ομοίως δεν θα πρέπει να εξαιρείται από το πρόγραμμα και η κρουαζιέρα, η οποία συχνά προσφέρεται σε πολύ φθηνές τιμές, ανταγωνιστικότερες και από εκείνες ενός καλού ξενοδοχείου με όλες τις ευκολίες.».
Με την υπόσχεση του Υφυπουργού κου Μ. Κόνσολα να δαπανηθούν επαρκή ποσά για τον τουρισμό στην προσεχή περίοδο, και να θεσμοθετηθούν τόσο το πιστωτικό σημείωμα (voucher) για τους καταναλωτές όσο και το εκπαιδευτικό voucher για τα στελέχη του τουρισμού, ο κος Τσιλίδης έκλεισε την παρέμβασή του, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι «τα τουριστικά γραφεία, αν και δεν έκλεισαν υποχρεωτικά από την Πολιτεία, αλλά εντάχθηκαν στην κατηγορία των “πληττόμενων επιχειρήσεων”, είναι στην πραγματικότητα κλειστά για άγνωστο χρονικό διάστημα, μη έχοντας αντικείμενο εργασίας, αφού αεροδρόμια, λιμάνια και ξενοδοχεία είναι κλειστά. Έτσι, είναι ανάγκη και όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι των τουριστικών γραφείων, αλλά και οι εποχικά εργαζόμενοι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων ιδιοκτησίας των τουριστικών γραφείων, να ενταχθούν στο σύνολο των υποστηρικτικών προγραμμάτων που έχει προβλέψει ή θα προβλέψει η Πολιτεία για τους εποχικά εργαζόμενους άλλων κλάδων. Θα ήταν δε επίσης σωστό η μείωση του ενοικίου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εισόδημα αυτή τη στιγμή για τα τουριστικά γραφεία, να ήταν της τάξεως του 80%, για όσο χρονικό διάστημα κρατήσει η αντικειμενική δυσκολία τους.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε: «Μέτρα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υπάρξουν και μάλιστα στο άμεσο μέλλον, μάλιστα όσοι πλήττονται σε αυτή την βαθμίδα, κατά 50% στην εργασία τους, θα τύχουν χρηματοδότησης». Και κλείνοντας, πρόσθεσε: «Είναι μια δύσκολη συγκυρία να συζητάω με τον πρόεδρο της FedHATTA, καθώς δεν σταματά ποτέ να διεκδικεί ολοένα και περισσότερα για τον κλάδο του – υπάρχει όμως ο σχεδιασμός, και η πρόβλεψη για την επόμενη μέρα στον Τουρισμό της χώρας, και έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις».