Είχα σήμερα την χαρά να παρευρεθώ στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού (fedHATTA).

Συγχαίρω το Προεδρείο, τα μέλη και κάθε έναν επαγγελματία του κλάδου, για τη διαρκή συνεισφορά του στην ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στη θετική εικόνα των παρεχομένων υπηρεσιών, του επιπέδου της Ελληνικής φιλοξενίας που αποκομίζουν οι επισκέπτες.

Ειναι γνωστές οι διαδοχικές προκλήσεις και δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, εξίσου γνωστά είναι και τα πολύ θετικά βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού και ειδικότερα για τη στήριξη του πολύ σημαντικού κλάδου των τουριστικών γραφείων.

Μέσα από τη στενή συνεργασία προχωρήσαμε σε σειρά ρυθμίσεων για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων, και θέσαμε τις βάσεις για πρώτη φορά στην Ελλάδα οργανωμένα για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων στο τεράστιο αυτό κεφάλαιο για τη χώρα, που ήταν αναξιοποίητο στο παρελθόν και που σας αγγίζει όλους, καθώς έχετε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη τουριστικών εμπειριών που προσφέρει η Ελλάδα δώδεκα μήνες το χρόνο, με το πρόγραμμα ΔΩΔΕΚΑ.

Σήμερα όμως, σε αυτό το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό περιβάλλον, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας που πρέπει να δούμε όλοι μαζί πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, και προς όφελος του Τουρισμού μας, των επαγγελματιών, των εργαζομένων, και των τοπικών κοινωνιών.

Προκλήσεις βραχυπρόθεσμες όπως παραδείγματος χάρη ο κορονοϊός που ήδη επηρεάζει τα ταξίδια σε παγκόσμια κλίματα , το Brexit, αλλά και πιο διαρκή ζητήματα που θα εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν.

Ανάμεσά τους ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κλιματική κρίση, η βιωσιμη ανάπτυξη, σε ένα περιβάλλον ραγδαίων αλλαγών και αναγκαίων προσαρμογών, όπου θα πρέπει να διατηρήσουμε ως χώρα και ως κλάδος την ελκυστικότητά μας και την ανταγωνιστικότητά μας.

Από την πλευρά μου, ειμαι στη διάθεσή σας να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα του κλάδου που σας απασχολούν, τις προτεραιότητες και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Και να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την κοινή προσπάθεια για να ενισχύσουμε την υγιή ανάπτυξη του κλάδου, το άνοιγμα του τουρισμού μας και των αξιών που πρεσβεύει, και να αναδείξουμε την πραγματική δύναμη του, να δώσουμε στον τουρισμό και τη χώρα μας τη θέση που τους αξίζει.