Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην απαγόρευση των πλαστικών συσκευασιών και να θέσει νέες απαιτήσεις στις βιομηχανίες συσκευασιών, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και τους ωκεανούς, Βιρτζίνιους Σινκεβίσιους, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Σίγουρα θέλουμε να επεκτείνουμε τους κανόνες για τα πλαστικά μιας χρήσεως και διερευνούμε τώρα προς ποια κατεύθυνση θα ήταν δυνατή αυτή η επέκταση», ανέφερε ο επίτροπος. «Ένα σημαντικό βήμα θα ήταν, για παράδειγμα, η απαγόρευση των πλαστικών συσκευασιών ή η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού να γίνεται κατόπιν ιατρικής αδείας».

Ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης αποτελεί απειλή μια αγορά που υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με το πολυπροπυλένιο και το πολυστυρένιο να είναι τα πιο εκτεθειμένα από τα πλαστικά, όπως εκτιμά η BloombergNEF.

Το περασμένο έτος εγκρίθηκε από την ΕΕ η Οδηγία για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, η οποία απαγορεύει τα πλαστικά προϊόντα, όπως τα μαχαιροπήρουνα, τους αναδευτήρες, τα καλαμάκια, τις μπατονέτες και ορισμένα κύπελλα από πολυστυρένιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές προϊόντων όπως τα ελαστικά ή τα καλλυντικά θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να μειώσουν δραματικά τα μικροπλαστικά στα προϊόντα τους.

«Τα μικροπλαστικά είναι στην ατζέντα μας. Μέχρι το τέλος του έτους, θα δημοσιοποιήσουμε μια πολύ λεπτομερή λίστα όλων των προϊόντων που περιέχουν μικροπλαστικά ή που χρησιμοποιούν μικροπλαστικά», ανέφερε ο Σινκεβίσιους.