Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» και τους δ/φους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Παρατίθενται κατωτέρω τα κυριότερα σημεία από τις τοποθετήσεις του κ. Υφυπουργού:
Αναφορικά με το BREXIT ο κ. Υφυπουργός το χαρακτήρισε ως πολύ δυσάρεστο γεγονός για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένηη για κάθε περίπτωση, «είτε αυτό γίνει με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία, και έχουμε κινητοποιήσει όλες τις υπηρεσίες μας».
Σημείωσε, επίσης, ότι “όταν φτιάχτηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα όλοι είχαμε στο μυαλό μας την ένωση και όχι την αποχώρηση. Δεν πρέπει να ανησυχούμε όμως για ένα σκληρό Brexit, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να λάβουμε τα μέτρα μας”. “Αυτό ακριβώς κάνουμε στο Υπουργείο των Εξωτερικών” συνέχισε ο κος Φραγκογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τους φορείς οι οποίοι ενημερώθηκαν για όλες τις ενέργειες και την προετοιμασία που πρέπει να γίνει.
“Μετά το Brexit το Η.Β. θα είναι μια τρίτη χώρα, με την οποία θα πρέπει να λειτουργήσουμε μαζί της”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι “πολλές φορές, η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από εμάς και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που θα προκαλέσει”, προσθέτοντας ότι “πίσω από κάθε τέτοιου είδους δυσκολία κρύβεται και μια μικρή ευκαιρία. Ο πιο κατάλληλα προετοιμασμένος που θα μπορέσει να λειτουργήσει με μια τρίτη χώρα είναι και αυτός που θα κερδίσει το παιχνίδι, διότι το ΗΒ είναι εκεί, οι καταναλωτές του είναι εκεί, οι άνθρωποι που αγοράζουν τις υπηρεσίες μας και τα προϊόντα μας είναι εκεί και θα παραμείνουν”.
Ειδικότερα, για το εμπόριο ο κος Φραγκογιάννης ανέφερε ότι “θα υπάρξουν καθυστερήσεις, δασμολογικά καθεστώτα, και τελωνειακές υπηρεσίες για να μετακινηθούν τα προϊόντα από την μία χώρα στην άλλη. Στην Ελλάδα θα επηρεαστεί ποσοστό περίπου 3,6% επί συνόλου ελληνικών εξαγωγών που περιλαμβάνουν προϊόντα όπως τα πετρελαιοειδή, τα φύλλα αλουμινίου, τα προϊόντα ένδυσης, τα διατροφικά προϊόντα και τα οικιακά είδη”.
Για τον τουρισμό και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι “μπορεί να έχουμε επιπτώσεις που θα οφείλονται στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών στο Η.Β., που σε συνδυασμό με μια πιθανή άνοδο του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ με έμμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό”.
Αναφερόμενος στη ναυτιλία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι από ελληνικής πλευράς, επιδιώκεται η συμπερίληψη ειδικού κεφαλαίου στην μελλοντική εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΒ μετά την Brexit εποχή, ενώ για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο ΗΒ σημείωσε ότι θα υπάρξει μια ενδιάμεση περίοδος.
Ως προς τα αγροτικά προϊόντα και τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, τόνισε ότι η «προστασία των γεωγραφικών μας ενδείξεων στην αγορά του ΗΒ, σε περίπτωση μη συμφωνίας, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και θα ανακοινώσουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες την στρατηγική μας για το θέμα αυτό», ενώ όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι “υπάρχει μια περιορισμένη άμεση έκθεση που οφείλεται στις έμμεσες επιπτώσεις μιας σκληρής εξόδου γιατί μπορεί να υπάρξει μια επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών, σε αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και ενδεχομένως σε αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αντικείμενο της Οικονομικής Διπλωματίας και την εξωστρέφεια ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι με τον όρο «εξωστρέφεια εννοούμε τρία πράγματα:
● την προσπάθεια να στηρίξουμε Ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να διεθνοποιηθούν με εξαγωγές, εξαγορές, συγχωνεύσεις και εγκατάσταση σε ξένες αγορές,
● την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και
● την δημιουργία ενός θετικού κλίματος ώστε να βοηθήσουμε τους εξαγωγείς, τις Ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους στην Ελλάδα».
Όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις που αναζητά η κυβέρνηση σημείωσε ότι το Ελληνικό και η συμφωνία με τη Pfizer βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ανέφερε ότι “υπάρχουν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις τόσο από την κεντρική Ευρώπη όσο και από την Αμερική που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους τομείς τεχνολογίας, τουρισμού, ακινήτων, υποδομών”. Οι μεγάλες επενδύσεις ωστόσο, ανέφερε ο κος Φραγκογιάννης, δεν γίνονται μέσα σε δέκα ή σε είκοσι μέρες και χρειάζεται ένας εύλογος χρόνος για να προσελκύσεις, να δώσεις κίνητρα, να δημιουργήσεις τις συνθήκες για να κλειστεί η συμφωνία.
Ολοκληρώνοντας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν είναι της άποψης ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν ανάμεσα στα ποσοστά των φορολογικών ελαφρύνσεων μεταξύ των χωρών που θα επενδύσουν. “Αυτό που χρειάζονται είναι πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, και κοινωνική συνοχή. Όταν λοιπόν οι θεσμοί λειτουργούν και υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, και μια εσωτερική αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, τότε μετράνε και οι φοροελαφρύνσεις και τα κίνητρα που δίνει μια χώρα” ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: “αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο που βάζει τη χώρα μας στον χάρτη των επενδυτικών κέντρων”.