Εντυπωσιακή είναι η έλλειψη κατανόησης και γνώσης του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου την οποία επέδειξε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Πλακιωτάκης, είτε δεν είχε επαρκή στοιχεία, είτε είναι τόσο αποφασισμένος να κόψει το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν στοιχεία της πλατφόρμας του μέτρου.
Αλήθειες και Ψέματα για το ΜΙ
Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν εκδοθεί περίπου 1εκ αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα οποία έχουν επιδοτηθεί συνολικά με περίπου 17 εκ ευρώ. Είναι εντυπωσιακό ότι μετά από 100 μέρες στην ηγεσία του Υπουργείου, η νέα ηγεσία δεν έχει καταλάβει ότι από τη χρήση του μέτρου έχουν ωφεληθεί, για τα κάθε είδους ταξίδια τους, πάνω από 136.000 νοικοκυριά, γιατί αυτό σημαίνει ο όρος ωφελούμενη μονάδα και όχι το μεμονωμένο άτομο, όπως λανθασμένα αφέθηκε να νοηθεί από το Βήμα της Βουλής. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται στον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του μέτρου, ενώ η τάση δείχνει την όλο και μεγαλύτερη αποδοχή του μέτρου από τον κόσμο, αφού κατά την πιλοτική εφαρμογή του εκδόθηκαν 65.000 ΜΑΝ και κατά τον πρώτο χρόνο καθολικής εφαρμογής 265.000, αύξηση που φτάνει το 400%.
Στο δε πεδίο της επιδότησης των επιχειρήσεων, είναι προφανής η προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι δεν αναφέρθηκε πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί -χωρίς τη Κρήτη- 14.000 επιχειρήσεις και λαμβάνουν κατά μέσο όρο 44% του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων τους, ως επιστροφή, κάτι που αποτελεί και το βασικό κίνητρο για την επιβίωση τους. Αν το μέτρο δεν είχε επιτυχία δεν θα είχαμε, άλλωστε σήμερα τα Επιμελητήρια της Κρήτης να ζητούν μετ’ επιτάσεως την ένταξή τους.
Σε ότι αφορά την απορροφητικότητα, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα (4η) Φάση Υποβολής αιτήσεων Χρηματοδότησης, κατά την οποία μέχρι να αποχωρήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις που είχαν εγγραφεί ήταν σχεδόν διπλάσιες (από 3.900 σε 6.500), όπως διπλάσιο αναμένεται να είναι και το ποσό επιδότησης, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 4,9 εκ. που αναφέρθηκαν ως καταβληθέν ΑΝΗΚΟ μέχρι τη 1η φάση του 2019.
Είναι προφανές ότι το Υπουργείο δεν έχει κατανοήσει τίποτα σε σχέση με την φιλοσοφία του μέτρου, αφού επιμένει να το χαρακτηρίζει επιδοματική πολιτική. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο βασίζεται στην επιταγή του Συντάγματος για ίσες ευκαιρίες στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν είναι κοινωνικό επίδομα, δεν πρόκειται δηλαδή για ένα σταθερό ποσό που χορηγείται από το Κράτος σε προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για ένα μόνιμο μειονέκτημα του πολίτη. Αποτελεί μια ενίσχυση που ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα των νησιωτών για εξισορρόπηση του κόστους μετακίνησης τους και μείωση του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος των επιχειρήσεων τους.
Πόσο ακόμη θα αργήσει η Υπουργική Απόφαση για ένταξη της Κρήτης στο ΜΙ;
Από τη συνολική στάση απέναντι στο μέτρο του ΜΙ, η Κρήτη είναι αυτή που φαίνεται να έχει θιγεί πιο πολύ από όλες τις περιοχές. Ανεπάρκειες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει στη μη ένταξη, μέχρι τώρα, των επιχειρήσεων της Κρήτης στο μέτρο. Έτσι παρόλο που η Υπουργική Απόφαση είναι έτοιμη, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και βρίσκεται στη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αυτή δεν εκδίδεται. Αυτό αποτελεί εμπαιγμό για τους επιχειρηματίες του νησιού, όσο και τον ελληνικό λαό, την ώρα που η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να τρέξει το μέτρο και να ωφεληθούν οι νησιώτες είχε εκδώσει, μέσα σε 18 μήνες, 15 σχετικές αποφάσεις.
Σε αυτό το σημείο, να θυμίσουμε, ότι την ώρα που προαναγγέλλεται νέα μελέτη για το ΜΙ στην Κρήτη, τα Επιμελητήρια του νησιού έχουν ήδη καταθέσει στο Υπουργείο σχετική μελέτη για την εφαρμογή του μέτρου.
Στόχος η απαξίωση του ΜΙ και η κατάργησή του
Θεωρούμε ότι η χθεσινή προσπάθεια απαξίωσης του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, βασίζεται σε μια ενδογενή απέχθεια που έχει η ΝΔ τόσο για τις νησιωτικές πολιτικές, όσο και για το μόνιμο μέτρο του ΜΙ, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τις ισότιμες μετακινήσεις των νησιωτών, την ανάπτυξη και την τόνωση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει την αλήστου μνήμης προτροπή της σημερινής Γενικής Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτική και τότε Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, να αποσυρθεί το μέτρο, πάραυτα; Και ποιος μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι είναι η μόνη Κυβέρνηση που κατήργησε το Χαρτοφυλάκιο Νησιωτικής Πολιτικής;
Η ΝΔ με ταχείς ρυθμούς ακολουθεί, και στην περίπτωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, την τακτική «απαξιώνω, αποδομώ, καταργώ». Η Κυβέρνηση απαξιώνει το μέτρο και το έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποδομεί την θετική ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό και δυσφημεί την προσφορά του, έχοντας σαν τελικό σκοπό την κατάργησή του.
Όπως όμως έχουμε ήδη διαμηνύσει οποιαδήποτε προσπάθειά για κόψιμο του ΜΙ, δεν θα βρει μόνο εμάς απέναντι, αλλά τους ίδιους τους νησιώτες και τους επιχειρηματίες των νησιών.