Σε μια αναπτυσσόμενη, παγκοσμίως, μορφή τουρισμού, όπως είναι ο γαστρονομικός τουρισμός, ξοδεύονται περί τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, από τα 16 δισ. ευρώ των αμιγώς τουριστικών εσόδων, τα 4 δισ. ευρώ αφορούν αυτό το είδος τουρισμού
Διεθνής ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές διεθνούς κύρους, μεταξύ των οποίων, και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Γαστρονομικού Τουρισμού Erik Wolf.
«Ο γαστρονομικός τουρισμός εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και βασισμένος σε μια εμπειρία 20 ετών, μπορώ με ασφάλεια να πω ότι περίπου το 25% των επισκεπτών, παγκοσμίως ξοδεύει σε φαγητό και ποτό», ανέφερε ο ιδρυτής του World FoodTravel Association (WFTA) Erik Wolf
Σύμφωνα με τον ίδιο, το παραπάνω ποσοστό αλλάζει, ανάλογα τον τόπο, «στη Σιγκαπούρη για παράδειγμα ακούσαμε, ότι μόλις το 9% των επισκεπτών ξοδεύει για φαγητό και ποτό, και αυτό είναι και το χαμηλότερο ποσοστό που έχω δει στον πλανήτη» ανέφερε προσθέτοντας πως προφανώς οφείλεται λόγω των πολλών street food που έχει η χώρα. «Οταν ξοδεύουν 5 ευρώ για φαγητό, αντί για 50 ευρώ σε ένα εστιατόριο, μπορώ να αιτιολογήσω το χαμηλό ποσοστό» είπε ο κ. Wolf.
Οπως ο ίδιος επισήμανε, το ποσοστό που ταξιδεύει και ξοδεύει για γαστρονομικό τουρισμό, στην Αμερική, ανέρχεται στο 15%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ και στο Τόκυο ανεβαίνει στο 35% -40%.