Η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος με κεντρικό άξονα το ιαματικό νερό και η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των Λουτροπόλεων, είναι τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στην γενική συνέλευση του “Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικών Λουτροπόλεων”, που άρχισε σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στην Αριδαία.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών Λουτροπόλεων (EHTTA ) Τζουζέπε Μπελάντι (Giuseppe Bellandi) και δήμαρχος του Μοντεκαντίνι (Montecatini), πρέπει όλοι οι δήμοι να εργαστούν από κοινού για να ενώσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. “Να δουλέψουν όλοι μαζί στο πλαίσιο της Ευρώπης κι όχι η κάθε λουτρόπολη στο πλαίσιο της χώρας της, γιατί στην τελική ανάλυση, η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον”, σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“Κάθε πόλη έχει τη δική της ιστορία, κουλτούρα και πολιτισμό. Αυτό όμως που μας ενώνει είναι το στοιχείο του νερού και ως γιατρός σας λέω, ότι το νερό είναι ο θησαυρός των πόλεών μας και θα παραμείνει διαχρονικά ένας τρόπος ίασης ανδρών και γυναικών”, σημείωσε. Ο κ.Μπελάντι τόνισε ότι το νερό “ήταν, είναι και θα είναι το φάρμακο.Και η δύναμή του αυτή, μας ενώνει. Δεν είμαστε ανταγωνιστικές πόλεις”. Ωστόσο τόνισε ότι ο “κόσμος δεν γνωρίζει πού να απευθυνθεί για να αντιστοιχήσει την ασθένεια με το κάθε πρόβλημα και ακόμη περισσότερο, ούτε οι γιατροί το γνωρίζουν”. Αυτό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου είναι να “δουλέψουμε όλοι μαζί με τους γιατρούς για να φτάσουν στο σημείο να γνωρίσουν τις ιδιότητες των νερών και να μπορούν να συνταγογραφήσουν αναλόγως”. Στην Ευρώπη, όπως είπε, μόνο σε 8 χώρες μπορούν να συνταγογραφούν θερμαλιστικές θεραπείες.
Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Αλμωπίας και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Λουτρών Δημήτρης Μπίνος, ο οποίος τόνισε ότι είναι πρώτη φορά στην ιστορία της Λουτρόπολης του Πόζαρ που γίνεται μια τέτοια ευρωπαϊκή συνάντηση. “Γίναμε μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών Λουτροπόλεων το 2015. Στο δίκτυο συμμετέχουν 28 λουτροπόλεις και για εμάς ήταν πολύ σπουδαίο να είμαστε μέλος αυτής της ομάδας”, είπε ο δήμαρχος.
Για το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος παρουσίασε στους ξένους προσκεκλημένους τα “δυνατά χαρτιά” της Μακεδονίας και πώς ο ιαματικός τουρισμός δένει με τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Όπως επεσήμανε, το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας είναι πολυθεματικό και ο επισκέπτης των λουτροπόλεων μπορεί να συνδυάσει το ταξίδι του, με τουρισμό σε σημεία εξαιρετικής ιστορικής, πολιτιστικής και αρχαιολογικής αλλά και θρησκευτικής σημασίας: στα μουσεία της Πέλλας, της Βεργίνας, στον Όλυμπο, τη Χαλκιδική, το Άγιον Όρος, την Αμφίπολη και σε μνημεία Ουνέσκο.
“Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται η συνέλευση του εν λόγω Δικτύου στην Ελλάδα”, είπε ο Μάρκος Δανάς γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας. Η πρώτη έγινε στο Λουτράκι Κορινθίας. Όπως σημείωσε ο κ.Δανάς, η διαδικασία αυτή συνδέει τον ιαματικό τουρισμό με την κουλτούρα και τον πολιτισμό και γίνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας. “Βρίσκουμε κοινά ενδιαφέροντα και δείχνουμε στον υπόλοιπο πλανήτη τη σημασία του ιαματικού τουρισμού στην Ευρώπη”.
ΑΠΕ