Ταξίδεψε στη Δυτική Ελλάδα με τα δημόσια μέσα μεταφοράς
Το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού έργου Investment αντικείμενο του οποίου, είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου που συνδυάζει δεδομένα δημοσίων μεταφορών και παρέχει εξατομικευμένες τουριστικές προτάσεις σε επισκέπτες, αξιοποιώντας τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας για τη μετακίνησή τους, παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, στην Πάτρα. Πρόκειται για μια ακόμη δυνατότητα που αξιοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό να ενισχύσει την τουριστική της ταυτότητα και να διευκολύνει τους επισκέπτες της.
Για τη σοβαρή, μεθοδική και συστηματική προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο της τουριστικής προβολής μίλησε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, επισημαίνοντας ότι έμφαση έχει δοθεί και στη βελτίωση των υποδομών, ώστε η Δυτική Ελλάδα να καταστεί ευκολότερα πρόσβάσιμη στους επισκέπτες της.
Συνεχίζοντας ο κ. Κατσιφάρας επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέσα στο 2018 είχαμε 2.741.000 διανυκτερεύσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Αύξηση κατά 25,27% σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2017, όπου ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων ήταν 2.188.100. Την ίδια περίοδο (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018) η οικονομία της Περιφέρειας, απ’ την τόνωση της τουριστικής κίνησης, ενισχύθηκε με επιπλέον 39,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών στη Δυτική Ελλάδα το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 90.300 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
«Συνεχώς καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον στον τουριστικό τομέα. Αυτή την περίοδο απ’ την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και Ηλεία έχουν υποβληθεί 266 νέες επενδυτικές προτάσεις που αφορούν σε νέα καταλύματα. Η Περιφέρεια, μάλιστα, ενίσχυσε πρόσφατα με 10 εκατομμύρια ευρώ τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τουριστικό τομέα, με πόρους προερχόμενους από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Και σ’ αυτό τον δρόμο συνεχίζουμε» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, παρουσίασε το νέο στρατηγικό σχέδιο δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά στην περίοδο 2019-2021 και αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προώθησης του τουριστικού προϊόντος, μέσω του σχεδιασμού στοχευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής.
Μάλιστα για τη σύνταξη του νέου στρατηγικού σχεδίου τουριστικής προβολής είχε προηγηθεί πολύμηνη διαβούλευση με το σύνολο των φορέων που εμπλέκονται στον τουριστικό κλάδο και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένα εργαλεία marketing για τη διαμόρφωση της τουριστικής ταυτότητας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Στο νέο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τόσο παραδοσιακές δράσεις, όσο και η εκτεταμένη χρήση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών. Ειδικότερα, προβλέπεται η συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και σε αγορές «στόχους» όπως Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), Γερμανία (Βερολίνο), Ρωσία (Μόσχα), Σερβία (Βελιγράδι), Ιταλία (Ρίμινι), Ολλανδία (Ουτρέχτη), Ισραήλ (Τελ Αβίβ), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Γαλλία (Παρίσι),Πολωνία (Βαρσοβία), Κίνα (Πεκίνο) με προοπτική να ενταχθούν και άλλες.
Παράλληλα όμως αξιοποιούνται οι εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα, η τρισδιάστατη εικονική περιήγηση εμβληματικών μνημείων και κτιρίων της περιοχής, αλλά και το κεντρικό ψηφιακό αποθετήριο εγγράφων, αρχείων και πολυμέσων. Ενδεικτικά ανέφερε τη δημιουργία 3D περιήγησης του Αποστολικού Τάφου του Αγίου Ανδρέα, την τρισδιάστατη εικονική περιήγηση της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, αλλά και τη δημιουργία καινοτόμου εφαρμογής VR 360o. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Τη σημασία των συνεργιών ανέδειξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της tourismgeneris και Ειδικός Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Γεώργιος Δρακόπουλος. Υπογράμμισε ότι η πολιτική επενδύσεων για τον τουρισμό είναι αναγκαίο να έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και να στηρίζεται σε ευρύτερες συνεργασίες με συγκεκριμένους στόχους, όπως για παράδειγμα η δημιουργία τοπόσημων.
Επίσης, τόνισε ότι πλέον λαμβάνονται υπόψη επιπρόσθετοι παράγοντες όπως η αειφορία, η κλιματική αλλαγή (ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδος της θερμοκρασίας), η απασχόληση και η διαχείριση των προορισμών (πληροφόρηση-ροή τουριστών-καλύτερες υποδομές).
Το ευρωπαϊκό έργο INVESTMENT
Τo INVESTMENT (INnovatiVe E-Services for booSting Tourist economy and Multimodal public Transportation) χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014 – 2020. Για το περιεχόμενο του έργου μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Συντονιστής Εταίρος Χρήστος Ζαρολιάγκης.
Μέσω του προγράμματος αυτού, θα καταστεί πολύ πιο απλό για τουρίστες να ταξιδεύουν μεταξύ των δυο Περιφερειών, έχοντας ως «οδηγό» μια υπηρεσία πολυτροπικών τουριστικών διαδρομών που θα υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (τόσο ως διαδικτυακή εφαρμογή, όσο και ως εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα).
Επικεφαλής εταίρος είναι το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Επαρχία του Τάραντα, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Tecnopolis στο Μπάρι και ο Δήμος Οστούνι.
Το περιεχόμενο του έργου και οι δυνατότητες που παρέχει θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 10 το πρωί, σε ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας στα Καλάβρυτα, ενώ διαδοχικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο Μεσολόγγι και την Παρασκευή στο Κατάκολο.