Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη διαδικτυακή εκστρατεία με δικά μας μέσα, για να απευθυνθούμε απευθείας στους πολίτες. Χωρίς διαμεσολαβητές, χωρίς τα γνωστά συστήματα. Στόχος μας να παρουσιάσουμε όσα έχουμε κάνει και όσα είναι σε εξέλιξη, από τότε που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής ως σήμερα. Πράγματα σημαντικά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, για την προστασία του περιβάλλοντος. Για την αντιπλημμυρική προστασία, για τις υποδομές, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων. Πράγματα που δυστυχώς, όταν δεν διαστρεβλώνονται από τους γνωστούς μηχανισμούς παραπληροφόρησης και τα fake news, περνούν στα «ψιλά» γιατί δεν διαθέτουν στοιχεία «εντυπωσιασμού». Αποτελούν όμως παράγοντες αλλαγής της ζωής των πολιτών και αυτό είναι που μετράει.
Σε ό,τι αφορά στην ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, μιλάμε για ένα σπουδαίο έργο, υπερτοπικής προστασίας. Ένα έργο που προστατεύει τους πολίτες από τον κίνδυνο της πλημμύρας. Και που παράλληλα τους προσφέρει πρόσβαση στην παραλία. Πλέον η καινούργια εξέλιξη είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στα μέσα Μαρτίου φέτος, ενέταξε στον προϋπολογισμό της ποσό 90 εκατομμυρίων ευρώ για τη δεύτερη φάση του, για τη δημιουργία οικολογικού πάρκου. Πηγαίνουμε έτσι ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να περπατήσουν σε ένα δημόσιο, οικολογικό πάρκο 220 στρεμμάτων. Έτσι, μέσα από την ανάπλαση μιας περιοχής, αλλάζουμε συνολικά το πρόσωπο της Αττικής. Δίνουμε νέο υπόδειγμα ανάπτυξης στην Αττική με μοχλό μια μεγάλη δημόσια επένδυση.
Πως συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, και ειδικά της νεοφυούς επιχειρηματικότητας;
Εδώ και δύο χρόνια έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή να προχωρήσουμε στην ενίσχυση ενός νέου επιχειρείν, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εξωστρέφεια, την καινοτομία μέσα από πολλαπλές συνέργειες με φορείς δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, όπως το Enterprise Greece, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ). Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κτίσουμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που να δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις δουλειάς. Ενδεικτικά έχουμε ξεκινήσει μια στρατηγική συνεργασία με το ΕΒΕΑ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων δράσεων, για πρώτη φορά την επιβράβευση της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώσαμε πρόγραμμα κοινών δράσεων για τους επόμενους μήνες, που περιλαμβάνει την προκήρυξη για δεύτερη χρονιά των Βραβείων για Start-ups, τον διαγωνισμό «Athens Start Up 2018 Awards». Στόχος μας είναι να βάλουμε στέρεες βάσεις έτσι ώστε να γυρίσει ο τόπος σελίδα, να μην κάνουμε ξανά τα λάθη του παρελθόντος, να ξεπεράσουμε χρόνιες παθογένειες και δομικές δυσλειτουργίες. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης στη βάση ενός νέου επιχειρείν, που να είναι υπόθεση όλων και όχι κάποιων τεχνοκρατών.
Ποιες είναι δράσεις και πρωτοβουλίες σας στο προσφυγικό ζήτημα, και ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής, διοργάνωσε μια διεθνή ημερίδα για το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Επιτροπής Περιφερειών, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων – είτε πρόκειται για τους θεσμούς της ΕΕ, εκπροσώπους δήμων και περιφερειών χωρών προέλευσης, διέλευσης, διαμονής των προσφύγων και μεταναστών, είτε για την κοινωνία των πολιτών. Το μήνυμα ήταν σαφές. Χρειάζεται άμεσα μια νέα, ευρωπαϊκή συνεκτική μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου.
Αυτή η ημερίδα δεν ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια αλλά ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας σχετικών πρωτοβουλιών. Έχουν προηγηθεί η ίδρυση του Κέντρου Logistics τον Μάρτιο του 2016 για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους χώρους υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών. Πλέον το Κέντρο στηρίζει και κοινωνικές δομές για τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την κρίση. Παράλληλα αναλάβαμε πρωτοβουλία, μαζί με τις ιταλικές περιφέρειες του Λάτσιο και της Σικελίας, να στείλουμε κοινή επιστολή προς τους προέδρους της Κομισιόν, της Ευρωβουλής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των Περιφερειών στα ευρωπαϊκά προγράμματα και εργαλεία χρηματοδότησης, όπως το AMIF – γιατί είμαστε εμείς, μαζί με τους δήμους, που υποδεχόμαστε πρώτοι και ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους, τους ξεριζωμένους ανθρώπους. Και δεν σταματήσαμε σε αυτές τις πρωτοβουλίες.
Η Περιφέρεια Αττικής παρεμβαίνει συστηματικά για το θέμα της υποδοχής και της ένταξης των προσφύγων / μεταναστών στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό το πρίσμα της εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Το προσφυγικό / μεταναστευτικό αποτελεί το κρισιμότερο διακύβευμα για το μέλλον της Ευρώπης τον 21ο αιώνα, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ως μια από τις σημαντικότερες περιφέρειες της Ευρώπης – μια Περιφέρεια που καλείται να αντιμετωπίσει το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο υπό την πίεση αφενός της συγκυρίας και αφετέρου των θεσμικών ελλειμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ποιες είναι οι βασικότερες δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα στη θητεία σας ως Περιφερειάρχης Αττικής;
Η Περιφέρεια Αττικής αντιμετωπίζει τα σωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος – τη γραφειοκρατία, τα φαινόμενα διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας, όλες τις κακοδαιμονίες του δημοσίου που λειτουργούν ως τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια αλλαγής των δεδομένων. Η σημαντικότερη δυσκολία είναι η επιβίωση νοοτροπιών του παρελθόντος. Ωστόσο σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη του χθες ή να αδιαφορήσουμε. Δίνουμε διμέτωπο αγώνα. Από τη μια για να αλλάξουμε το πρότυπο άσκησης διοίκησης, καταπολεμώντας κατεστημένα, μικρά και μεγάλα, συμφέροντα, φαινόμενα γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Και από την άλλη για να συμβάλλουμε σε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης για τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Για παράδειγμα στηρίζουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, χρηματοδοτώντας με 40 εκατομμύρια την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων της Αττικής. Στηρίζουμε τις δημόσιες μεταφορές και τον ΟΑΣΑ, χρηματοδοτώντας με 30 εκατομμύρια την αγορά 92 οικολογικών λεωφορείων. Δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα όπως αυτό της μετακίνησης 20 χιλιάδων μαθητών της Αττικής στα σχολεία τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Για όλα αυτά απαιτήθηκε και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, νομοθετικές παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες που ενίοτε υπερβαίνουν το νομοθετικό πλαίσιο του Καλλικράτη. Αυτή είναι άλλωστε και η αιτία που επείγει η ριζική μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου, ενόψει μάλιστα και της συνταγματικής αναθεώρησης – μια ευκαιρία που δεν έχουμε την πολυτέλεια, απέναντι στους πολίτες στους οποίους λογοδοτούμε, να χάσουμε.