Συγκριτικά πλεονεκτήµατα:
- Η Καστροπολιτεία της Μονεµβασίας.
Το Κάστρο της Μονεµβασιάς αποτελεί το σηµαντικότερο πόλο έλξης επισκεπτών στον ∆ήµο Μονεµβασιάς και το σηµείο αναφοράς για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. ∆ιεθνώς αναγνωρισµένος προορισµός, σηµαντικός σταθµός σε κάθε ταξίδι στην Πελοπόννησο. Κηρυγµένος αρχαιολογικός χώρος. Τα τελευταία χρόνια γίνονται από τον ∆ήµο προσπάθειες, για την ένταξη της Μονεµβασιάς στα Μνηµεία Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO
Η µεγάλη ακτογραµµή του ∆ήµου µε τους σηµαντικούς παραλιακούς οικισµούς και την µεγάλη ποικιλία παραλιών.
Πάνω από 50 είναι οι παραλίες οι οποίες είναι προσβάσιµες µε αυτοκίνητο, ενώ αρκετές είναι και αυτές που προσεγγίζονται µόνο δια θαλάσσης. Πέντε παραλίες είναι βραβευµένες µε γαλάζια σηµαία. Χαρακτηριστικοί παραλιακοί οικισµοί µε ιδιαίτερο χρώµα είναι το Κυπαρίσσι και ο Γέρακας στην περιοχή του Ζάρακα και οι παραλιακοί οικισµοί των Νοµίων που συγκεντρώνουν πλήθος τουριστικών υποδοµών. Στον Κάβο Μαλέα ξεχωρίζουν τα Βελανίδια και ο Προφήτης Ηλίας, ενώ στην δυτική ακτογραµµή, ιδανικοί προορισµοί για οικογενειακό τουρισµό είναι ο Μαραθιάς, ο Αρχάγγελος, η Πλύτρα και η Ελιά.
Τα γεωλογικά µνηµεία της περιοχής
Το σπήλαιο του Αγ. Ανδρέα στην Καστανιά θεωρείται από τα οµορφότερα και καλύτερα οργανωµένα σπήλαια στη Ελλάδα. Αποτελεί το δεύτερο σε σηµασία αξιοθέατο του ∆ήµου Μονεµβασιάς, µετά την Καστροπολιτεία, και απαραίτητο σταθµό για κάθε επισκέπτη της περιοχής και όχι µόνο. Το απολιθωµένο δάσος της περιοχής των Βοιών (Αγία Μαρίνα), είναι ένα σπάνιο µνηµείο της φύσης µε τεράστια παλαιοντολογική σηµασία.
Ιστορία
Εκτός της Καστροπολιτείας, στον ∆ήµο Μονεµβασιάς υπάρχουν διάσπαρτα σηµαντικά µνηµεία που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τους νεότερους. Η αρχαία Επίδαυρος Λιµηρά, η βυθισµένη πόλη του αρχαίου Ασωπού στην Πλύτρα, τα ερείπια του Ζάρακα, τα τείχη των αρχαίων Κυφάντων, το Λαξευτό Ασκληπειίο στο Κυπαρίσσι, το Παλαιόκαστρο στα Παπαδιάνικα και το κάστρο του Μεσοχωρίου, είναι τα σηµαντικότερα από αυτά. Οι περισσότερες από αυτές τις τοποθεσίες περιγράφονται στο έργο του αρχαίου περιηγητή Παυσανία. Από τα µνηµεία των νεότερων χρόνων, ξεχωρίζει ο εµβληµατικός φάρος του Κάβο Μαλέα αλλά και οι αναστηλωµένοι νερόµυλοι στα Τάλαντα και στο Παραδείσι. Στη θαλάσσια περιοχή µεταξύ του ∆ήµου Μονεµβασίας και της Ελαφονήσου (στην οποία και ανήκει διοικητικά), βρίσκονται βυθισµένα τα ερείπια της αρχαιότερης βυθισµένης πολιτείας στον κόσµο. Πρόκειται για το Παυλοπέτρι, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσµιας αρχαιολογικής κοινότητας.
Θρησκευτικός τουρισµός
Στο Κάστρο υπήρχαν σαράντα εκκλησιές. Σήµερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση αρκετές από αυτές. Πρόσφατα επέστρεψε στον Ναό του Ελκόµενου Χριστού, η εικόνα της Σταύρωσης που είχε κλαπεί πριν 32 χρόνια. Η συγκεκριµένη εικόνα θεωρείται µία από τις µεγαλύτερες και ωραιότερες της λεγόµενης Παλαιολόγειας Αναγέννησης και αποτελεί ανεκτίµητης αξίας εκκλησιαστικό κειµήλιο. Η χερσόνησος του Μαλέα είναι διάσπαρτη από µικρά µοναστήρια και ασκηταριά και έχει χαρακτηριστεί ‘’Μικρό Άγιον Όρος’’. Η επίσκεψη στα περισσότερα από αυτά συνδυάζεται µε πεζοπορία στο µοναδικό τοπίο του Κάβο Μαλέα. Στην ενδοχώρα του ∆ήµου βρίσκονται και οι σηµαντικοί ναοί του Αγίου Νικολάου στον οµώνυµο οικισµό (11ος-12ος αιων.), του Αγίου Αθανασίου στην Παντάνασσα (12ος αιων.), της Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Τέρια (10ος αιων.), η Μονή της Ευαγγελίστριας στον Γέρακα καθώς και πλήθος άλλων.
- Η γειτνίαση µε τουριστικούς προορισµούς διεθνούς εµβέλειας όπως η Ελαφόνησος, ο Μυστράς, τα Κύθηρα η Μάνη και τα σπήλαια του ∆ιρού. Όλοι οι παραπάνω προορισµοί, µπορούν να προσεγγιστούν στα πλαίσια µονοήµερων ή ολιγοήµερων εκδροµών µε αφετηρία τον ∆ήµο Μονεµβασίας.
Πολιτισµός
Η Μονεµβασιά είναι η γενέτειρα του µεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Πάνω από την πύλη του κάστρου είναι το σπίτι όπου έζησε, ενώ ο τάφος του αποτελεί σηµείο που επισκέπτονται λάτρεις του έργου του από ολόκληρο τον κόσµο. Πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά πανηγύρια λαµβάνουν χώρα σε όλα τα σηµεία του ∆ήµου, κυρίως κατά τους θερινούς µήνες. Η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γολέτας στις 23 Ιουλίου , ηµέρα κατά την οποία γιορτάζεται η απελευθέρωση της Μονεµβασιάς, είναι ίσως η σηµαντικότερη εκδήλωση του καλοκαιριού. Ξεχωριστές είναι, οι ηµέρες του Πάσχα και κυρίως η περιφορά του Επιταφίου στο Κάστρο της Μονεµβασιάς.
Χλωρίδα και πανίδα
Η πλήρης απουσία ρυπογόνων βιοµηχανικών µονάδων, η ήπια τουριστική και αγροτική ανάπτυξη σε συνδυασµό µε τη φυσική προστασία που παρέχει ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, καθιστούν το ∆ήµο Μονεµβασιάς µια κιβωτό βοτανικών θησαυρών. Αρκετά είναι τα ενδηµικά είδη που παρατηρούνται στην περιοχή συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των φυσιολατρών. Η ορνιθοπανίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια αφού στη περιοχή του ∆ήµου έχει παρατηρηθεί περίπου το 35% των πτηνών που απαντώνται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σηµαντικοί σταθµοί µεταναστευτικών πτηνών, είναι η λιµνοθάλασσα του Γέρακα και η λίµνη Στρογγύλη απέναντι από την Ελαφόνησο.
Τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, σε συνδυασµό µε την τοπική γαστρονοµία
Το ελαιόλαδο αποτελεί το σηµαντικότερο προϊόν. Η ποιότητα του είναι αναγνωρισµένη διεθνώς ενώ το 99% της παραγόµενης ποσότητας ανήκει στην κατηγορία ‘’εξαιρετικά παρθένο’’. Είναι το προϊόν που χρησιµοποιείται σε όλες τις τοπικές συνταγές. Η οινοποιεία έχει την δική της µακρά παράδοση. Η περιοχή της Μονεµβασιάς είναι η γενέτειρα του Μαλβαζία Οίνου. Μάλιστα το 2010 αναγνωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης, δίνοντας νέα προοπτική στους αµπελοκαλλιεργητές και τους οινοποιούς του ∆ήµου. Τα γλυκά της Μονεµβασιάς είναι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της, ενώ εξαιρετικής ποιότητας είναι και τα µελισσοκοµικά προϊόντα, τα κηπευτικά, τα ζυµαρικά και οι βρώσιµες ελιές. Ο µεγάλος αλιευτικός στόλος του ∆ήµου εξασφαλίζει στα τοπικά εστιατόρια φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.
Τα τοπία, που αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισµού
Στις νότιες απολήξεις του Πάρνωνα, από τον Ζάρακα µέχρι τον Κάβο Μαλέα, είναι χαραγµένες κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδροµές της Ελλάδας. Ο ∆ήµος σε συνεργασία µε τον τοπικό ορειβατικό σύλλογο, εκπονεί συγκεκριµένο σχέδιο αξιοποίησής του.
Αναρρίχηση
Η περιοχή του Πάρνωνα, λόγω της σύστασης των πετρωµάτων και της µορφολογίας των βράχων, έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης αναρριχητικών πεδίων. Στον Άγιο Νικόλαο Βοιών, έχουν ήδη δηµιουργηθεί δύο πεδία, µε περισσότερες από 100 διαδροµές. Στην περιοχή του Κυπαρισσιού, έχουν διανοιχθεί διαδροµές από Έλληνες και Γάλλους αναρριχητές.
- Η ροµαντική ατµόσφαιρα της Καστροπολιτείας σε συνδυασµό µε την ύπαρξη πολλών µικρών ναών σε µοναδικές τοποθεσίες, µπορούν να καταστήσουν την Μονεµβασιά ως πρώτη επιλογή για την τέλεση θρησκευτικών και πολιτικών γάµων, αλλά και άλλων παρόµοιων εκδηλώσεων.