Γενική κινητοποίηση φορέων και πολιτών για την προώθηση της ανασκαφικής έρευνας στην Αρχαία Θουρία, αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη των αρμόδιων φορέων.
Ζητούν να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την διασφάλιση της χρηματοδότησης των ανασκαφών, να συμβάλει το “Διάζωμα” τεχνικά, οικονομικά και διαδικαστικά στις απαλλοτριώσεις και στις μελέτες αναστήλωσης, ενώ την προσπάθεια θα στηρίξει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και να αναλάβει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την βελτίωση του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Θουρία, το οποίο ξεκίνησε το 2007, όταν η αρχαιολόγος Δρ. Ξένη Αραπογιάννη Διευθύντρια ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κατάφερε να αποκαλύψει αρχικά το “Ασκληπείο” της Αρχαίας Θουρίας -χώρο που μπορεί σήμερα κάποιος να επισκεφθεί και σώζεται σε άριστη κατάσταση. Το καλοκαίρι του 2016, η αρχαιολόγος ανακάλυψε και το “αρχαίο θέατρο” της περιοχής, του οποίου η πλήρης ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί.
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης εντοπίζονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, στη δεξιά πλευρά του δρόμου Καλαμάτας –Τρίπολης, βόρεια της σημερινής κωμόπολης Θουρίας.
Η Αρχαία Θουρία ως «περίοικος» πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, αφού υπήρξε η σημαντικότερη της δυτικής Μεσσηνίας και η δεύτερη σε δύναμη μετά το 369 π.Χ., όταν ιδρύθηκε η Μεσσήνη. Γι’ αυτό και η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν «Θουριάτης κόλπος».