Το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2017 με θέμα “Μεσογειακός Αμπελώνας και Κλιματική Αλλαγή” θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη, 12 με 14 Μαίου στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός και αποτελεί το 4ο της σειράς Άμπελος, μετά τα συμπόσια του 2003, του 2006 και του 2013.
Aντικείμενο του συνεδρίου θα είναι οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, στην αναπτυξιακή φυσιολογία και οικοφυσιολογία της αμπέλου, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των ποικιλιών οινοποιίας και επιτραπέζιων σταφυλιών, την προσαρμογή των ποικιλιών και των υποκειμένων αμπέλου και τη διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων στον αμπελώνα, το οινοποιείο, την οικονομία και την κοινωνία.
Tο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες:
α) Οι πιθανές αλλαγές στο κλίμα της Ευρώπης και της Μεσογείου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα
β) Επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανάπτυξη και την ποιότητα των ποικιλιών οινοποιίας και επιτραπέζιων σταφυλιών
γ) Επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην αναπτυξιακή φυσιολογία και οικοφυσιολογία της αμπέλου
δ) Προσαρμογή των ποικιλιών και των υποκειμένων αμπέλου σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής
ε) Νέα φιλοσοφία στις τεχνικές οινοποίησης εν όψει της κλιματικής αλλαγής.
Κεντρικοί ομιλητές του Συμποσίου είναι ο καθηγητής Hans R. Schultz, Πρόεδρος του Hochschule GEISENHEIM University της Γερμανίας και ο Δρ. Ηλίας Αναγνωστάκης, Κύριος Ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Υπεύθυνος του Προγράμματος «Καθημερινός και Κοινωνικός Βίος των Βυζαντινών».
Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί επίσης σεμινάριο με θέμα:
“Η αναγκαιότητα παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελληνικών ποικιλιών αμπέλου στις νέες συνθήκες – Ο ρόλος της κλωνικής επιλογής”.
Oι οργανωτές του Συμποσίου, καλούν τους επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές του αμπελο-οινικού τομέα, τους αμπελουργούς, τους οινοποιούς, τους επαγγελματίες από όλα τα συναφή πεδία και κάθε φίλο της αμπέλου και του οίνου να παρουσιάσουν και να μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνας, τις εμπειρίες της παραγωγής, τις γνώσεις, τις απόψεις και να απολαύσουν ένα ακόμη εμπνευσμένο και γεμάτο προκλήσεις συμπόσιο, στην αρχή του καλοκαιριού του 2017, στη Σαντορίνη.
Το Συμπόσιο διοργανώνεται από την Ηλιότοπος Συνέδρια και την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (SantoWines), υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Δήμου Θήρας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, του ΤΕΙ της Αθήνας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της ΕΔΟΑΟ και της ΚΕΟΣΟΕ.
Την ευθύνη του Επιστημονικού Προγράμματος του Συμποσίου έχει η Διεθνής Επιτροπή Προγράμματος με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Μανόλη Ν. Σταυρακάκη.
Λεπτομέρειες για το Συμπόσιο εδώ.